Hufvudstadsbladet

HIFK kammade hem segern i grundserie­n

På förhand var det klart att oavgjort skulle räcka för HIFK för att ta grundserie­segern i FM-serien. Och oavgjort var precis vad det blev i säsongens femte Helsingfor­sderby.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Helsingfor­s IFK får kalla sig FMseriens grundserie­vinnare säsongen 2020–21 efter en spännande seriefinal mot lokalrival­en Dicken. Grundserie­segern lossnade med minsta möjliga marginal. HIFK hade ett poängs försprång inför den sista matchomgån­gen och efter 21– 21 i Britas blev det just den där ena poängen som skiljer åt ettan från tvåan i grundserie­n.

I andra halvlek ledde HIFK som bäst med fem bollar men gästerna var nära att tappa slutspelet­s hemmafavör i slutsekund­erna. Dickens målvakt Kira Itkonen räddade ett sjumetersk­ast av HIFK-stjärnan Kathlen Ax nio sekunder före slutsignal­en och Dicken fick en sista möjlighet att stjäla segern. Dicken fick i väg ett sista desperat skott som ändå stannade på IFK-målvakten Roosa Niemi i samma stund som summern tjöt.

– Klart att det känns bra. Det var en jämn match. Lite gick det upp och ner för båda lagen och båda hade lite svårt att göra mål. Men det släppte mot slutet, säger Ax som stod för en tredjedel av HIFK:s mål.

Ax sänkte fyra av sina fem sjumetersk­ast.

– Men det viktigaste gick inte in, säger hon leende.

– Men jag är nöjd. Vi hade bra kämpaanda och försvaret fungerade till största delen ganska bra. Men alltid finns det saker att förbättra.

HIFK mot KyIF, Dicken möter Grani

Hos Dicken var besvikelse­n påtaglig. Den sista kvartens slutspurt var nära att ge en smaklig belöning. Nu blir det ett svårare motstånd i semifinals­kedet och ingen hemmaförde­l i en finalserie om laget går så långt.

– Nog är det en besvikelse. Vi visste att oavgjort inte räcker för vår del och så slutar det jämnt. Vi får ta det positiva med oss från matchen. Vi vet att vi kommer att spela lite tuffare semifinale­r än IFK. Vi får jobba hårt i semifinale­n men vi får se det som något positivt, säger Dickens Anna Lindholm.

I semifinals­kedet som inleds i slutet av mars ställs Dicken mot Grankulla IFK medan HIFK möter Kyrkslätts IF.

– Det låter riktigt bra. De har ett ungt lag med snabba fötter. Vi har haft ganska bra matcher mot dem. Vi har faktiskt förlorat en match mot dem så det är inte bara att gå med rocken öppen, säger Ax.

HIFK:s chockförlu­st mot KyIF kom i december. Dicken vann säsongens två första matcher mot GrIFK men förlorade de två sista inbördesma­tcherna efter årsskiftet.

– Jag tror det kommer bli jättetuffa matcher. Jag väntar på att få spela. Ingenting är klart på förhand. Vi kan spela tre matcher eller fem matcher. Vi får se hur det går. Att få starta på hemmaplan är en jättestor fördel för vår del, säger Lindholm.

 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG ?? HIFK:s Kathlen Ax (mitten) och Dickens Malena Heikkinen (t.h.) satte sju mål var då Helsingfor­slagen spelade oavgjort 21–21 i grundserie­ns sista omgång.
FOTO: TOMMI WILLBERG HIFK:s Kathlen Ax (mitten) och Dickens Malena Heikkinen (t.h.) satte sju mål var då Helsingfor­slagen spelade oavgjort 21–21 i grundserie­ns sista omgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland