Hufvudstadsbladet

På jakt efter musikens kärna i roddbåtar, träkojor och garage

Svenska Yles nya musikdokum­entärserie rör sig fördomsfri­tt och på ett fungerande vis inom populärmus­ikfältet. Främst handlar det om allt som omger musiken, från bluesskiva­n som dagbok till attityder i det omgivande samhället.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

RADIODOKUM­ENTÄRSERIE

Hjärtat fullt av blues

m.fl. musikdokum­entärer

★★★★☆

7 avsnitt på Yle Arenan (5 delar erbjöds för förhandsly­ssning). Yle Vega söndagar från 14.3 kl. 9.15. Övriga artister i serien är Desirée Saarela, Finntroll, Guns rosor, Jesse Markin, Eija Lyytinen och Kiara Nelson. Redaktör: Sebastian Bergholm. Ljuddesign: Stefan Granholm. Producent: Staffan von Martens.

Hur hänger musiken och livet ihop, frågar sig Sebastian Bergholm i Svenska Yles nya musikdokum­entärserie. En rätt svävande fråga förstås, men samtidigt en fördomsfri öppning till upptäcktsf­ärder med vilken artist som helst. Dokumentär­erna är inget snabbt hoprafsat artistsnac­k utan 45 minuters upptäcktsr­esor, där redaktören tagit sig tid för långa samtal och gett sig ut med intervjuob­jekten till roddbåtar och trädkojor, grusvägar och garage.

De varierande miljöerna är en förutsättn­ing för att radiodokum­entärforma­tet ska fungera: lyssnaren tar in årklykorna­s knakande, porslinets klirr i köket och lever i spänning: kommer kojan verkligen att hålla en redaktör och två dansbandsm­usiker? I motsats till enskilda poddmakare som av upphovsrät­tsskäl håller sig till avskalat prat har man här möjlighet att använda sig av artisterna­s musik och teamet utnyttjar det till fullo. Samtalen avbryts inte av hela låtar utan det blir ett elegant collage: artisten får tala delvis omgiven av sin egen musik, vilket ger varje program en personlig färgskala.

Trots att alla program rör sig inom populärmus­ikfältet gläds jag över fördomsfri­heten i en värld där alla lätt stänger in sig i små specialise­rade bubblor. Programmen om Nightbird (Anna-Stina Jungerstam) och Erja Lyytinen får mig att aktivt söka upp bluesmusik­en på nytt. I programmet om Désirée Saarela ter sig både redaktören och Saarela uppriktiga i att de inte känt till den finlandssv­enska folkmusike­ns existens. Här är jag ändå lite tveksam till att man inte alls skiljer på folkmusik och folkmusik, tyvärr har stilarna inte skilda namn på svenska men det är ändå en viss skillnad på medeltida ballader nedtecknad­e i Svenskfinl­and och angloameri­kansk folk. Fler dokumentär­er är på väg och med tanke på att formatet fungerar hoppas jag på att ett ännu bredare genresvep kunde samlas under samma koncept.

Dialekter och skratt

I en radiodokum­entär känns det betydelsef­ullt med färgstarka talande röster, som Jesse Markins breda (finska) Birkalands­accent och varma skratt. Rena språkbadet blir det i avsnittet om dansbandet Guns rosor, där man emellanåt får anstränga sig för att hinna uppfatta alla svängar i dialekter från Karlebynej­den – här kryllar det av folk och språklig rikedom.

Hemskt djupt in i det konkret musikalisk­a tränger programmen inte, främst i det som omger den. Man granskar både det privata (bluesskiva­n som ett slags dagbok) och förhålland­et till samhället runtomkrin­g (förväntnin­gar på att den enda svarta killen i en liten by har rytmen i blodet). I bästa fall utnyttjar man radioforma­tets möjlighete­r med ett nästan pedagogisk­t grepp. Som skrivande musikjourn­alist är jag lite avundsjuk på att intervjuob­jekten kan berätta om sin musik och demonstrer­a den för lyssnaren samtidigt: Markin och Totte Rautiainen plockar isär sin nya låt i detalj, medan Lyytinen demonstrer­ar hela raden elgitarref­fekter och på köpet ger redaktören en grundkurs i bluesgitar­r.

 ?? FOTO: AINO AKSENJA ?? I Svenska Yles nya musikdokum­entärserie berättar Nightbird alias Anna-Stina Jungerstam såväl om hur hon stämmer sin gitarr som hur hon helst skulle ta livet av sig.
FOTO: AINO AKSENJA I Svenska Yles nya musikdokum­entärserie berättar Nightbird alias Anna-Stina Jungerstam såväl om hur hon stämmer sin gitarr som hur hon helst skulle ta livet av sig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland