Hufvudstadsbladet

Stå upp för fanken, rak i ryggen, visa kraft och att du kan slåss!

- GUNNAR HILÉN legalisera­d psykolog, Esbo

MOBBNING Jag försökte undvika att åter lägga skulden för mobbning på den mobbade. I en kommentar lyckas Carola Kämpe (HBL Debatt 8.3) göra precis det som mänsklighe­ten gjort i evinnerlig­a tider. Försvarat föräldrarn­a. Hon skriver att barnet inte berättar om skoldagens mobbning på grund av att ”man vill inte oroa sina föräldrar ... man vet hur upprörda de skulle bli. Och de skulle ta tag i saken.”

Ja, utmärkt! Det är just det de borde bli. Upprörda tillräckli­gt för att gå till barnets försvar till 100 procent. Och inte ge sig förrän mobbningen har fått ett definitivt slut. Inte förrän dess. Då lär man samtidigt barnet att kämpa för rättvisan resten av livet. Vinn–vinn! Vad är det som gör det så svårt? Att slåss? Låt det ta sin tid. Annars kan barnet få lida resten av livet. Om inte skolan inser det friska i föräldrar som inte ger tappt i en dylik fråga är det en skitskola.

Varifrån och när i livet har barnet lärt sig att föräldrarn­a inte tål att bli upprörda? Vad är det för föräldrar man inte får oroa? Att bära (barnets) oro är förälderns första uppgift. Att samtidigt visa barnet att det aldrig behöver idealisera sina föräldrar och aldrig behöva ta ansvar för deras känslor.

Men, just det har barn gjort genom årtusenden­s årtusenden. Mycket tack vare en krampaktig­t, snedvriden uppfattnin­g om att barnet nödvändigt­vis ska älska sina föräldrar. Ska det finnas någon form av kärlek i familjen är det föräldrarn­a som ska stå för den. Barnet testar och avvaktar för att se om gubben och gumman själva är värda barnets varmaste känslor. Avgörandet ligger i hur de sköter sitt föräldrask­ap.

Föräldrar måste sluta skylla problem under livet på daghemsper­sonal, skolperson­al och all annan världens olika personal. Stå upp för fanken, rak i ryggen, visa kraft och att du kan slåss! Utan att kräva kärlek, förlåtelse och kladdig idealiseri­ng.

En hälsning även till min namne Gunnar Höistad (HBL Debatt 9.3). Mobbning blir ett gruppfenom­en om de ingrediens­er jag talat om saknas: tilllit, ”tillstånd” att försvara sig med näbbar, klor och ord samt förmågan att genast berätta där hemma vad man varit med om redan första gången. Så gör vuxna med vuxna ... kommer hem och klagar på den som varit dum. Så ska barn också få göra. Eller hur?

Guds fjärde budord lyder i dag: ”Visa aktning för din far och din mor”. Det borde vara: ”Respektera, beskydda och älska ditt barn som det vore du”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland