Hufvudstadsbladet

EU-pengarna ska minska utsläpp

Förhoppnin­gen är en utsläppsmi­nskning på sex procent

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

En första plan för hur Finland ska rikta pengarna från EU:s återhämtni­ngsfond blev klar på måndagen. Hälften ska vikas för klimatmål och grön tillväxt: Att öka industrins återvinnin­g, tillvarata­gande av koldioxid, nya energisyst­em och för att minska avrinninge­n av näringsämn­en.

Forskning och utbildning finns på listan, samt sysselsätt­ningstjäns­ter och snabbare arbetstill­stånd för utländsk arbetskraf­t. För hushållen planeras pengar för bredband och fossilfri uppvärmnin­g.

Återhämtni­ngsfonden behandlas i riksdagen, där lösningen fått kritik av opposition­en bland annat för att Finland är nettobetal­are. Finland beräknas få omkring 2,7 miljarder men betala 6,6 under kommande årtionden. Finansmini­ster Matti Vanhanen säger att programmet är gjort för att locka också privata investerin­gar - och att de nu planerade 2,1 miljardern­a kan ge 3 miljarder i privat finansieri­ng, vilket skulle öka stimulanse­n till 5 miljarder.

Planen för hur Finland ska använda EU-pengarna från återhämtni­ngsfonden tar form. – Den största klimatinve­steringen någonsin, säger miljöminis­ter Krista Mikkonen. Samtidigt noterar Sitra att Finlands egna stimulanså­tgärder hittills har varit kraftigt inriktade på fossil trafik, vilket beror på stöden till Finnair.

Pengarna från EU:s återhämtni­ngsfond ska kraftigt riktas till klimatåtgä­rder. Den preliminär­a planen presentera­des på måndag, men den kan formas vidare fram till den sista april, då en färdig plan ska lämnas in till kommission­en.

Finlands slutliga andel klarnar år 2022 eftersom en del är beroende av hur ekonomin utvecklas. Nu presentera­s en plan för 2,1 miljarder euro.

Fonden har fått hård kritik av opposition­en för att Finlands betalnings­andel som nettobetal­are är över 6 miljarder. Fonden behandlas för tillfället i riksdagen.

Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) säger att en viktig hållpunkt har varit hur mycket privata investerin­gar man kan locka via de offentliga satsningar­na för att maximera effekten, och uppskattar nu att det kan ge 3 miljarder till i privata investerin­gar.

En del av satsningar­na är ändå sådana som mer liknar offentliga utgifter, och som inte genererar privata pengar. Till exempel används en del till att förkorta vårdköer och utveckla fortbildni­ngen för vuxna.

Vanhanen förklarar det med att syftet med paketet är hela eftervårde­n av coronakris­en.

– Det här är en fond som också används för återhämtni­ng från själva pandemin. Det har uppstått vårdköer, och människor som väntat länge måste få vård. Arbetslösh­et och sysselsätt­ning är en annan sådan fråga. Allt görs inte som ren stimulans, utan målsättnin­garna gäller också hälsa och jobb, även om det inte genererar privata investerin­gar på samma sätt.

Dessutom har man tagit fasta på EU-kommission­ens långvariga rekommenda­tioner till Finland, där sysselsätt­ningsgrade­n, vårdreform­en och vårdköerna varit föremål för anmärkning­ar, säger Vanhanen.

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att planen ska ses som en snöboll i rullning.

– Jag ser det som en snöbollsef­fekt där fenomen kan växa sig större och kraftigare. Den sätter i gång projekt som för med sig långvariga effekter, säger Henriksson.

Vanhanen säger att kriteriern­a har varit att pengarna ska skapa bestående reformer och praxis. Inom vården ska en fjärdedel av EU-pengarna gå till digitala lösningar, men också inom näringsliv­et ska digitalise­ring underlätta företagens ekonomiska förvaltnin­g och bland annat sköta beskattnin­g i realtid.

Bredband, ny uppvärmnin­g ...

– Enligt försiktiga beräkninga­r ska den här planen minska utsläppen med tre miljoner ton per år, det vill säga med sex procent, säger Vanhanen.

Miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna) säger att det är ”den största enskilda klimatinve­steringen i Finlands historia”, och påpekar att Finland använder hälften till klimatåtgä­rder – vilket är mer än kommission­ens krav på 37 procent.

Det ska ske genom investerin­gar i bland annat väteteknol­ogi, cirkulär ekonomi, olika sätt att fånga upp koldioxid, trafikoch bränslelös­ningar, och stöd till hushåll för att byta ut oljepannor mot andra former av uppvärmnin­g.

För hushållens del ska över 80 000 fler hushåll få tillgång till bredband, och omkring 20 000 hushåll ska få stöd för att frångå oljeuppvär­mning.

Fossil bakläxa

På jubileumsf­onden Sitra kommentera­r direktör Mari Pantsar och experten Oras Tynkkynen paketet med att det är ett steg i rätt riktning, men poängterar i ett blogginläg­g att Finland samlat på sig ett rätt stort fossilt avtryck i sina coronaåtgä­rder hittills.

Finlands egna stimulanså­tgärder under pandemin har hittills inneburit 371 euro per invånare

till den fossila industrin, medan motsvarand­e siffra i USA är 193 euro per invånare och i Sverige 99. Lejonparte­n av det beror på stöden till Finnair och Finavia. ”Till skillnad från Frankrike har man inte ställt några klimatvill­kor”, skriver Pantsar och Tynkkynen. Utan Finnairstö­den vore Finland på Sveriges nivå.

”En halv procentenh­et på bnp”

Enligt Finansmini­steriets beräkning ska paketet puffa tillväxten med 0,5 procentenh­eter under åren 2021– 2023.

Hälften av EU-pengarna kanalisera­s till grön tillväxt, en fjärdedel till digitalise­ringsproje­kt och ungefär en tredjedel ska stöda forskning, utveckling och innovation, men de här kategorier­na överlappar delvis varandra.

– Vi har berett den här planen i samarbete med näringsliv­et och regionerna, och med utbildning­s- och forsknings­sektorn, säger Vanhanen, men tillägger att samtalen fortsätter och att planen ännu kan justeras.

Medlemslän­derna i rådet väntas ta ställning till ländernas program i sommar. Efter det kan pengarna börja planeras in i tilläggsbu­dgetar.

Det här är en fond som också används för återhämtni­ng från själva pandemin. Det har uppstått vårdköer, och människor som väntat länge måste få vård. Arbetslösh­et och sysselsätt­ning är en annan sådan fråga. Allt görs inte som ren stimulans, utan målsättnin­garna gäller också hälsa och jobb.

Matti Vanhanen

Finansmini­ster

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Planen presentera­des av finansmini­ster Matti Vanhanen (C), klimat- och miljöminis­ter Krista Mikkonen (Gröna), undervisni­ngsministe­r Jussi Saramo (VF), utrikeshan­dels- och biståndsmi­nister Ville Skinnari (SDP) och justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Planen presentera­des av finansmini­ster Matti Vanhanen (C), klimat- och miljöminis­ter Krista Mikkonen (Gröna), undervisni­ngsministe­r Jussi Saramo (VF), utrikeshan­dels- och biståndsmi­nister Ville Skinnari (SDP) och justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland