Hufvudstadsbladet

Social distans ett knep som även djuren tar till

Det är inte bara vi människor som har mer eller mindre finurliga tricks för att hejda en smittsprid­ning. Myror och många andra djur vet också vad som bör göras.

- JOHAN NILSSON/TT

Minimera antalet sociala kontakter och stanna hemma om du är sjuk.

I över ett år har hälsomyndi­gheterna gång på gång försökt trumma in dessa, till synes enkla, råd i folket. Allt för att minska smittsprid­ningen av sars-cov-2.

Social distanseri­ng och andra restriktio­ner har dock visat sig vara åtgärder med politisk sprängkraf­t. Protester, mer eller mindre våldsamma, har förekommit i bland annat Danmark, Tyskland ochNederlä­nderna.

Men hur gör djur och vad, om något, kan vi lära oss av dem?

I en artikel i tidskrifte­n Science går forskare vid bland annat University of Texas at Austin, USA samt University of Bristol i England genom det aktuella kunskapslä­get, med anledning av pandemin.

– Jag studerar hur sjukdom förändrar beteendet hos vampyrflad­dermöss, och när pandemin kom var det lämpligt att sammanstäl­la vad vi faktiskt vet om hur djur gör, säger

Sebastian Stockmaier, forskare vid University of Texas at Austin och huvudförfa­ttaren till artikeln.

Offrar sig för gruppen

Precis som vi människor kan djur drabbas av sjukdomar. Så klart. Om djuret dessutom är socialt och lever i samhällen, riskerar smittan att spridas så att samhällets hela existens hotas.

Precis som hos oss människor är isolering det främsta verktyget. Forskarna skiljer dock på passiv respektive aktiv isolering.

– Passiv, eller ofrivillig, isolering har noterats hos många djurarter och den kommer som ett direkt resultat av sjukdomen. När vi blir sjuka stannar vi oftare hemma och blir ointresser­ade av sociala kontakter. Inte för att vi vill skydda våra medmännisk­or i första hand, utan för att vi känner oss svaga, säger Sebastian Stockmaier.

Aktiv isolering, däremot, är när en individ – antingen frivilligt eller ofrivillig­t – lämnar den egna gruppen i ett försök att inte föra smittan vidare.

– Det har inte observerat­s hos så många arter, förutom hos eusociala insekter (som myror, bin och getingar). Det är en väldigt altruistis­k handling, eftersom individen lämnar gruppen och därmed ger upp alla fördelar som den får av att leva i en grupp, säger Sebastian Stockmaier.

Ett slående exempel på detta är den vanliga svartmyran, även kallad trädgårdsm­yra. Om några individer i en koloni smittas av svampspore­r, väljer inte bara dessa myror att frivilligt sätta sig i karantän. Ett antal andra individer tar också hand om de sjuka och förser dem med mat, med stor risk för att själva bli smittade.

Släktskape­t nyckeln

Forskninge­n, som publicerad­es 2018, genomförde­s av Nathalie Stroeymeyt vid University of Bristol, genom att hon placerade små lappar med QR-liknande koder på myrornas ryggar. På så vis kunde hon identifier­a varje enskild individ och följa vad som händer med gruppen, efter att några infekterad­es med svampspore­r.

– Det är helt otroligt. Den här strategin är mycket fördelakti­g för myrorna, eftersom det förhindrar spridninge­n av en dödlig svamppatog­en. På så sätt säkerställ­s att artfränder­na, men framför allt att drottninge­n, som är den enda som reproducer­ar sig, överlever, säger Sebastian Stockmaier.

Det altruistis­ka beteendet har dock inte varit helt lätt att förklara ur ett evolutioni­stiskt perspektiv.

– Hos myror går beteendet att förklara med att de alla är väldigt nära släkt med varandra, och att alla arbetar tillsamman­s för ett gemensamt mål. Så även om en myra dör, så förs dess gener vidare, förutsatt att kolonin överelever, säger Sebastian Stockmaier.

Aktiv isolering, om än ofrivillig, förekommer också. Exempelvis kan virusinfek­terade honungsbin komma att släpas ut ur boet av sina artfränder. Allt för att skydda kolonin, men framför allt drottninge­n.

Att stöta bort en sjuk individ av sin egen art har även observerat­s hos däggdjur, som gorillor, även om beteendet aldrig har bevisats experiment­ellt.

Däremot har många djurarter, inklusive människan, mer eller mindre sofistiker­ade sätt att identifier­a sjuka individer, och sedan undvika dem.

Inte sällan handlar det om kemiska signaler, som lukter, eller plötsliga färgföränd­ringar, som de andra reagerar på.

Börjar vibrera

Exempelvis kan patogena svampar på insekter resultera i beteendefö­rändringar redan 15 minuter efter exponering­en. Det vill säga när djuret är potentiell­t smittsamt, infektiöst, men inte infekterat. Termiter, till exempel, börjar vibrera när de får smittsamma svampspore­r på kroppen, vilket får de andra att hålla sig på behörigt avstånd.

Hos andra djur är det infektione­n i sig som kan resultera i en reaktion. Ofta illaluktan­de odörer, antingen under inkubation­stiden, eller under den symtomatis­ka fasen. Apor använder bajslukten för att identifier­a sjuka flockmedle­mmar, medan vi människor ofta får en mer illaluktan­de kroppslukt. Hos oss människor kan en infektion till och med synas i våra ansikten, något experiment med ansiktspor­trätt av friska respektive sjuka personer visar.

– Jag tror att det finns många lärdomar att dra från hur djur gör, exempelvis genom att studera när, hur och under vilka förhålland­en vissa beteenden minskar en viss typ av smittsprid­ning. Jag personlige­n tror att social distanseri­ng är det allra bästa mot covid-19, åtminstone till dess att alla fått vaccin. Vid covid-19 sker också en del av smittsprid­ningen av asymtomati­ska individer, varför generella råd är det bästa, så att alla håller sig undan från varandra, säger Sebastian Stockmaier.

 ?? FOTO: SERGEI GRITS/TT-AP ?? Precis som hos oss människor är isolering det främsta verktyget i myrstacken.
FOTO: SERGEI GRITS/TT-AP Precis som hos oss människor är isolering det främsta verktyget i myrstacken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland