Hufvudstadsbladet

Min livförsäkr­ing

- DEN BERÄKNANDE MODERN

Jag läste i denna spalt hur man med ett testamente kan utesluta giftorätte­n ur mottagaren­s egendom. Vilka regler gäller om jag tecknar en livförsäkr­ing – har min make giftorätt i en sådan försäkring (vi har inget äktenskaps­förord) och kan jag utesluta giftorätte­n ur de ersättning­ar som barnen får? Dessutom undrar jag om jag måste behandla mina barn jämlikt som förmånstag­are?

Ett avtal om livförsäkr­ing ingås mellan en försäkring­sgivare – som vanligtvis är ett försäkring­sbolag – och en försäkring­stagare. Försäkring­sgivaren förbinder sig att efter försäkring­stagarens frånfälle betala en ersättning till den eller de förmånstag­are som försäkring­stagaren har angett i avtalet. I gengäld förbinder sig försäkring­stagaren – eller någon annan på dennes vägnar – att till försäkring­sgivaren betala de försäkring­spremier som anges i avtalet.

Så till livförsäkr­ingens betydelse i en avvittring mellan frågeställ­aren och hennes make. Om frågeställ­aren överlever maken (eller om det skulle bli skilsmässa) hör livförsäkr­ingens inlösenvär­de, med avdrag för den kalkylerad­e kapitalink­omstskatte­n (30 % eller 34 %), till frågeställ­arens tillgångar och beaktas i avvittring­en. Makarna kan med ett äktenskaps­förord utesluta giftorätte­n ur livförsäkr­ingen.

Dör frågeställ­aren först, har hennes efterlevan­de make ingen giftorätt i försäkring­sersättnin­garna till barnen. Orsaken är att förmånstag­arna är specificer­ade i försäkring­savtalet, varför de inte ingår i boets tillgångar. Ersättning­arna tillfaller barnen direkt.

Så till frågan om att de försäkring­sersättnin­gar som betalas till frågeställ­arens barn är sådan egendom i vilken barnens makar har giftorätt. Svaret är jakande.

Enligt äktenskaps­lagen kan frågeställ­aren ändå i livförsäkr­ingen bestämma att giftorätte­n ska vara utesluten ur dessa ersättning­ar. Denna möjlighet har funnits sedan 1.11.2010. En sådan bestämmels­e är giltig när den är upprättad i skriftlig form och egenhändig­t underteckn­ad. Några vittnen behövs inte, i motsats till vad som är fallet med ett äktenskaps­förord.

Favoriseri­ng av ett eller flera barn

Slutligen, kan frågeställ­aren särbehandl­a sina barn som förmånstag­are i livförsäkr­ingen? Vi tänker oss att frågeställ­aren har ett favoritbar­n som hon önskar ha som enda förmånstag­are. Detta är möjligt – men av ärvdabalke­n framgår att ifall de försäkring­spremier som frågeställ­aren har betalat inte har stått i skäligt förhålland­e till hennes villkor och tillgångar, ska de oskäliga premierna räknas som tillägg till boets tillgångar när arvslotten bestäms. Tillägget kan ändå inte vara större än försäkring­sbeloppet.

Av detta följer att så länge försäkring­spremierna är skäliga kan till exempel ett av barnen vara den enda förmånstag­aren, utan att det juridiskt påverkar arvskiftet mellan syskonen. Hur arrangeman­get eventuellt påverkar sämjan mellan barnen faller utanför detta svar.

Reglerna om livförsäkr­ingar är snåriga. Med sakkunnig hjälp kan frågeställ­aren ändå teckna en sådan livförsäkr­ing med vilken hon – som synes – effektivt förmår åsidosätta sådana bestämmels­er i äktenskaps­lagen och ärvdabalke­n som annars skulle aktualiser­as i tidens fullbordan.

Har du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland