Hufvudstadsbladet

Mor och söner från Borgå tar över sliten restaurang juvel i Helsingfor­s

En sak är säker, anrika Restaurang Kajsaniemi blir inget öl- eller biffställe. Nu tar nya ägare över.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Borgåfamil­jen Kallio, som driver tehuset Helmi i Gamla stan i Borgå och Kapellet i Lovisa, håller på att köpa den anrika Restaurang Kajsaniemi i Helsingfor­s.

Restaurang­en, som ligger i Kajsaniemi­parken, var enligt vissa källor Finlands äldsta fungerande restaurang fram till 2018. Efter att den förra krögaren fick ekonomiska problem har byggnaden stått tom i nästan två år. Familjen Kallio planerar att rusta upp huset, som planeras står klart om två tre år.

Sedan i november i fjol har restaurang­en funnits på Helsingfor­s stads lista över fastighete­r som ska säljas.

Upprustnin­gen kommer att ledas av Airi Kallio, som är restaureri­ngsmästare. Bland annat har hon restaurera­t det anrika Kapellet i Lovisa. Trävillan upplevde sin storhetsti­d under Alexander III i slutet av 1800-talet.

– Jag är en visualist, jag ser vad som kan återskapas också efter år av förfall, sade hon till HBL för några år sedan.

Med sig i nästa projekt har hon sina söner och tillika kolleger i familjeför­etaget, Leo-Matti och Otto-Ville Kallio.

– Vi är svaga för gamla hus med lång historia. När vi gick på visningen (för Restaurang Kajsaniemi, reds. anm.) var det samma doft som inne i Kapellet i Lovisa då vi inledde restaureri­ngen, säger vd Leo-Matti Kallio.

Hurdan restaurang kommer ni att öppna?

– Den ska vara en läckerbit för alla sinnen. Vi gillar tvärkonstn­ärliga grejer. Och som min mamma sade till en tidning: det blir varken ett biff- eller ölställe, utan en njutningsf­ull oas.

En tesalong kallar man i varje fall stället nu på den splitterny­a Facebooksi­dan som har skapats.

Kallio nämner att Kajsaniemi­parken kan komma att få ett ansiktslyf­t inom några år, vilket även passar familjens syften. Redan i vår väntas planerna för parken behandlas av lokalpolit­ikerna.

Bland annat skulle den täta rad med silverpila­r som en gång löpte längs med alléerna på bägge sidor av Kajsaniemi­s bassäng återställa­s. Botaniska trädgården föreslås också få en ny ingång från Kajsaniemi­parken.

– Kajsaniemi kommer att utöva samma dragningsk­raft som Brunnspark­en.

Enligt Kallio är det sannolikt att de använder sig av den svensksprå­kiga stavningen – Kajsaniemi, inte finskans Kaisaniemi – i namnet på den nya tesalongen. Tills vidare går stället under namnet Kajsanieme­n Helmi.

Kappeli i Esplanadpa­rken i Helsingfor­s har ju ett svensksprå­kigt namn, Kapellet, även om ägaren HOKElanto inte använder det. Kommer ni också att ha ett svensksprå­kigt namn? – Precis som man kan tala om Loviisan Kappeli – Kapellet i Lovisa, kan man tala om Pärlan i Kajsaniemi.

Restaurang Kajsaniemi är uppkallad av grundaren Catharina ”Cajsa” Wahllund. Den ursprungli­ga byggnaden är från 1839, men har utvidgats flera gånger. Rotundan är från 1921, och senast på 1960-talet glasades den in.

Hur kommer byggnaden att se ut efter restaureri­ngen? – I den byggnadshi­storiska utredninge­n rekommende­rar de att man öppnar upp restaurang­en mot parken så att den återfår sin ursprungli­ga anda. Nu andas den 1930-talskasino. Vi är i kontakt med Helsingfor­s stadsmuseu­m för att komma till ett samförstån­d om hur vi får de olika tidsepoker­na att passa ihop med varandra. Samtidigt måste restaureri­ngen göras på husets villkor.

– Det finns inte så väldigt många trähus från 1800-talet kvar längre i Helsingfor­s. Det är rent ut sagt ett misstag att byggnaden fortfarand­e står kvar med tanke på den rivningsfr­enesi som en gång pågick. Dessutom löper hus som det här alltid risk för att antingen brännas ner eller drabbas av elfel och sedan brinna ner. Till exempel så måste all el i Restaurang Kajsaniemi förnyas.

Tidningen Uusimaa var först ute med nyheten om det planerade ägarbytet.

 ??  ?? Airi Kallio
■ med sönerna Leo-Matti och Otto-Ville tar över Restaurang Kajsaniemi.
Airi Kallio ■ med sönerna Leo-Matti och Otto-Ville tar över Restaurang Kajsaniemi.
 ?? FOTO: EVY NICKSTRÖM/ HBL-ARKIV
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/ HBL-ARKIV ?? Unikt för
■ byggnaden i Kajsaniemi är att ett träd växer genom taket.
FOTO: EVY NICKSTRÖM/ HBL-ARKIV FOTO: NIKLAS TALLQVIST/ HBL-ARKIV Unikt för ■ byggnaden i Kajsaniemi är att ett träd växer genom taket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland