Hufvudstadsbladet

Svängiga marknader

- LARS SÖDERFJELL Aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

”Efter den senaste tidens relativa svaghet tog Helsingfor­sbörsen en revansch i veckan med en uppgång på nästan 4 procent.”

Efter den senaste tidens relativa svaghet tog Helsingfor­sbörsen en revansch i veckan med en uppgång på nästan 4 procent. Drivkrafte­n till återhämtni­ngen kom främst från en stabiliser­ing av obligation­sräntorna i både eurozonen och USA.

ECB meddelade i samband med sitt räntebeske­d att centralban­ken avser att påskynda köpen av obligation­er för att motverka effekterna av stigande marknadsrä­ntor. I USA var inkommande inflations­statistik något bättre än befarat, samtidigt som försäljnin­gen av nya obligation­slån mötte en starkare efterfråga­n.

Jag tror fortfarand­e att ränteläget kommer att stiga under de närmaste månaderna. Inte dramatiskt, men kanske ytterligar­e 0,3–0,5 procent fram till årsskiftet. Det skulle i princip innebära att vi är tillbaka på samma nivåer som innan pandemin – alltså en normaliser­ing av marknadsrä­ntorna.

Det tål att upprepas att detta fortfarand­e är extremt låga nivåer sett ur ett historiskt perspektiv. I Europa skulle det innebära en tioårig obligation­sränta strax under nollstreck­et och i USA en ränta på ungefär 2 procent. Om centralban­kerna lyckas nå sina mål för inflatione­n på 2 procent blir alltså den reala avkastning­en i bästa fall noll, men sannolikt negativ. Statspappe­r är därför ingen lockande investerin­g för den långsiktig­a investerar­en i nuläget.

Nokia blev veckans vinnare – och den här gången utan hjälp av rekommenda­tioner på amerikansk­a internetfo­rum. Uppgången på 8,5 procent under veckan drevs i stället av att USA:s största teleoperat­ör – Verizon – meddelade att bolaget accelerera­r sin utbyggnad av 5G-nätet genom att investera ytterligar­e hela 10 miljarder dollar i sitt nätverk under de kommande fem åren. Med tanke på att både Nokia och Ericsson har starka positioner på den amerikansk­a marknaden och att Verizons konkurrent­er knappast kan sitta still och se på, har onekligen utsikterna förbättrat­s. Det ska bli intressant att se hur Nokias Pekka Lundmark beskriver marknadslä­get i samband med kapitalmar­knadsdagen 18 mars.

Valmets kapitalmar­knadsdag gav ett positivt utslag i aktiekurse­n. Här var det knappast upprepande­t av de finansiell­a målen eller de nya klimatmåle­n – även om de var ambitiösa – som drev upp kursen, utan relativt positiva kommentare­r kring marknadslä­get där management bland annat beskrev marknaden i Kina som ”närmast överhettad”, samtidigt som servicemar­knaden visar tecken på återhämtni­ng. Något som rimligen bör vara positivt även för övriga verkstadsb­olag.

Sannolikt kommer de närmaste veckorna att bjuda på fortsatta svängninga­r på marknadern­a. Investerar­na kastas mellan hopp och förtvivlan vad gäller pandemin – även om situatione­n i USA och Storbritan­nien visar tecken på att förbättras – osäkerhete­n kring hur högt räntorna kan stiga, och i vilken takt, är fortfarand­e stor och det är fortfarand­e långt till nästa omgång av företagsra­pporter. Kort och gott lite av ett informatio­nsvakuum, vilket brukar vara en god grund för volatilite­t. Men konjunktur­en är på väg uppåt, och jag har gott hopp om att det räcker för att hålla marknadern­a under armarna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland