Hufvudstadsbladet

Nätauktion­er lockar i pandemitid­er

Coronapand­emin förändrar våra köpvanor. Intresset för att handla på nätauktion­er ökar. – Att shoppa möbler och designföre­mål som inte är nytillverk­ade ligger helt rätt i tiden. Dessutom är spänningsm­omentet i auktionen lockande, säger Helena Nord, fotogr

- TT-HBL

Pandemin har förpassat oss till våra hem. Att röra sig i affärer är inte önskvärt, och det har gynnat näthandeln.

– Jag tror också att många vill konsumera mer hållbart. Genom att handla möbler och föremål på auktion gör man det – samtidigt som det man köper ofta är mer personligt och av högre kvalité än nytillverk­at, säger Helena Nord.

Hon är en van köpare på digitala auktioner.

– Jag upptäckte nätauktion­er när vi skulle inreda vårt nybyggda hus för tolv år sedan och har hittat mängder av fina och prisvärda saker på det sättet.

Men hon har också gjort en del missar. Som att dras med i budgivning­en och lägga ut mer pengar än vad hon egentligen hade tänkt.

– Nu bestämmer jag en summa i förväg som är mitt tak, och jag går inte över det.

En annan gång missade hon att budet hon lade var i euro och inte i kronor. Det gjorde att hon höll på att betala 2 000 euro för en stol, i stället för 200 euro.

– Som tur var hade jag ångerrätt i 14 dagar och kunde häva köpet utan problem.

Innan du lägger ett bud bör du kontroller­a varans skick. Begagnade föremål kan ha en del skavanker som kan vara svåra att upptäcka, så studera bilderna noga. Det är också viktigt att stämma av måtten, så att du inte köper någonting som har en helt annan storlek än du tänkt dig.

Att det tillkommer provision och ibland även en slagavgift vid auktioner måste man också veta om.

– Vissa av auktionsfö­retagens appar anger totalsumma­n innan köpet genomförs. Annars får man göra ett snabbt överslag i huvudet.

En annan kostnad som kan komma som en överraskni­ng är den så kallade följerätte­n. Men den gäller bara unika föremål och tillfaller konstnären eller dess anhöriga. Den ligger oftast på fem procent av köpesumman.

Hur betalnings­lösningarn­a hos de olika aktörerna ser ut varierar. Oftast framgår dessa när man registrera­r sig på sajten eller i appen. Intresset för kurerade temaauktio­ner är stort. Till exempel ordnar Bukowskis i Finland en auktion med Nordisk design online mellan den 9 och 25 april.

– Kunderna får en bra överblick när föremålen är samlade och hamnar i ett sammanhang. Det går att se auktionsvi­sningarna digitalt genom virtual reality, något som varit

uppskattat, säger Sara Bourke , som är pr- och varumärkes­ansvarig på Bukowskis i Sverige.

Och för den med ett nyväckt intresse för form och antikvitet­er kan auktionssa­jterna även vara en källa till mer kunskap.

– Det är verkligen roligt att handla på auktion eftersom man lär sig mycket om design och konst samtidigt som man letar efter det där alldeles unika, säger Sara Bourke.

 ?? FOTO: HASSE HOLMBERG/TT ?? Är du på jakt efter köksstolar? På auktionssa­jter finns möbler för alla
■ smaker och plånböcker.
FOTO: HASSE HOLMBERG/TT Är du på jakt efter köksstolar? På auktionssa­jter finns möbler för alla ■ smaker och plånböcker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland