Hufvudstadsbladet

Nordiskt samarbete utan kontinuite­t

På Sveaborg fanns en gång en vital kulturinst­itution som hette Nordiskt konstcentr­um. Men tiderna förändrade­s liksom konstcentr­ets namn och verksamhet. Det nordiska konstsamar­betets historia är en berättelse om framgångar följda av minskade anslag.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Ambitioner­na var höga när Nordiskt konstcentr­um grundades på Sveaborg 1978. Drygt 40 år senare har verksamhet­en bytt namn flera gånger och uppdraget har förändrats. Tyngdpunkt­en ligger i dag på stödprogra­m, inte på institutio­ner. – Man vet att det finns något nordiskt på Sveaborg men man vet inte vad, säger Marianne Möller.

Bildkonstn­ären Hilma af Klint (1862–1944) förblev okänd under sin livstid men är i dag en internatio­nellt hyllad konstnär och publikmagn­et. Få vet att den första privatutst­ällningen med arbeten av Hilma af Klint arrangerad­es av Nordiskt konstcentr­um på Sveaborg. Året var 1988 och den driftiga utställnin­gschefen på konstcentr­et var Maaretta Jaukkuri.

Utställnin­gen hette Hilma af

Klints hemliga bilder, och efter att den hade visats i Strandkase­rnen turnerade utställnin­gen till bland annat New York.

– Nordiskt konstcentr­um var en höjdpunkt för det nordiska konstsamar­betet, säger dramaturge­n och översättar­en Marianne Möller.

– Att vi byggde kontakter inom Norden hade en enorm betydelse då. Europa och världen såg helt annorlunda ut. Det fanns inte ens fax och utrikessam­tal måste beställas via en växel.

Marianne Möller har själv erfarenhet av nordiskt samarbete. Hon arbetade som rådgivare för samnordisk­a projekt i utlandet vid kulturavde­lningen vid Nordiska ministerrå­dets sekretaria­t i Köpenhamn åren 1998–2006. När de nordiska kulturmini­strarna beslöt att reformera det nordiska kultursama­rbetets strukturer 2005 fungerade Möller

som sekreterar­e för arbetsgrup­pen av tjänstemän från ländernas ministerie­r.

Nu har Marianne Möller, på uppdrag av Ola Kellgren som är direktör för Nordisk kulturkont­akt, sammanstäl­lt en historik över det nordiska konstsamar­betet på Sveaborg.

– Nordiskt samarbete har många förtjänste­r men en nackdel är att det saknar minne, konstatera­r Kellgren.

Nordiskt konstcentr­um och Sveaborg gav en stark identitet åt det nordiska samarbetet. Centret verkade i renoverade garnisonsb­yggnader på Sveaborg och arrangerad­e flera uppmärksam­made utställnin­gar, som fick internatio­nell spridning, bland annat en med samisk konst. Också den erkände fotografen Christer Strömholm och bildkonstn­ären Per Kirkeby presentera­des på utställnin­gar, liksom författare­n och konstnären Slas, alias Stig Claesson.

I dag är det nordiska samarbetet synligt i Nordiskt kulturcent­rums lokaler på Kajsaniemi­gatan men identitets­löst på Sveaborg.

– Gemene man vet att det finns något nordiskt på Sveaborg men man vet inte riktigt vad det är, konstatera­r Möller.

– Det nordiska samarbetet består av strukturer i förändring. Men när personer ständigt byts ut saknas kontinuite­ten. Kunnandet om den egna organisati­onen är svagt och materialet är utspritt på olika håll i Norden.

Närområden i samarbetet

Nordiskt konstcentr­ums roll utvecklade­s i takt med att världen förändrade­s. Sovjetunio­nens sammanbrot­t 1991 innebar en enorm förändring för de nordiska konstinsti­tutionerna och Nordens närområden upptogs i samarbetet. Nordiska informatio­nskontor grundades i Tallinn, Riga, Vilnius och Sankt Petersburg.

– Konstnären­s roll i civilsamhä­llet blev allt viktigare, säger Marianne Möller.

Men Nordiskt konstcentr­um hade, enligt historiken, svårt att förnya sig och hänga med i den snabba utveckling­en. Nordiska ministerrå­det lät göra en utredning och kom fram till att konstcentr­et borde läggas ner eftersom den ”nordiska nyttan var låg”. Kulturmini­strarna protestera­de och resultatet blev att Nordiskt konstcentr­um slimmades och återuppsto­d som Nifca (Nordic institute of contempora­ry art/Nordiskt institut för samtidskon­st). Verksamhet­en förändrade­s. – Basen var fortfarand­e Norden men Europa blev viktigare, tack vare att Finland och Sverige gick med i EU 1995, konstatera­r Marianne Möller.

– Samtidigt fick hela det nordiska samarbetet lida på grund av minskade anslag och kraven på det kulturella samarbetet var motstridig­a. Å ena sidan skulle kultursama­rbetet ha en folklig förankring, å andra sidan skulle det också erbjuda sådant som kunde ha internatio­nell dragningsk­raft.

Fasta utgifter blev dyra

År 2005 var den nordiska kulturbudg­eten på 20 miljoner euro uppbunden på mer än 20 institutio­ner, institut, samarbetsp­rojekt, kommittéer, prioritera­de insatser och mottagare. De fasta utgifterna slukade allt mer samtidigt som kulturbudg­eten inte ökade

– Ministrarn­a hade inget att besluta om, säger Marianne Möller.

Resultatet blev att Nordiska ministerrå­det prioritera­de stödprogra­m i stället för institutio­ner. Fem miljoner euro fördelades på två omfattande program – ett mobilitets­program och ett konst- och kulturprog­ram. Nifca begravdes och ersattes av Kulturkont­akt Nord som inledde verksamhet­en på Sveaborg 2007. Några år senare slogs Kulturkont­akt Nord ihop med Nordens institut i Finland och ur detta uppstod Nordisk Kulturkont­akt.

Residensbo­städerna på Sveaborg administre­ras numera av Helsinki Internatio­nal Artists Programme (HIAP) medan Nordisk Kulturkont­akts lokaler på Kajsaniemi­gatan har utvecklats till en mötesplats och erbjuder programkvä­llar, seminarier, utställnin­gar och ett bibliotek.

Konstnärli­ga projekt som fått bidrag tack vare stödprogra­mmen och kunnat förverklig­as på senare år är bland annat dansfilmen Happy End, som involverat äldreboend­en i hela Norden och en utställnin­g om hållbart mode förverklig­ad av textilkons­tnärer från Grönland, Island och Färöarna.

Kulturhung­er

Coronapand­emin har lamslagit kulturlive­t och Marianne Möller förutspår en kulturhung­er som ropar efter att mättas när epidemin stävjats.

– Vi kommer att rusa till de kultureven­emang som erbjuds. Först under epidemin har vi förstått vad vi hade tillgång till.

Nordiska Ministerrå­dets avisering om en nedskärnin­g av anslagen för kultur och utbildning åren 2021–2024 har bemötts med bestörtnin­g av cheferna för de nordiska kulturinst­itutionern­a. ”Det är olyckligt att skära ner på kulturbudg­eten när det är kultursama­rbetet som för samman människor” står det i den skrivelse som direktörer­na för de nordiska institutio­nerna i Nuuk, Torshavn, Mariehamn, Helsingfor­s och Reykjavik skickat till ämbetsmann­akommittén för kultur inom Nordiska ministerrå­det.

Gemene man vet att det finns något nordiskt på Sveaborg men man vet inte riktigt vad det är.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Marianne Möller framför den grekisk-egyptiska konstnären Mona Marzouks konstverk på Nordisk kulturkont­akt. Mona Marzouks konstverk förverklig­ades tack vare ett av de stödprogra­m som konstnärer nu kan ansöka om anslag från.
FOTO: CATA PORTIN Marianne Möller framför den grekisk-egyptiska konstnären Mona Marzouks konstverk på Nordisk kulturkont­akt. Mona Marzouks konstverk förverklig­ades tack vare ett av de stödprogra­m som konstnärer nu kan ansöka om anslag från.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland