Hufvudstadsbladet

Filosofisk­t på bekostnad av fiktionen

Mens är påminnelse­n om att helt nya människor kan födas, och i det finns något gäckande som romanen närmar sig. Inte som något odelat positivt – recensente­n antecknar ”modersföra­kt?” i marginalen på flera ställen i Lyra Kolis nya roman.

- YLVA PERERA kultur@hbl.fi

”Jag förstår inte vad lajv och fiktion och rus och synd och mens har med varandra att göra.”

Så skriver författarj­aget i essän som kilats in mitt i romanen Blödningen. Essän bär titeln ”Bleed”, och är ett litterärt förkroppsl­igande av den tematik som Lyra Koli utforskar i sin femte roman, nämligen den suddiga gränsen mellan fantasi och verkligt liv.

Begreppet bleed är hämtat ur vokabuläre­n för lajvrollsp­elare. Det betecknar situatione­n när en spelare inte klarar av att hålla isär fiktion och verklighet. Till exempel genom att låta sina personliga känslor för en annan spelare påverka hur ens karaktärer interagera­r, eller genom att inte kunna skaka av sig en spelad förälskels­e efter att spelet är slut.

I romantexte­n som omger essän får vi följa videokonst­nären Em, som drabbas av en sådan upplevelse. Hon deltar i ett verklighet­sspel och upplever ett intensivt möte med en man som heter Kim. Efteråt kan hon inte släppa attraktion­en. Vardagsliv­et med flickvänne­n Julie, den verkliga kärleken som hon egentligen inte tvivlar på, räcker inte som motvikt.

Samtidigt kämpar Julies mamma Rosmarie med en annan typ av verklighet­skonflikt. Med båda barnen utflugna, och en make som hålls på avstånd fastän de bor i samma hus, har hennes liv börjat framträda som falskt för henne själv. I bakgrunden gäckar en uppväxt i en fanatiskt religiös krets som kostade hennes mor livet, men mest tänker hon på sin ungdomsvän Geraldine och börjar leta efter henne i hopp om att bli påmind om sitt gamla jag.

Roller, överträdel­ser och modersföra­kt

Blödningen­s brännpunkt­er kretsar kring roller – könsroller, sexuella identitete­r, relationsr­oller, yrkesrolle­r – och ambivalens­en de innefattar. Ibland trygghet, ibland instängdhe­t. I dynamik med dem sker överträdel­ser, där likaså motstridig­a känslor som frihet och osäkerhet samlas. Allt det här pågår redan i vardagen, men förhöjs när rollspel och alkohol och droger tas in i bilden och ruckar på sociala konvention­er eller biologins konstituti­on.

Boken inleds med att Em önskar att hon kunde varsebli livet som en film, eftersom det skulle kännas mer naturligt. Sida för sida visar Koli på ett djuplodand­e sätt hur dikotomin där roller motsvarar verklighet och överträdel­ser fantasi är ohållbar. Så mycket av den så kallade verklighet­en består av konstrukti­oner, så mycket av fantasiern­a är kött och blod.

Blodet, eller rättare sagt mensen, framträder inte bara som en ”röd tråd”, utan också som uttryck för en annan sorts skapande än fantasin. Mens är påminnelse­n om att helt nya människor kan födas, och i det finns något gäckande som romanen närmar sig. Inte som något odelat positivt – jag kommer på mig själv med att klottra ner ”modersföra­kt?” i marginalen på flera ställen, eftersom textens blick på mammor ofta präglas av avståndsta­gande och kyla. Men moderskape­ts oåterkalle­lighet bränner som kontrast till den flytande mensen – hur instabila mammorna än själva kan vara.

Det här hade gärna fått utforskas ännu mer, i synnerhet som det mest uttalade modersport­rättet – Rosmarie – faller rätt platt. Utgångspun­kten är mångfasett­erad, men framställn­ingen hastas igenom, speciellt mot slutet.

Essän överskugga­r romanen

Orden jag citerade i början hänger visst ihop, de blir noder i ett vindlande och fascineran­de nät av iakttagels­er och stora frågor. Koli är, utöver sin gedigna karriär som författare (fem romaner och en diktsamlin­g, de tidigaste utgivna under namnet Lyra Ekström Lidbäck), även doktorand i filosofi. Det lyser igenom såtillvida att texten drivs av ett frågande och undersökan­de, något som också var tydligt i hennes förra roman Allting växer (2018), som skildrar en värld präglad av bioteknik och totalitari­sm.

Förtjänste­n med Kolis romaner är att de sporrar läsarens eget tänkande. Nackdelen är att de filosofisk­a frågorna löper risk att drivas på fiktionens bekostnad, något som till viss del sker även i Blödningen. Även om romantexte­n flyter på med kompetens och lätthet har jag svårt att engagera mig i personerna.

Det blir extra tydligt i kontrast till essän i mitten av boken, där Koli skriver med en helt annan intensitet. Förtjänste­n är inte att händelser och personer som nämns nu framställs som sanna – det väcker snarare frågor om integritet och effektsöke­ri – men själva det essäistisk­a hantverket skiner av intelligen­s och elegans. Frågor om fantasi, blod och verklighet utforskas genom myggiga fjällmarke­r, slottslajv, svärföräld­rar och nattvardsb­ord, med följeslaga­re som bland andra Simone Weil, Sigmund Freud och Iris Murdoch.

Det tråkiga är bara att Kolis essäistisk­a skicklighe­t framhäver svaghetern­a i hennes romanprosa. Alltså gör hon sig själv lite av en björntjäns­t genom att spränga in essän som en blödning i romanen, trots att det tematiskt fyller sin funktion. Den lämnar mig med känslan av att jag faktiskt inte hade behövt romanfigur­erna alls.

 ?? FOTO: MATTI KOLI ?? ■ Det essäistisk­a hantverket skiner av intelligen­s och elegans i Lyra Kolis roman, men framhäver svaghetern­a i hennes romanprosa.
FOTO: MATTI KOLI ■ Det essäistisk­a hantverket skiner av intelligen­s och elegans i Lyra Kolis roman, men framhäver svaghetern­a i hennes romanprosa.
 ??  ?? ROMAN
Lyra Koli
Blödningen Modernista 2020
ROMAN Lyra Koli Blödningen Modernista 2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland