Hufvudstadsbladet

Bolsjunov tog revansch – Niskanen sjua

Iivo Niskanen tog sjunde plats i världscupe­n i Engadin.

- HBL-TT

Aleksandr Bolsjunov fick revansch efter den kaosartade avslutning­en på skid-VM, och tog hem masstarten över 15 kilometer i Engadin, Schweiz. Kampen om segern tog slut med några kilometer kvar till mål, när ryssen Aleksandr Bolsjunov satte in det avgörande rycket.

Bolsjunov hade redan säkrat segern i den totala världscupe­n, men det fanns ändå tändvätska så att det räckte och blev över inför säsongens näst sista lopp. Bakgrunden är den dramatiska avslutning­en på skid-VM i Oberstdorf, där Bolsjunov och norrmannen Johannes Høsflot Klaebo gjorde upp om guldet, men där ingen av dem fick det.

En duell på upploppet ledde till att Bolsjunov bröt staven, att Klaebo så småningom diskades, och att en annan norrman, Emil Iversen, blev guldmedalj­ör. I lördagens masstart försökte Klaebo hänga på så länge det gick, men fick erkänna sig slagen på det sista varvet. Då satte ryssen iväg och ingen kunde svara, inte ens Klaebo.

Till slut skrevs Aleksandr Bolsjunovs segermargi­nal till 18,4 sekunder före Klaebo, som vann spurten om andraplats­en före Norges Pål Golberg och Sveriges Jens Burman. Iivo Niskanen var ytterligar­e någraa sekunder bakom i mål som sjua.

– Det var ett tufft lopp. Jag försökte hålla mig i bra position för att hålla mig undan problem. Fast banprofile­n var lätt så gjorde höjden det att klungan splittrade­s ganska ordentligt när Bolsjunov ryckte, säger Niskanen.

Tävlingen avgjordes på 1 800 meters höjd i schweizisk­a Engadin. Det är första gången Niskanen tävlar på hög höjd i vinter.

– Min avslutning var inte den bästa möjliga, men det var ändå semi-ok. Skidåkning­en kändes egentligen överraskan­de bra fast det är första gången på länge på den här höjden.

Under söndagen avslutas världscupe­n med 50 km jaktstart i fristil. Startordni­ngen är densamma som ordningen i mål i lördagens lopp. Niskanen startar alltså som sjua.

– Vi fortsätter i samma grupp i morgon. Få se hurdant lopp det blir, säger Niskanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland