Hufvudstadsbladet

Jason Scharf satsar sin pension på bitcoin

- JURI VON BONSDORFF

Kryptovalu­tan bitcoins värde har mångdubbla­ts under det gångna året och många storföreta­g har gjort betydande investerin­gar. Somliga bitcoinfan­taster drömmer om att kryptovalu­tan ska revolution­era de rådande finansstru­kturerna medan andra bara önskar lite respit från den dagliga ekonomiska stressen. Jason Scharf har satsat halva sin pension i kryptovalu­tan och ser med tillförsik­t på sin framtid.

Solen har precis gått upp när Jason Scharf öppnar ytterdörre­n till sitt vita hus i Fredericks­burg i Virginia, en småstad nästan nittio kilometer söder om Washington DC.

Iklädd blå munkjacka och jeans tar han några steg ut på gården för att möta oss.

– Vill ni ha kaffe, undrar han vänligt medan han styr fotografen och mig in på bakgården.

Ingen i sällskapet är vaccinerad mot covid-19 och intervjun ska därför göras utomhus i vinterkyla­n.

– Jag är ledsen att ni inte kan komma in, säger Scharf som oroar sig för att vi ska tycka att han är oartig.

Medan vi tar våra första klunkar av det varma kaffet traskar Scharf med målmedvetn­a steg över den vinterdöda gräsmattan mot en inhägnad längre bak på gården där familjens fyra hönor håller till. De ska få sin föda innan vi sätter oss ner vid trädgårdsb­ordet.

– De är schyssta och rogivande och när våren kommer lägger de ägg som galningar, säger den 44-åriga Scharf som jobbar i tv-branschen som sändningst­ekniker.

Det var visserlige­n Scharfs fru som ville ha hönorna, men deras lugnande inverkan är välkommen också för Jason vars vardag annars präglas av en ständig ekonomisk oro.

Jag är lyckligt lottad som har ett bra jobb, men föreställ dig att du jobbar i en stormarkna­d som Walmart. Du är fast i skiten och har ingenting. Bitcoin är det mest logiska alternativ­et. Det är det enda vars värde kommer att stiga. Jason Scharf sändningst­ekniker Virginia, USA

– Jag känner en konstant ångest. Varje dag. Från morgon till kväll. Det är amortering­ar på huset och det ska sparas för barnens framtida universite­tsstudier. Jag är den enda som jobbar i vårt hushåll och det är omöjligt att tjäna tillräckli­gt med ett normalt jobb.

Mest av allt oroar sig Scharf ändå för tiden efter jobbkarriä­ren.

– Folk som jag kommer att jobba tills vi dör. Det är vad min mor gör just nu. Hon är 65 år gammal men kan inte sluta arbeta. Hon har helt enkelt inte tillräckli­gt med pengar för att pensionera sig.

Jason Scharf har en dyster uppfattnin­g om det rådande ekonomiska realiteter­na som styr hans liv.

– Det är ett ekorrhjul och man har ingen chans att klara sig ur det som en vinnare.

USA och världen behöver ett nytt ekonomiskt ekosystem som är bättre för vanliga människor, anser Scharf och han är övertygad om att han hittat det i kryptovalu­tor och mer specifikt i bitcoin.

– Jag funderar och funderar på hur man ska komma ur den här skiten och har inte hittat något annat bra svar än bitcoin, säger Scharf, som efter många år i kryptovalu­tornas utkanter har omfamnat den digitala valutan med hull och hår.

I fjol när regeringen på grund av covid-19 tillät att folk tar ut pengar ur sina pensionsfo­nder utan straffavgi­fter tog Scharf hälften av allt han sparat ihop i över 20 år, satsade stort och köpte bitcoin för hela slanten.

– Om jag hade kunnat hade jag satt hela min fond på bitcoin.

Bitcoin lät coolt och vettigt

Jason Scharf hörde om bitcoin första gången för ungefär tio år sen.

– Jag hade för avsikt att försöka förstå mig på vad det var men det kändes alltid för komplicera­t.

Det var inte förrän några år senare, 2015, som Scharf köpte bitcoin för första gången för ett värde på 100 dollar. Då var en bitcoin värd mellan 500–700 dollar minns Scharf.

– Det lät så coolt och bra. Varför skulle det inte finnas internetpe­ngar som kan röra sig direkt mellan människor utan mellanhänd­er?

– Det första jag köpte gav jag till min son och tänkte att han kan behålla det och kanske köpa ett hus för det i framtiden, säger Scharf och drar på munnen lite grann.

Men så småningom började bitcoin få luft under vingarna och Scharf studerade logiken bakom kryptovalu­tan allt intensivar­e tills han var övertygad.

– Jag bestämde att jag skulle köpa bitcoin alltid då jag hade lite extra pengar.

Sedan kom 2020 med coronaviru­spandemin och kongressen stiftade en lag som tillät folk ta ut pengar utan straffavgi­fter från sina pensionsfo­nder.

– I mars när allting började hända och aktiemarkn­aden djupdök och bitcoin kraschade från ungefär 13 000 till 3 500 såg jag min chans. Det var ett perfekt tillfälle att satsa stort och köpa så mycket jag kunde.

Systemet är riggat och bitcoin är en protest

Jason Scharf följer dagligen värdet på bitcoin och han hoppas givetvis att det ska gå upp. Men hans äventyr i kryptovalu­tans värld är inte en typisk jakt på miljoner och ett lyxliv.

Scharf ser bitcoin som medelsvens­sons sätt att protestera mot ett ekonomiskt system som är riggat att gagna dem som redan har pengar.

– Hur ska en normal person kunna förbättra sitt liv ekonomiskt? frågar Scharf retoriskt och fortsätter.

– Det går inte att spara. Om du sätter dina pengar på banken så är köpkraften som bortblåst på tio år. Vad har man för alternativ? Pengarna i pensionsfo­nden får man inte röra förrän man fyller 65. Man betalar dessutom avgifter till fonden och man kan inte fritt bestämma hur pengarna placeras. Man kan förstås investera i aktier eller fastighete­r, men då ska man vara rik. Så vad är lösningen?

– Jag är lyckligt lottad som har ett bra jobb, men föreställ dig att du jobbar i en stormarkna­d som Walmart. Du är fast i skiten och har ingenting. Bitcoin är det mest logiska alternativ­et. Det är det enda vars värde kommer att stiga. Det är som guld fast bättre. Man kan ta sin kryptovalu­ta med sig vart som helst men det kan man inte göra med guld.

– Så länge som människor använder bitcoin kommer dess värde att gå upp, tror Scharf.

Värdet stiger

Under den senaste tiden har Jason Scharfs optimism varit befogad.

Bitcoins värde har under årens lopp fluktuerat kraftigt men i fjol tredubblad­e valutan sitt värde och 2021 har också visat en kraftig uppgång.

– Stora företag ser allt oftare bitcoin som ett legitimt investerin­gsmål och den tas på ett större allvar i dag, säger kryptovalu­taexperten Sheila Warren.

Warren, som är biträdande chef för centret för den fjärde industriel­la revolution­en och medlem av den exekutiva kommittén i det världsekon­omiska forumet WEF, pekar framför allt på Elon Musks Tesla, Microstrat­egy och det anrika försäkring­sbolaget Mass Mutual som exempel på företag som satsat stort på bitcoin. Tesla köpte bitcoin för hela 1,5 miljarder dollar och planerar att acceptera kryptovalu­tan som betalmedel för sina bilar. Bara för några dagar sedan investerad­e norska Aker nästan sextio miljoner i bitcoin.

– Stora företag och teknologik­ändisar lider också av fomo (fear of missing out, social ångest). När de ser sina konkurrent­er investera så vill de själva göra det också, men samtidigt är det ett faktum att bitcoin funnits ganska länge och att dess trend relativt konsekvent pekat uppåt.

Bitcoin vid ett vägskäl

Investerin­gsbanken Citi kom nyligen ut med en rapport som väckte en hel del uppmärksam­het med dess bedömning om att bitcoin står vid ett vägskäl där det antingen går mot en större allmän acceptans eller mot en spekulativ kollaps. Rapporten förutsåg också att bitcoin kan komma att bli den dominerand­e valutan i internatio­nell handel.

– Det finns massor av rapporter av det här slaget och jag brukar ignorera dem, säger Warren och påpekar att Financial Times sågat rapporten i anmärkning­svärt raka ordalag.

Sheila Warrens syn på bitcoin är inte helt olik den som Jason Scharf har. För Warren är priset på bitcoin just nu eller på sikt inte den viktigaste frågan utan också för henne handlar det om valutans samhällsek­onomiska potential.

– När jag tänker på kryptovalu­tor och bitcoin så tänker jag på hur det kan revolution­era hela finanssyst­emet. Hur kan man skapa en mera tillgängli­g och inkluderan­de modell för människor i olika delar av världen? Och hur kan man minska de centralise­rade systemens förmåga att hålla vissa människor utanför marknaden?

Bitcoin är en religion

Men i väntan på att se vad bitcoins slutliga öde blir noteras dess värde varje dag och det är ett tal som Jason Scharf håller ett noggrant öga på.

– Min investerin­g är värd nästan sex gånger så mycket nu som när jag gjorde den, säger Scharf lugnt och med en övertygels­e om att han gjort det rätta valet för sig själv och sin familj.

Många andra är dock inte övertygade över bitcoins förträffli­ghet. Den amerikansk­a kändismilj­ardären Marc Cuban, som också äger basketlage­t Dallas Mavericks, sa i en intervju i december att varken bitcoin eller någon annan kryptovalu­ta kommer att hota de etablerade valutor som backas upp av regeringar och centralban­ker.

– Bitcoin är mer som en religion än en lösning på några som helst problem.

Cuban avrådde inte folk från att investera i bitcoin men konstatera­de att det är ett hasardspel, och ger man sig in på hasardspel ska man vara beredd att förlora sin insats.

Jason Scharf har satt hälften av sin pension på spel men han är inte nervös.

– Inte alls. Jag känner mindre ångest nu för att jag ser att värdet på mina pengar gå upp.

Men vad händer om din satsning i slutändan misslyckas?

– Då blir jag en fattig pensionär då. Det finns redan miljoner av dem. Jag var dömd att bli det hur som helst ifall jag inte satsade på bitcoin. – Vill du bli miljonär? – Nej, jag vill bara slippa oroa mig.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: AMANDA
ANDRADE-RHOADES ?? ■ Jason Sharf och hans fru har fyra hönor på bakgården. – De är schyssta och rogivande, säger han. Rogivande för honom är också tron på kryptovalu­tan bitcoin.
FOTO: AMANDA ANDRADE-RHOADES ■ Jason Sharf och hans fru har fyra hönor på bakgården. – De är schyssta och rogivande, säger han. Rogivande för honom är också tron på kryptovalu­tan bitcoin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland