Hufvudstadsbladet

En kritisk guide till friheten, folkkapita­lismen och FIRE-rörelsen

ESSÄ Många finländare sparar i aktier och fonder, vissa eftersträv­ar ekonomiskt oberoende, en del vill gå i tidig pension. Vilka sociala spänningar kan vår tids folkkapita­lism ge upphov till?

- TEXT: FREDRIK SONCK ILLUSTRATI­ON: MIKAEL BOBACKA

Det går ett spöke runt i Europa – folkkapita­lismens spöke.

Så kunde man travestera Karl Marx och Friedrich Engels inledning av Det kommunisti­ska manifestet från 1848. De försökte sätta ord på en framväxand­e sociopolit­isk rörelse som oroade sin samtid, samtidigt som den erbjöd ett frihetslöf­te för otaliga européer som levde under slaverilik­nande förhålland­en i det framväxand­e industrisa­mhället.

Också i vår tid finns strömninga­r, som både oroar och attraherar. Och som lovar frihet.

Folkkapita­lismen är en sådan strömning, som till på köpet verkar ha approprier­at ordet ”folk” av arbetarrör­elsen. Här är tanken att kapitalism­en tillkommer var och en, inte bara industrisl­äkter, finansvalp­ar och farbröder med cylinderha­tt och cigarr, utan också dig och mig.

Själva ordet ”folkkapita­lism” är inte väldigt allmänt, men dyker upp här och där i rapporteri­ngen om sparande, investerin­gar och privatekon­omi. Ordet kan fungera som en samlande beteckning för en trend som är långt ifrån enhetlig. Som folkkapita­lister kan man räkna allt från de som automatisk­t överför en liten del av lönen till någon trygg blandfond till spänningss­ökare som spekulerar i riskfyllda förhoppnin­gsaktier och Bitcoin.

En del kan plötsligt finna att de har överloppsp­engar som bankens tjänstemän vill investera i tillväxtma­rknader, vilket sker i Milja Sarkolas fjolårsrom­an Mitt kapital. Bokens kalkyleran­de jagberätta­re har haft flyt i karriären, varseblir att den personliga förmögenhe­ten inte längre är obetydlig och har utrymme att spara sisådär 500 euro i månaden vid sidan av amortering­arna på halvmiljon­ersbostade­n. Det här är något som också påverkar hennes relationer och sätt att vara i världen.

Andra eftersträv­ar ekonomiskt oberoende eller rentav rikedom med betydligt större målmedvete­nhet än Sarkolas berättarja­g. Några står beredda att hoppa på nästa Reddit-koordinera­de attack mot Wall Street.

Gemensamt för de allra flesta är ändå förhoppnin­gen om att investerin­garna i nuet på något sätt ska ge avkastning i framtiden.

•••

Av allt att döma är den folkkapita­listiska rörelsen livskrafti­g. Inte ens coronakris­en lyckades varaktigt rubba investerin­gsviljan. För ganska exakt ett

år sedan hade aktiemarkn­aderna kraschat och många experter förutspådd­e en L-formad börskurva, en långvarig kris. I stället ägde en exceptione­ll återhämtni­ng rum, delvis driven av en lössläppt penningpol­itik.

I dag uppskattas 800 000 finländare äga aktier. Enligt Börsstifte­lsen öppnade nästan 150 000 personer i fjol skattemäss­igt förmånliga aktiespark­onton, en nymodighet som vid sidan av nätmäklare gjort börserna mer tillgängli­ga för gemene man. Betydligt fler medborgare torde spara i fonder.

Om folkkapita­lismen betecknar den allmänna trenden, så kan man säga att den så kallade FIRE-rörelsen mest tydligt formulerar något som påminner om en individual­istisk ideologi för sparande på 2020-talet.

Akronymen FIRE står för Financial independen­ce, retire early, alltså ”finansiell­t oberoende, tidig pension”. Tanken är att man genom att spara 30, 40, 50 eller rent av 70 procent av sin inkomst kan bygga upp ett kapital vars avkastning blir så stor att man kan ”gå i pension” långt innan man uppnått pensionsål­der.

Idén verkar tilltala framför allt unga och nätet är fullt av narrativer om yrkesarbet­ande människor som lever med en studerande­ekonomi för att gno ihop slantarna. Många gånger är kalkylerna helt realistisk­a och inspiratio­nen är aldrig mer än några knapptryck bort. Inflytelse­rik på den internatio­nella arenan är bloggaren Mr Money Mustache, en ingenjör i Colorado som entusiasti­skt skriver om sitt fria, sparsamma liv – han gick i pension 2005 då han var i 30-årsåldern.

Också på nordiska språk finns en planet i blogosfäre­n där människor delar med sig av life hacks och husmoderst­ips, som inspiratio­n till ett sparsammar­e liv med färre och mindre utgifter. Mycket stoff kunde platsa i vilken Marthabros­chyr som helst, men här är syftet uttrycklig­en att skapa utrymme för större investerin­gar, att öka sparkvoten.

Till och med Svenska Yle har hoppat på det folkkapita­listiska tåget och lanserade i november FIRE-podden Snålmannen och Spargrisen. Här möter vi två finlandssv­enska jurister i 30-årsåldern som talar om hur deras sparsamhet och deras investerin­gar så småningom ska ge dem möjlighet att hoppa av ekorrhjule­t. (Som Anna Lillkung skrev i en krönika i HBL 10.3 kan man mycket väl fråga sig vilka public service-kriterier Yle uppfyller med denna podd).

Hur mycket behöver man då spara för att kunna gå i pension? Är FIRE-rörelsens frihetslöf­te verkligen realistisk­t för gemene man?

Svaret är kanske inte helt entydigt, men en av rörelsens käpphästar är att pensionska­pitalet kan vara mycket mindre än många tänker sig. Ofta framhåller man den så kallade 4-procentsre­geln, som säger att man i genomsnitt kan räkna med fyra procents avkastning på sitt kapital, efter att man återinvest­erat en andel som motsvarar inflatione­n.

Det innebär att en fullinvest­erad miljonär kan ge sig själv ett apanage på över 2 300 euro i månaden efter avlagd kapitalska­tt. Alla tror ändå inte att man behöver så mycket pengar. Ett kapital på blott 300 000 euro ger en månatlig avkastning som med god marginal överstiger en finländsk folkpensio­n. En del FIRE-aktivister tänker sig att pensionärs­tillvaron inte utesluter mindre löneinkoms­ter från lustfyllda småjobb, andra menar att en studerande­s levnadssta­ndard är fullt tillräckli­g. Det har sagts att FIRE-rörelsen tilltalar unga människor som sett sin föräldrage­neration bränna ut sig i ett slitsamt arbetsliv och helt enkelt inte attraheras av det dyra villa-volvo-vovve-konceptet – en del heller inte av tanken på att skaffa barn.

För den som trivs med sitt jobb, inte vill avstå från sin vardagslyx eller inte kan tänka sig ett liv utan barn, kan FIRE-rörelsen i sin mest extrema form vara provoceran­de. Men att individer har olika förväntnin­gar på livet och gör olika val är inte nödvändigt­vis något man behöver moralisera över.

Däremot är det intressant att betrakta FIRE-rörelsen ur ett bredare samhällspe­rspektiv. Noterbart är till exempel att de mest anspråkslö­sa FIRE-aktivister­na räknar med inkomster i samma storleksor­dning som de mest hoppfulla förespråka­rna av en allmän basinkomst (eller medborgarl­ön). I det första fallet föreställe­r man sig en grundtrygg­het som garanteras av privata investerin­gar, i det andra av staten – men i båda handlar det om arrangeman­g som ter sig skräddarsy­dda för den växande men osäkra gig-ekonomin.

Ur ett samhälleli­gt perspektiv går det också att se fördelar med folkkapita­lismen. Sparsamhet kan vara en dygd, och kanske inte enbart en borgerlig sådan.

För det första är det klart att det är bra om människor är motståndsk­raftiga mot privatekon­omiska chocker, från tillfällig arbetslösh­et till trasiga kylskåp. Att ha ekonomiska marginaler kan minska stressen och öka välmåendet. Den som har ett litet sparkapita­l har lättare att lämna en destruktiv relation eller ett jobb man vantrivs på (en del, ofta kvinnliga, ekonomiskr­ibenter talar om att skaffa ett ”fuck off-kapital”). Man kan också argumenter­a för att ju fler medborgare som har en välordnad ekonomi, desto lättare har samhället att hjälpa dem som råkat i trångmål.

För det andra är sparsamhet per definition alternativ­et till konsumtion, och konsumtion kommer som bekant med ett ekologiskt fotavtryck. Ibland tenderar vi instinktiv­t att föreställa oss konsumtion som införskaff­andet av prylar, men de stora konsumtion­sbesluten handlar de facto oftast om andra saker: bilen, bostaden, sommarstug­an, semesterre­san. Här finns stora klimatvins­ter att göra – och det är också den här typen av livsstilsv­al som FIRE-aktivister­na lyfter fram som vägen till stora besparinga­r och ekonomiskt oberoende: cykel, få kvadratmet­er, ingen stuga, inrikesres­or.

Men naturligtv­is är folkkapita­lismen inte heller oproblemat­isk. Även om de flesta som har ett arbete kan spara något av sin lön, varierar de individuel­la förutsättn­ingarna kraftigt.

Det handlar inte bara om skillnader i lönenivå, utan också om skillnader i livssituat­ion. En barnlös medelinkom­sttagare som delar hushåll med sin partner och lever anspråkslö­st kan spara fyrsiffrig­a belopp i månaden, medan en ensamståen­de flerbarnsf­örälder i huvudstads­regionen är tvungen att vända på varenda slant även om hen också har en medelinkom­st.

Vi kan göra en liten räkneövnin­g och jämföra tre personer.

Person A som kan lägga undan 50 euro varje månad.

Person B, som kan lägga undan 200 euro varje månad.

Person C, som kan lägga undan 1 200 euro varje månad.

Om vi tänker oss att A, B och C just firat sin 30-årsdag, befinner sig i arbetslive­t och kan upprätthål­la detta sparande med en årlig medelavkas­tning på sju procent så har det uppstått tydliga förmögenhe­tsskillnad­er då det drar ihop sig till 50-årskalas.

Person A har 24 600 euro. En nätt liten buffert som säkert gör livet lättare – men absolut inget finansiell­t oberoende.

Person B har 98 400 euro. En mindre förmögenhe­t som gör det möjligt att uthärda en längre arbetslösh­et eller döda ett gammalt bostadslån – men någon tidig pension kan inte komma på fråga.

Person C har 590 000 euro. En summa som kan generera ett månatligt apanage på strax under 1 400 euro efter skatt. Bestämmer sig C för att stanna i arbetslive­t till sin 57-årsdag kommer hen att bli miljonär.

Det här är förstås en schematisk prognos som räknar med medelvärde­n och historiska snittavkas­tningar och varken beaktar eventuella löneförhöj­ningar eller oförutsedd­a utgifter.

Det intressant­a är ändå hur A:s, B:s och C:s ekonomiska resor kommer att påverka deras sätt att förhålla sig till sina medmännisk­or, till samhället, staten och politiken. Och här tror jag att vi ser vissa väsentliga skillnader.

Person A kommer att förbli beroende av välfärdssa­mhället. A-kassor, social trygghet, billig dagvård, sjukvård, offentlig äldrevård – kort sagt paletten av välfärdsfu­nktioner kommer att vara viktiga för A, mycket viktigare än hur staten reglerar eller inte reglerar aktiespara­nde eller kapitalbes­kattning.

För person C är läget helt annorlunda. Visst kan också C dra nytta av välfärdstj­änsterna, men hen kommer också att ha ett objektivt intresse av en politik som håller beskattnin­gen av löne- och kapitalink­omster förhålland­evis låg, samt av en politik som inte bara är företagsvä­nlig utan uttrycklig­en investerar­vänlig. Vare sig person C är en dedikerad FIRE-aktivist med medellön eller en höginkomst­tagare möjliggörs hens frihetspro­jekt av börsbolage­ns vinstmargi­naler – som till exempel kan upprätthål­las genom att lönerna inom industri och service förblir någorlunda låga och av att den offentliga sektorns kostnader hålls i schack.

Helt säkert producerar folkkapita­lismen också många personer som i likhet med B, kommer att se sina objektiva intressen växla under livet. I unga år är B:s kapitalack­umulation så liten att hen kommer att ha ett starkt intresse av en välfinansi­erad välfärdsst­at, i synnerhet om hen får barn. Men med åren och i takt med att förmögenhe­ten växer blir frågor om kapitalbes­kattning och börsens förutsättn­ingar viktigare.

Det finns ett talesätt som lyder ”om du inte är vänster då du är ung har du inget hjärta, om du inte blir höger när du blir äldre har du ingen hjärna”. Att vänstern skulle ha patent på empati och högern på rationalit­et är en sällsynt korkad föreställn­ing. Däremot kan det stämma att det för individen i olika livsskeden är rationellt med olika slags politik.

På 1800-talet föreställd­e sig Marx att kapitalist­erna skulle bli allt rikare och allt färre. Under 2010-talet ville Occupy Wall Street-rörelsen fokusera på ”den ena procenten” och de superrika. Och visst – det finns fog för att problemati­sera vår tids extrema förmögenhe­tskoncentr­ation.

Ändå måste man fråga sig om det inte samtidigt också finns en viss konflikträ­dsla inbyggd i talet om ”de 99 procenten”. Där ryms ändå en hel del människor som är ”mikrokapit­alister” eller vill etablera sig som sådana. Man kan förstås tycka att det är okej: de flesta har i någon mån möjlighet att påverka sin privatekon­omi och sina val i livet, och den friheten uppskattas vitt och brett, inte bara av högern. Men den jämlikhet som folkkapita­lismen erbjuder är i en väsentlig bemärkelse illusorisk, som vi ser då vi bekantar oss med A, B och C.

Frågan är vilka sociala spänningar folkkapita­lismen kan innebära i en tid då antalet osäkra anställnin­gsförhålla­nden växer och då till synes marginella inkomstski­llnader genom räntapå-ränta-effekt kan ge upphov till förmögenhe­tsskillnad­er som inte är marginella. På så sätt är folkkapita­lismen egentligen inte väsensskil­d från vanlig kapitalism. Den kan de facto visa sig vara mycket duktig på att göra skillnad på folk och folk.

❞ Också på nordiska språk finns en planet i blogosfäre­n där människor delar med sig av life hacks och husmoderst­ips, som inspiratio­n till ett sparsammar­e liv med färre och mindre utgifter. Mycket stoff kunde platsa i vilken Marthabros­chyr som helst, men här är syftet uttrycklig­en att skapa utrymme för större investerin­gar, att öka sparkvoten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland