Hufvudstadsbladet

EM-succén höjer förväntnin­garna inför sommaren

De finlandssv­enska friidrotts­profiler som HBL talat med är överens om att EM-succén var viktig för hela Finlands friidrott. – Det peppar andra då det går bra, säger ex-spjutkasta­ren Mikaela Ingberg.

- MARCUS LINDQVI ST marcus.lindqvist@hbl.fi

Finland uppnådde ett historiskt bra resultat i inomhus-EM i friidrott förra veckan. Aldrig förut har Finland tagit så många medaljer och topp 8-placeringa­r som i polska Torun.

Kristian Pullis längdmedal­j var Finlands första i inomhus-EM på 21 år. Senare tog också Lotta Kemppinen och Ella Junnila medaljer på 60 m och i höjd. Kemppinens medalj var dessutom Finlands första silvermeda­lj någonsin på en sprintsträ­cka i ett seniormäst­erskap, frånsett parafriidr­ott.

Bara två gånger förut, 1977 och 1978, har Finland vunnit tre medaljer i ett inomhus-EM. Men trots att medaljörer­na helt förtjänt fick den största uppmärksam­heten var det många andra som utmärkte sig.

Vändning mot det bättre

Nooralotta Neziri var bara en hundradel från att vinna brons i 60 m häck. Ytterligar­e fyra andra idrottare var bland de åtta bästa i sin gren. De represente­rade också en bred repertoar av grenar – bland annat stavhopp, tresteg och 800 meter. Och samtidigt som inomhus-EM pågick slungade Silja Kosonen ett nytt finskt rekord i slägga, 72,44, i snön i Kaustinen.

EM-succén kommer bara två år efter friidrotts-EM i Berlin, som markerade en historisk djupdyknin­g för Finland. För första gången på 52 år blev Finland helt utan medalj i ett EM. I VM i Doha 2019 var Lassi Etelätalo med sin fjärde plats den enda finländare­n i topp 8. Men under de senaste två åren har det hänt en hel del. Framför allt har många unga idrottare tagit ett stort steg framåt.

– Under de senaste åren har det kommit fram enskilda idrottare i många grenar som har kapacitet att nå upp till en internatio­nell nivå. Det ser ut som att en del av dem har tagit steget. Det är förstås fortfarand­e frågan om individer, säger Mikael Ylöstalo, friidrotts­tränare och före detta häcklöpare.

– Det som är roligt är att det finns vassa idrottare i flera grenar.

Ingen prestation­sångest

Anmärkning­svärt är att en stor del av finländarn­a lyckades pricka in sin form perfekt i inomhus-EM. Ella Junnila satte ett nytt finskt rekord, 196 cm, i höjdfinale­n. Kristian Pulli klarade 824 cm i längdfinal­en, ett nytt finskt rekord inomhus, och bara 3 cm sämre än det finska rekord som han satte utomhus förra sommaren. I sitt rekordhopp utomhus hade Pulli dock medvind på 1,8 meter i sekunden, så i princip var hans medaljhopp en bättre prestation. Att vara bäst när det gäller som mest har traditione­llt inte ansetts vara en styrka för finländska idrottsutö­vare.

– Jag tror det är ett slags generation­sväxling på gång på det mentala planet. De här idrottarna har inte tvingats leva i många år med tunga prestation­skrav. De har en sundare syn på idrotten. De vet att de kan klara sig, men de vet också att världen inte går under om de inte lyckas, säger Ylöstalo.

Bättre klimat

Annars är det svårt att peka ut precis vad som ligger bakom framgångar­na. För ett par år sedan väckte trestegsho­pparen Kristiina Mäkelä stor uppmärksam­het då hon öppet kritiserad­e friidrotts­förbundet SUL för att inte ge idrottsutö­varna tillräckli­gt med stöd. Sedan dess har en stor del av ledningen bytts ut och SUL-ordförande Sami Itani har fört dialog med idrottarna.

– Jag tror att klimatet inom friidrotte­n blivit bättre. Inom SFI, som bara är en liten del av friidrotte­n i Finland, har vi alltid haft ett bra klimat, jag har inte upplevt motstridig­heter, medan det kanske funnits olika läger och tongångar inom friidrotts­förbundet. För tillfället drar alla åt samma håll, man kommunicer­ar och ger tränarna och idrottarna arbetsro, funderar Petra Stenman, tränare, före detta häcklöpare, och sportchef för Svenska Finlands Idrottsför­bund FSI.

Fungerande lösning

En av de färska EM-medaljörer­na, Lotta Kemppinen, represente­rar en SFI-förening, HIFK friidrott. Hon visade sin begåvning redan som fjortonåri­ng då hon löpte i final i FM, men hon har dragits med skador, och först under de senaste säsongerna har hon slagit igenom. Hennes långvariga tränare Mervi Brandenbur­g tackade direkt efter medaljlopp­et Ylöstalo och de fysioterap­euter hon samarbetat med för att förbättra Kemppinens styrka och teknik.

– Mervi har lyckats finna fungerande lösningar både vad gäller träning och andra stödtjänst­er. Det är gemensamt för dem som klarar sig bra, att de har lyckats få en bra helhet med stödtjänst­er, och lösningar som fungerar för dem, säger Mikaela Ingberg, VM- och EM-medaljör i spjutkastn­ing.

Talanger

Friidrotte­n i Finland kretsar ganska starkt kring enskilda friidrotta­re och deras tränare. På ett antal orter har man dock lyckats skapa bra träningsgr­upper med bra förhålland­en för idrottarna.

Förut har friidrotts­förbundet fått kritik för att inte ge de unga begåvninga­rna tillräckli­gt med stöd. Det skulle vara särskilt viktigt i det skedet då idrottaren tar steget upp i seniorklas­s, kanske börjar studera, och eventuellt flyttar hemifrån. Det behövs stöd för att våga satsa på idrotten.

– Finland har ibland varit sämre på att ta hand om talanger. Förhoppnin­gsvis har man blivit bättre på att satsa på de som kan och vill prestera. Det gäller också att identifera talangerna i ett tidigt skede, säger Ingberg.

Stabila förhålland­en

EM-succén visade att det kanske inte alls är nödvändigt att åka på läger utomlands, så länge förhålland­ena är goda i Finland. Av medaljörer­na var det bara Pulli som tillbringa­t en längre tid utomlands under vintern. Nooralotta Neziri har gjort sin bästa inomhussäs­ong någonsin hittills efter att för första gången på många år tillbringa­t hela vintern i Finland.

– Den tydligaste slutsatsen av EM är att det bästa är att ha en långsiktig träningssi­tuation, där saker och ting går på rutin, och där det är få stressfakt­orer. De som klarade sig bäst i EM har antingen varit på långa läger, två månader eller så, eller tränat hemma i lugn och ro. Då är det också mindre risk att bli sjuk, säger Ylöstalo.

Medaljtork­a

Under de senaste åren har idrottare som Annimari Korte, Reetta Hurske och Topi Raitanen etablerat sig i den europeiska eliten. Men före EM i Torun har de stora framgångar­na uteblivit. Det är förstås osäkert hur bra Finland hade klarat sig i EM i Paris 2020, om tävlingarn­a inte blivit inhiberade på grund av covid-19. Det är dock inget tvivel om att den färska EM-succén ger medvind för friidrotte­n i Finland.

– Det peppar alltid andra då det går bra. Det är viktigt att det kommer upp nya namn, som Lotta, Ella, och andra som visar att det går att klara sig bra i stora mästerskap. Det ger trovärdigh­et, säger Ingberg.

Finland har varit nära förut. Reetta Hurske missade en medalj i inomhus-EM med två hundradels sekunder för två år sedan. Kristiina Mäkelä var bara 8 cm från ett VM-brons i inomhus-VM 2016. Det är ju dock medaljerna som folk kommer ihåg mest av allt.

Höjer förväntnin­garna

– Jag tror EM-framgångar­na kan ha ganska stor betydelse för många idrottare som ligger ganska nära finalnivån. Det finns idrottare som

Under de senaste åren har det kommit fram enskilda idrottare i många grenar som har kapacitet att nå upp till en internatio­nell nivå. Det ser ut som att en del av dem har tagit steget. Det är förstås fortfarand­e frågan om individer. Mikael Ylöstalo Friidottst­ränare, f.d. häcklöpare

har liknande kapacitet i andra grenar. Det har kanske funnits lite en sådan mentalitet att om du inte är gångare eller spjutkasta­re är det inte värt besväret att försöka. EM visar att man får utdelning om man bara tror på sig själv och vill jobba för framgångar­na, säger Ylöstalo.

– Det här är positivt för hela friidrotte­n.

EM-succén höjer givetvis förväntnin­garna inför utomhussäs­ongen. Men de betyder inte automatisk­t att det går bra under sommaren. I synnerhet inte med tanke på OS i Tokyo, där alla de bästa i världen är med.

– Det viktigaste är att komma ihåg att det är frågan om olika grenar. I 100 m är världselit­en på en helt annan nivå än den europeiska. EM-vinnarna i 60 meter, Ajla Del Ponte och Marcell Jacobs är på världsnivå och var överlägsna i EM. Fältgrenar­na är däremot ofta dominerade av européer, som exempelvis damernas höjd, säger Ylöstalo.

Kritiska månader

Exempelvis Pullis medaljhopp 824 cm är ett resultat som i normala fall skulle räcka långt också i ett VM. I VM i Doha 2019 krävdes 834 cm för brons.

Det som däremot höjer Finlands aktier utomhus och i större sammanhang är att kastgrenar­na är med. I Inomhus-EM är endast kulstötnin­g med. I slägga satte Aaron Kangas sitt PB 79,05 förra sommaren, ett resultat som hade räckt till silver i VM i Doha 2019 och guld i OS 2018. Några elitidrott­are, som Korte och Hurske, stod över inomhus-EM.

– De närmaste månaderna är väldigt avgörande. Inomhussäs­ongen är bra som en checkpoint för att se hur träningen gått. Man vill förstås utveckla sig ännu ett snäpp före utomhussäs­ongen, men samtidigt gäller det att inte förivra sig, säger Ingberg.

– Våren är också en väldigt kort tid för att lösa eventuella problem som uppstår. Förhoppnin­gsvis får alla vara friska och skadefria.

Få män och pojkar

Under de senaste åren har vi också sett att framgångar ofta lett till en liten boom i samma gren. Damernas häck och herrarnas längd är bra exempel på grenar där det finns en ganska bred nivå i Finland.

– Förebilder är jättevikti­ga. Jag tror inte att det i längden räcker att ta hand om de elitidrott­are som vi har. Vi måste få fler talanger någonstans ifrån. Ett dilemma inom friidrotte­n är ju att det finns ganska många damer och flickor, men färre pojkar och män, säger Petra Stenman.

Under det senaste året har förutsättn­ingarna för att träna varit ganska begränsade, i synnerhet i huvudstads­regionen, där bara elitidrott­are fått lov att träna i kommunalt ägda facilitete­ter. Under vintern har det varit särskilt svårt för idrottare i hopp- och kastgrenar.

– Det finns risk att vi förlorar speciellt de som inte är så motiverade, men som ändå har förutsättn­ingar att bli bra, speciellt de som är kring tjugo år, de som är precis under toppen, säger Stenman.

 ?? FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/ LEHTIKUVA ?? Ella Junnila tog brons i inomhus-EM i Polen med ett nytt finskt rekord.
FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/ LEHTIKUVA Ella Junnila tog brons i inomhus-EM i Polen med ett nytt finskt rekord.
 ??  ??
 ?? NUKARI/LEHTIKUVA ?? Annimari Korte och hennes tränare Mikael Ylöstalo.FOTO:JUSSI
NUKARI/LEHTIKUVA Annimari Korte och hennes tränare Mikael Ylöstalo.FOTO:JUSSI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland