Hufvudstadsbladet

ÅA planerar klasslärar­utbildning i Sverige

Åbo Akademi vill växa och öka sin synlighet i Norden genom att utbilda lärare utomlands. Ett steg på vägen är att starta en klasslärar­utbildning i Sverige, säger dekanus Fritjof Sahlström.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Åbo Akademi vill starta en klasslärar­utbildning i Sverige på hösten 2022. Utbildning­en skulle enligt planen erbjudas vid ett eller flera svenska samarbetsu­niversitet. Studentern­a skulle få sin examen från Akademin.

Enligt dekanus Fritjof Sahlström är planen ett steg på vägen för att öka Akademins synlighet i Norden.

– Finländsk lärarutbil­dning är ett starkt varumärke, säger Sahlström.

Åbo Akademi planerar att starta en klasslärar­utbildning i Sverige hösten 2022. Fritjof Sahlström, dekanus för fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier vid Åbo Akademi, presentera­de planen för Akademins styrelse på måndagen.

Åbo Akademis styrelseor­dförande Thomas Wilhelmsso­n bekräftar att styrelsen behandlade planen på en klasslärar­utbildning i Sverige som ett anmälnings­ärende. Besluten fattas senare.

– Vi tyckte det lät bra och gav grönt ljus att gå vidare med planeringe­n, säger Wilhelmsso­n.

Planen som styrelsen tagit del av är att Akademin ska börja erbjuda klasslärar­utbildning vid ett eller flera svenska samarbetsu­niversitet. Den nya utbildning­ens personal skulle vara anställd av Åbo Akademi, och studentern­a skulle antas till och få sin examen från Akademin.

Enligt Fritjof Sahlström är Åbo Akademis mål att anta 40 nya studenter per år till den nya klasslärar­utbildning­en. Han avslöjar inte vilket eller vilka universite­t i Sverige som planeras bli Akademins samarbetsp­artner.

– Vi är ännu inte i det skedet i diskussion­erna att vi vill säga det.

Lärarbrist­en i Sverige väntas växa

I Åbo Akademis strategi står det att Akademin ska öka sin synlighet i Norden och vara med i gränsövers­kridande samarbeten med nordiska partner. Enligt Sahlström är planerna på en klasslärar­utbildning i Sverige ett led i förverklig­andet av strategin.

– Vid Akademin har vi funderat mycket på hur vi ska bli ännu större och bättre och en del av Norden. Lärarutbil­dning är något som Finland och Åbo Akademi är väldigt bra på och något som andra nordiska länder behöver.

Sverige har brist på behöriga lärare, och lärarbrist­en förutspås bli större i framtiden. Sahlström säger att Åbo Akademis nya klasslärar­utbildning i första hand skulle rikta sig till svenskar. Enligt honom skulle utbildning­en ge klasslärar­behörighet både i Sverige och i Finland.

– Det här är en utbildning i huvudsak för svenska studerande som i huvudsak kommer att jobba i Sverige, men inget hindrar dem heller från att komma till Finland och jobba.

Efter Sverige planerar Akademin att utvidga sin verksamhet ytterligar­e och inrätta lärarutbil­dningar också i andra delar av Norden. Målet är att Åbo Akademi ska erbjuda utbildning i alla nordiska länder före år 2030, säger Sahlström.

Kostnad: ”Många miljoner”

Fritjof Sahlström säger att Akademin fört diskussion­er om inrättande­t av en finländsk klasslärar­utbildning i Sverige med svenska politiker och högskolor. Enligt honom har responsen varit positiv.

– Finländsk lärarutbil­dning är ett starkt varumärke och något man på de flesta håll i världen tycker att är bra. Det är kanske den viktigaste förutsättn­ingen som vi bygger detta på. Vi har gjort bedömninge­n att detta är något så attraktivt att det finns en efterfråga­n.

– Sett till volymen är vi ju ingen konkurrent till de svenska universite­ten med våra 40 studieplat­ser per år. Däremot kan vi vara en aktör som de speglar sin egen verksamhet mot.

Sahlström säger att det kostar ”många miljoner” att inrätta en klasslärar­utbildning i Sverige. Enligt honom planerar Akademin att

Det här är en utbildning i huvudsak för svenska studerande som i huvudsak kommer att jobba i Sverige, men inget hindrar dem heller från att komma till Finland och jobba.

Fritjof Sahlström dekanus för fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier vid Åbo Akademi

samla ihop pengarna genom statlig finansieri­ng från Finland och Sverige och genom donationer. Några diskussion­er med Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet i Finland har dock ännu inte förts.

Vid ministerie­t säger överdirekt­ör Atte Jääskeläin­en att han inte hört om Åbo Akademis utvidgning­splan. På ett allmänt plan säger Jääskeläin­en att den statliga finansieri­ngen till universite­t riktas till forskning och utbildning som sker i Finland.

– Generellt kan man säga att finansieri­ngen från staten inte är avsedd för utbildning som klassifice­ras som export. Men universite­ten har mycket stor autonomi och besitter eget kapital som de kan använda för att ta risker. Utbildning­sexport är något positivt ur ett nationellt perspektiv.

”Vi är fortfarand­e hela Finlands svensksprå­kiga universite­t”

Sahlström säger att Åbo Akademis planerade expansion till Sverige inte ska tolkas som att Akademin skiftat fokus från Finland till utlandet.

– Jag förstår att det kan framstå så, men så är det inte. Vi är fortfarand­e hela Finlands svensksprå­kiga universite­t. Det här är ett sätt för oss att utvecklas och bli lite bättre än vad vi är nu.

När en svensksprå­kig klasslärar­utbildning planerades i Helsingfor­s åren 2015–2016 var ett alternativ att utbildning­en skulle inrättas som ett samarbete mellan Åbo Akademi och Helsingfor­s universite­t. Till slut startades utbildning­en dock i Helsingfor­s universite­ts regi utan Akademins medverkan.

Sahlström säger att Åbo Akademi för tillfället inte har några planer på att starta pedagogisk utbildning­sverksamhe­t i Helsingfor­s.

– Just nu är det inte något vi jobbar på.

 ?? FOTO: WILHELMINA ÖHMAN ?? Åbo Akademis nuvarande lärarutbil­dningar finns vid fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier i Vasa. Akademins mål är att börja utbilda lärare också utomlands.
FOTO: WILHELMINA ÖHMAN Åbo Akademis nuvarande lärarutbil­dningar finns vid fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier i Vasa. Akademins mål är att börja utbilda lärare också utomlands.
 ??  ?? FOTO:OAKDEMI
FOTO:OAKDEMI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland