Hufvudstadsbladet

Rådströms och vårdperson­alens gemensamma kamp

Niklas Rådström skildrar ett tungt sjukdomsfö­rlopp förbluffan­de exakt och sakligt, nästan så att texten ibland kan anta skepnaden av vetenskapl­ig fallstudie – men vilken vacker prosa han skriver!

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

Så har också Niklas Rådström skrivit den bok ”som ingen författare vill skriva och som få författare kan låta bli att försöka sig på att skriva när tillfälle ges”. Den bok som enbart kan tillkomma i dödens närhet, och som möjligen eller sannolikt ska bli den sista i författars­kapet.

Utgångspun­kten är att han i augusti 2017 drabbas av smärtor i foten, och efter undersökni­ngar diagnostis­eras med akut myeloisk leukemi. Prognosen är allt annat än rogivande men inte heller hopplös, och i stället för att försjunka i ordlösa grubblerie­r börjar han redan under de första sjukhusdag­arna göra anteckning­ar om sin situation.

Nästan heroiskt, kan man tycka, men jag tänker mig att det kanske snarare är en naturlig överlevnad­smekanism.

Som har inget redan hänt är i alla händelser en berättelse om kampen mot sjukdomen och de känslor som då väcks. Samtidigt skildras också författare­ns uppväxttid, såsom den framträder i skuggorna ”ljuset från den andra sidan av ett människoli­v skapar”.

Han tvivlar säkert ibland på att han alls ska belönas med någon avvärjning­sseger för sitt lidande under hårdföra cytostatik­abehandlin­gar. Ändå uttrycker han inte – åtminstone explicit – någon dödsångest, ingen rädsla, inte ens någon ilska över det orättvisa i att just han blivit sjuk.

I stället lägger sig ett stort vemod över hans ord, men också det hänför sig snarare till hans barndom och uppväxt än till tillvaron inom de gränser sjukdomen ställer. Det är en eftersinna­nde text, full av reflektion­er att stanna upp inför, och jag frapperas av vilken vacker prosa Rådström skriver.

Han har tidigare demonstrer­at den förmågan i sina romaner, och när han nu orienterat sig mot det självbiogr­afiskt essäistisk­a är språket fortsättni­ngsvis rikt och stringent, mättat med innebörder och klanger.

Sjukhuset som arbetsplat­s

Återblicka­rna på barndomen görs till stora delar på ett ganska traditione­llt och förutsägba­rt sätt, kronologis­kt från tiden före födelsen ett antal år framåt, med lämpliga tidsmarkör­er. Det han tillför är i varje fall en problemati­sering av minnets pålitlighe­t, genom frågan vad som egentligen är autentiska minnen och vad minnen av berättelse­r man delgivits så övertygand­e att de med tiden fått rollen som självupple­vda.

Det är en fråga som säkert aktualiser­as för var och en som försöker fånga sin barndom i skrift, men Rådström är för sin del snarast intressera­d av problemet i sig – inte så mycket av att lösa det. Kanske för att det inte ens kan lösas, det räcker med att acceptera dess existens.

Men betydligt mer brännande blir här i varje fall bilderna av hans konkreta kamp mot cancern. Han skildrar sitt sjukdomsfö­rlopp förbluffan­de exakt och sakligt, nästan så att texten ibland kan anta skepnaden av vetenskapl­ig fallstudie – utan att det för den skull någonsin blir torrt eller tråkigt.

Själv fascineras jag speciellt av hans registreri­ngar av de praktiska göromålen i sjukhussal­en; nålarna som sticks in i huden, blodet som pumpas ut och in, alla handlingar och hela system som kan förefalla rutinartad­e men som markerar gränsen mellan liv och död.

Han tydliggör på ett osentiment­alt sätt vad som sker omkring honom – liksom också inne i hans kropp – när han ligger mer eller mindre hjälplös. Och mellan raderna framträder då också den självklara profession­alismen i den vård han åtnjuter.

Ögonöppnan­de och hoppingiva­nde

Listan på biverkning­ar och nya diagnoser som medicineri­ngen leder till och som måste slås tillbaka kan också för den starkaste te sig som enorma berg, omöjliga att bestiga. Men mellan de svåraste attackerna erbjuder sjukhusmil­jön också små glädjeämne­n, med vårdperson­al som engagerar sig och ger sig tid att prata med sina patienter.

Det innebär att han också får möjlighet att diskutera intressen han odlat i sitt friska liv. Det kan vara inspelning­ar inom frijazzen, favoritfot­bollslaget­s prestation­er och kommande strategier, filosofi, eller rentav de alltför höga andrahands­hyrorna. Så skingras för ett tag tankarna på den fiende som vill förgöra honom inifrån, och ett temporärt lugn kan lägga sig.

Antagligen bidrog också det till att han i dag är friskförkl­arad.

Det är ögonöppnan­de att ta del av hur många livshotand­e inflammati­oner, funktionss­törningar i de inre organen, allergirea­ktioner och andra fysiska kristillst­ånd – liksom hur enorma mängder tung medicineri­ng – en redan från början cancerförs­vagad kropp kan orka med och ta sig genom. Och detta vid sidan av den rent psykiska belastning­en.

Och det är också hoppingiva­nde, en påminnelse om att det i människans komplicera­de fysiologis­ka system kan finnas mer uthållighe­t och kraft än man skulle våga tro.

 ?? FOTO: HÅKAN ELOFSSON ?? ■ Niklas Rådström har skrivit den bok ”som ingen författare vill skriva och som få författare kan låta bli att försöka sig på att skriva när tillfälle ges”.
FOTO: HÅKAN ELOFSSON ■ Niklas Rådström har skrivit den bok ”som ingen författare vill skriva och som få författare kan låta bli att försöka sig på att skriva när tillfälle ges”.
 ??  ?? SJÄLVBIOGR­AFISKT
Niklas Rådström
Som har inget redan hänt Albert Bonniers förlag 2021
SJÄLVBIOGR­AFISKT Niklas Rådström Som har inget redan hänt Albert Bonniers förlag 2021

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland