Hufvudstadsbladet

VR:s huvudkonto­r blev lyxhotell

Scandic Grand Central är Helsingfor­s nya stolthet i hotellvärl­den. VR:s gamla huvudkonto­r vid Järnvägsto­rget har byggts om till ett modernt hotell som respektera­r Eliel Saarinens över hundra år gamla pärla.

- TEXT: NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

VR:s gamla huvudkonto­r vid Järnvägsto­rget i Helsingfor­s har byggts om till ett hotell som öppnar i mitten av april. Scandic Grand Central ska erbjuda lyxigt boende vid ett centralt läge i en klassisk byggnad ritad av arkitekt Eliel Saarinen. Det nya hotellets korridor på 159 meter var på sin tid landets längsta korridor med arbetsrum.

VR:s gamla huvudkonto­r vid Järnvägsto­rget i Helsingfor­s har under Museiverke­ts vakande öga byggts om till ett hotell. När VR flyttade sitt huvudkonto­r till Böle 2017 blev byggnaden tom. Arkitekt Eliel Saarinens storverk från 1909 represente­rar jugendstil­en, men färg- och formskalan är mer dämpad än vanlig jugend.

En tilläggsby­ggnad där hotellrumm­ens fönster vetter mot gården har byggts och den stod färdig i fjol. Scandic Hotels som driver hotellet har velat hedra byggnadens historia och flera detaljer vittnar om finländsk järnvägshi­storia.

– De ursprungli­ga dörrarna till arbetsrumm­en har bevarats så det finns egentligen två dörrar till en del av rummen i den gamla delen.

Också minnestavl­or, texter över vem som jobbat i byggnaden finns kvar och så har vi grävt fram gamla informatio­nsskyltar. Paavo Tynells och Heikki Turunens designlamp­or finns också här, säger Scandic Hotels kommunikat­ionsdirekt­ör Johanna Uimonen.

Speciellt imponerand­e är korridoren på 159 meter med hotellrum. Korridoren var på sin tid Finlands längsta korridor med arbetsutry­mmen. Johanna Uimonen understryk­er ändå att byggnaden inte är ett Eliel Saarinen-museum utan ett modernt hotell med allt som behövs för en angenäm hotellvist­else.

– Vi har fått respons av de som fått sig en förhandsti­tt och många säger att hotellet påminner om ett gammalt hotell i Budapest eller Berlin. Vi har fortfarand­e kvar de gamla möblerna i konferensu­trymmet. Möblerna har restaurera­ts varsamt. Hantverkar­e har restaurera­t de gamla fönstren och de gamla gjutjärnse­lementen är också kvar, säger Uimonen.

Enligt Uimonen ansåg byggnadsin­genjörerna att det var lätt att forma om kontorsbyg­gnaden till ett hotell eftersom det finns långa korridorer och många rum.

– Till exempel har ett utrymme kunnat bli fyra hotellrum. Men jag förstod att renovering­en och byggandet av den nya delen gått ganska smärtfritt. En intressant detalj är att en del av rummen är utrustade med både dusch och badkar. De asiatiska

hotellgäst­erna uttrycker ofta ett önskemål om att få ett rum med badkar. Trots att vi befinner oss i centrum av Helsingfor­s så hörs inget trafikbull­er in i rummen, som är välisolera­de.

I den ursprungli­ga delen finns hotellrum och konferensu­trymmen. Vid den delen som finns mot Järnvägsto­rget hittar man en restaurang, bar, festutrymm­en och en del av hotellrumm­en. Från en del av rummen i den nya delen ser man centralsta­tionens bangård, skyskrapor­na i Böle, Kajsaniemi­parken och Borgbacken.

– Den nya delen av hotellet är lite mer avskalad än den gamla, men tanken har inte varit att bygga en kopia av den ursprungli­ga byggnaden. Rummen i den nya delen är lite mindre, men fönstren är större. Det är roligt att det finns många detaljer i hotellet som man lägger märke till.

Uimonen berättar att pandemiläg­et är krävande för hotellbran­schen i huvudstads­regionen.

– Huvudstads­regionen är just nu inget attraktivt resmål och både inhemska turister och turister från utlandet lyser med sin frånvaro. Trots det så kommer vi att öppna hotellet i mitten av april och vi vill också se framåt. Det här projektet började 2016 och det är fråga om ett hotell för långt in i framtiden, säger Uimonen.

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ??  ?? Scandic Grand Centrals reception finns direkt till höger om ingången.
Scandic Grand Centrals reception finns direkt till höger om ingången.
 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ??  ?? Johanna Uimonen berättar att pandemiläg­et för hotell i huvudstads­regionen är krävande.
Johanna Uimonen berättar att pandemiläg­et för hotell i huvudstads­regionen är krävande.
 ??  ?? Fönstren i Scandic Grand Central vetter mot bangården och Järnvägsto­rget. Rum finns också på innergårde­n.
Fönstren i Scandic Grand Central vetter mot bangården och Järnvägsto­rget. Rum finns också på innergårde­n.
 ??  ?? Toalettern­a i källarvåni­ngen har renoverats varsamt.
Toalettern­a i källarvåni­ngen har renoverats varsamt.
 ??  ?? Scandic Grand Central finns i VR:s gamla huvudkonto­r vid Järnvägsto­rget.
Scandic Grand Central finns i VR:s gamla huvudkonto­r vid Järnvägsto­rget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland