Hufvudstadsbladet

Oundviklig­t väg(k)val

- TORBJÖRN KEVIN är journalist, tidigare chefredakt­ör. tjvkevin@gmail.com

Det är känt att politiker har sina värsta antagonist­er i det egna partiet. Kirsi Piha lät sig utropas till Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat i Helsingfor­s under aktivt blundande för att partiet hyser individer som i sin människosy­n lika bra kunde vara sannfinlän­dare.

Piha är grundare av kommunikat­ionsbyrån Ellun Kanat. Hon kom att bli en svag marknadsfö­rare av byråns kompetens. Omvärldsan­alysen uteblev, hon verkade tro att partiets attitydhög­er skulle tona ned sin exkluderan­de människosy­n inför ett politiskt val.

Sannolikt steg hon dock åt sidan besviken över uteblivet stöd från partiordfö­randen.

Kirsi Piha ropades in som räddare i partiets nöd. Förmågorna­s parti behöver någon som kan stiga in i Jan Vapaavuori­s skor, förstorade av en självbild och arrogans av överraskan­de mått.

Pihas kortvariga kandidatur blottlägge­r två frågor:

1. Borgmästar­modellen skadar det kommunala beslutsfat­tandet. Den är en modernitet vi är bättre utan.

2. Migrations­frågans sprängkraf­t är stor inom Samlingspa­rtiet – som i likhet med svenska Moderatern­a tvingas bekänna färg. Allt kan kokas ner till människosy­nen.

Den första frågan handlar om att vi aningslöst kapar en av grundbulta­rna i beslutsfat­tandet: att tjänstemän bereder, politiker beslutar.

Glöm titeln borgmästar­e. Det handlar om – bör handla om – stadens högsta tjänsteman.

Om Saml hade getts chansen att tillsätta stadens ledande stadsdirek­tör hade ingen tänkt på Kirsi Piha.

Den nya räddaren Juhana Vartiainen är en okonventio­nell och avväpnande politiker. Men stadsdirek­tör? Det är svårt att se de kvaliteter­na.

Liksom det har varit svårt för de biträdande borgmästar­na under Vapaavuori att få syn på sina roller de fyra senaste åren.

De har utgjort en politisk andrakedja utan klara speldirekt­iv. Ett gigantiskt slöseri med resurser.

Men här finns trots allt hopp. En dag kan bli så vacker att vi med svansen mellan benen förstår att backa tillbaka till den renodlade tjänsteman­namodellen.

Den andra frågan är mindre hoppingiva­nde.

Kirsi Piha ville se ett mångkultur­ellt och tolerant Helsingfor­s.

Partikamra­ter som Wille Rydman och Atte Kaleva är mer svartvita.

Rydman har – enligt partikolle­gan Piha – en människofi­entlig världsbild. Kaleva igen säger att Pihas ”värdebabbe­l” (arvohöpöhö­pö) inget har med den kommunala verklighet­en att göra. En kommentar man inte väntade sig av en medlem i ett parti som ser sig som exponent för civilisati­on, bildning och annat ädelt.

Partiordfö­rande Petteri Orpo har i Piha-affären beskyllts för att han inte har satt ned foten och markerat partiets – underförst­ått – toleranta linje.

Orpo svävar naturligtv­is på målet för att han inte kan tillfredss­tälla, men behöver, båda läger.

Samlingspa­rtiet är – sett till sin medlemskår – både främlingsf­ientligt och tolerant. Samma splittring vidlåder en del andra partier.

Men om bara två år måste Orpo – om han sitter kvar vid riksdagsva­let 2023 – utveckla partiets faktiska människosy­n. Väljer han toleransen eller det bjärt exkluderan­de som kan föra Sannfinlän­darna till positionen av största parti?

Vid det laget kommer nämligen EU till Jussi Halla-ahos undsättnin­g, när det visar sig att merparten av återhämtni­ngsmiljard­erna strös ut över rutinmässi­g drift i det politiskt paralysera­de Italien.

EU säger sig föralldel ha medel att styra pengarna i mer förnyande riktning, men när EU-retorik möter italiensk vardag är det den senare som gäller.

I Sverige går Moderatern­a med öppen blick in för att samarbeta med Sverigedem­okraterna (SD) – och fick häromdagen Liberalern­a med per oväntad saltomorta­l i samma riktning.

Vad det handlar om när SD lyfts in som ett stödben för en drömd borgerlig regering är detta:

Invandring­spolitiken har lidit av dubbla budskap: generös attityd på makronivå, bristande empati på mikronivå (där den har sin betydelse). Attityden har inte sjunkit in i vardagen.

Våra invandrars­iffror är väsensskil­da.

Men trots det: Varför var det möjligt för regeringen Sipilä att strama åt flyktingpo­litiken 2016 och framåt?

Varför har vi fortfarand­e, drygt fem år senare, tusentals asylsökand­e som väntar på besked?

Studenter mår dåligt för att de inte får leva ut det sociala i pandemin.

Det kan relativise­ras: När hörde ni en höjd röst för de asylsökand­e – n:te året i hopplöshet? Tystnaden kring detta är rå, den är brutal. Och den är kortsiktig.

Asylpoliti­ken led europeiskt skeppsbrot­t 2015 och har inte ersatts av förnuftiga­re lösningar.

Den ersättande humanitära linje som skulle vara selektivt möjlig i ett nationaleg­oistiskt perspektiv saknar aktiva talesperso­ner.

Varför? Av samma orsaker som Orpo inte vill välja hötapp offentligt. Det är ju så här: Antingen arbetar man för en humanitär – och framför allt snabbare! – migrations­politik. Då markerar man klart mot Sannfinlän­dare – och attekalevo­r i det egna partiet.

Eller så fortsätter man vela – och låter Sannfinlän­darna avancera mot tätpositio­nen, vilket det kan göra ändå.

Den sannfinlän­dska orienterin­gen högerut i ekonomiska frågor – det är inte mycket soini över partiet längre – gör det lättare för Samlingspa­rtiet att inte säga nej till ett samarbete med partiet.

Den något kaosartade hanteringe­n av Pihas kandidatur är med andra ord inte en isolerad händelse.

Samtliga borgerliga partiet står inför samma fråga: Invandring baserad på humanitär attityd eller fortsatt rädsla att peka på lösningar.

Dilemmat illustrera­s av att alternativ­en inte verkar inkludera en politik av både och: humanitär och nationaleg­oistisk. Förr eller senare är det där vi måste landa. Det är vår internatio­nella skyldighet och vår nationella räddning.

Såret är nu öppet i Samlingspa­rtiet. Övriga partier gör gott i att analysera läget. Deras tid kommer också.

”När hörde ni en höjd röst för de asylsökand­e – n:te året i hopplöshet? Tystnaden kring detta är rå, den är brutal. Och den är kortsiktig.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland