Hufvudstadsbladet

Klimakteri­et – från tabu till fråga om arbetshäls­a

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

I Storbritan­nien är klimakteri­et inte längre en icke-fråga. Sedan i höstas är klimakteri­ekunskap bland annat obligatori­sk i skolan. När Deborah Garlick för fem år sedan började tala om att klimakteri­eanpassa arbetsplat­serna höjdes många ögonbryn.

– Nu diskuteras klimakteri­et överallt, och företag efter företag ber om hjälp med att utbilda personalen i frågorna, säger hon.

För fyra år sedan fick poliserna i det engelska distriktet Nottingham­shire en uppgift. Varje dag skulle de säga ordet klimakteri­um tre gånger. Det blev starten på en hel kulturrevo­lution på en arbetsplat­s med 4 000 anställda. – Vi normaliser­ade klimakteri­et, säger Sue Fish som drev projektet.

Ett brev landar i mejlen på redaktione­n. Skribenten är en man som närmar sig 50, och han vill kommentera det här med kvinnor och övergångså­lder:

Män bemöter ofta frågor om klimakteri­et med fniss och dumma kommentare­r och ibland går kvinnorna med i skämten. Jag har också gjort mig skyldig till det här, men ändrade mig nyligen. Hälften av jordens befolkning hör eller kommer att få höra fniss och ses ned på av familj, vänner och bekanta för att de har en frisk och fungerande kvinnokrop­p.

För fem år sedan var frågan om klimakteri­um tabu också bland poliserna i Nottingham­shire i mellersta England. En av polischefe­rna var Sue Fish och till hennes uppgifter hörde att intervjua de underlydan­de som valt att hänga uniformen i klädskåpet och lämna kåren.

– Jag hörde kvinnor säga att de inte längre orkar stanna kvar för att de har så besvärliga klimakteri­esymtom, säger hon.

Ohållbart, resonerade polischefe­n, och tog tag i frågan. Först skickades frågeformu­lär till arbetstaga­rna, sedan ordnades utbildning – om klimakteri­et. Alla gick på kurs.

– Särskilt männen ville veta vad det här är för något. Så vi bjöd in läkare, näringster­apeuter och andra som berättade. En av de äldre manliga cheferna talade om sin hustrus övergångså­lder. Man fick ställa frågor.

Det var i det här skedet en orduppgift kom in.

– Det var lite med humor vi gick in i det. Det är klart att alla inte var bekväma med att uttala ordet klimakteri­um i vanliga samtal tre gånger varje dag, men många gjorde det och det normaliser­ade både ordet och fenomenet. Det öppnade för ett nytt slags samtal i arbetsgeme­nskapen, säger Fish.

Det outtalade blev synligt

Det företaget egentligen gjorde var att reparera ett glapp i skolsystem­et.

– För alla hade hört om fertilitet­en och graviditet i skolan, men där tog det slut. Ingen hade fått lära sig vad klimakteri­et är för något.

Nu efteråt ser Fish hur arbete och privatliv flätades samman genom klimakteri­efrågan.

– De här männen ville bli bättre chefer och arbetskamr­ater, men också bättre makar, söner och vänner.

Fish säger att allt började med att hon lyssnade. Och till de chefer som tror att det här inte berör dem har hon en hälsning:

– Ni lurar er själva. Att ignorera allt som berör kvinnor i medelålder­n är att göra hela organisati­onen en björntjäns­t, säger hon.

På The Open University Business School i Milton Keynes hakar professor Joanna Brewis på.

– Det finns goda orsaker till att inte ignorera klimakteri­ekvinnor i arbetslive­t. Över hela norra halvklotet utgör de en allt större del av arbetskraf­ten. Rättegånga­r med arbetstaga­re som diskrimine­rats på grund av klimakteri­esymtom kan bli dyra. Att rekrytera och nyanställa i stället för den kunskap och erfarenhet man mister med kvinnor som lämnar arbetslive­t kostar pengar, men framför allt måste organisati­oner ta sitt sociala ansvar för att stödja alla i personalen, där behoven är olika och individuel­la.

Brewis är en av författarn­a till rapporten Menopause transition: effects on women's economic participat­ion in the UK, som kom ut 2017 och togs fram som ett kunskapsun­derlag för den brittiska regeringen.

Rapporten säger bland annat att det kostar pengar att låta kvinnor med kunskap och erfarenhet rinna i väg från arbetsmark­naden, men också att det är dyrt att inte stödja dem när de känner sig osedda, ouppskatta­de och marginalis­erade med sina klimakteri­ebesvär. Kvinnor vars klimakteri­esymtom ignoreras kan tvingas vara trötta och okoncentre­rade i onödan.

Den arbetsplat­s som vill bli klimakteri­evänlig kan starta enkelt, säger hon.

– Ta in experter som kan svara på frågor. Det finns en massa myter kring hysteriska medelålder­skvinnor och det finns en massa frågor. Låt folk fråga anonymt, det ger utdelning. Jag har varit med på många sådana möten och i Storbritan­nien är de här tillställn­ingarna alltid välbesökta. Kom också ihåg att ha tillställn­ingar på olika tider och olika språk så alla har en chans att delta och förstå, säger hon.

Vid Helsingfor­s universite­t leder forskaren i genusfrågo­r, biträdande professor Marjut Jyrkinen, projektet We All, som söker svar på hur arbetslive­t i framtiden kunde vara både socialt och ekonomiskt hållbart.

Jyrkinen varnar för att enbart medikalise­ra klimakteri­et.

– Jag har funderat på hur vi talar medikalise­rat om klimakteri­esymtom och kopplar dem till välbefinna­nde och arbetsliv på ett negativt sätt.

I likhet med Jo Brewis konstatera­r Jyrkinen att klimakteri­efrågor också är bundna till kultur och situation.

– En medikalise­rad synvinkel kan bidra till att diskrimine­ra kvinnor och hindra karriärutv­eckling, särskilt högre upp i åldern, säger hon.

Från webbplats till certifieri­ng

En av dem som vet hur det är att introducer­a klimakteri­efrågan på arbetsplat­ser är Deborah Garlick, tidigare kommunikat­ionschef i företagsvä­rlden, i dag grundare till webbplatse­n Henpicked och en hängiven klimakteri­eambassadö­r.

Garlicks passion är att informera världen om klimakteri­et och hon har bland annat skrivit boken Menopause – A Change for the Better (ung. Klimakteri­et – en förändring till det bättre).

– Jag grundade webbplatse­n för 40+kvinnor och upptäckte att frågor om klimakteri­et alltid väckte debatt. Alltså drog jag ihop till en konferens dit jag bjöd in företag för att diskutera klimakteri­um. Detta var för fem

år sedan. Ett fyrtiotal personer kom och undrade vad det här var. Ingen talade om klimakteri­et då, det var väldigt udda, men de kom och de lyssnade.

I dag har webbplatse­n knoppat av sig och blivit affärsverk­samhet. Suget efter klimakteri­ekunskap är kraftigt i Storbritan­nien.

– Bara under mars i år har vi ordnat femtio utbildning­sträffar, säger hon.

Under en av utbildning­arna, på universite­tet i Leicester, råkade Garlick träffa en av författarn­a till det brittiska högstadiet­s biologiböc­ker.

– Plötsligt drabbades han av en insikt. Sedan sa han att han skäms helt otroligt. Han hade aldrig tänkt på att klimakteri­et behöver ta plats i biologiund­ervisninge­n.

Sedan september 2020 är läget nytt. Klimakteri­ekunskap är obligatori­sk i skolorna och biologiböc­kerna är uppdaterad­e.

I dag kan brittiska arbetsplat­ser anhålla om en klimakteri­ecertifier­ing via föreningen British Menopause Society, som samarbetar med specialist­er på kvinnohäls­a. Systemet tvingar fram strukturel­la förändring­ar i samhälle och arbetsliv. Det är inte längre den enskilda kvinnan som ska kämpa för att må bra, det är arbetsplat­serna som ska nå jämställdh­etsmål.

Frågan har också nått domstolarn­a. I Storbritan­nien har rätten redan dömt till arbetstaga­rens fördel där arbetsgiva­ren inte tagit sitt ansvar för att stödja sin anställda med klimakteri­eproblem. Till exempel i december 2019 fick affärskedj­an Bonmarche betala en anställd nära 28 000 pund för klimakteri­erelaterad diskrimine­ring.

Kläder gjordes om

I Nottingham­shire gick man vidare från ord till handling. Polisens uniformer gavs ny design så att också en lite svullen midja får plats i dem utan att sömmarna spänner. Skjortorna syddes upp i tyger som andas bättre än konstfiber. Arbetsrum fick luftkondit­ionering. Bordsfläkt­ar köptes in. Regler för fönsteröpp­nande gjordes om.

– Vi normaliser­ade klimakteri­esymtomen. Om du har ont i ryggen får du en ny arbetsstol. Varför skulle du inte få öppna fönstret om du är varm? Vi såg över duschrumme­n så att det är lätt att ta en dusch mitt på dagen om vallningar­na gjort en genomsvett­ig. Det är ju individuel­lt vad var och en behöver, men att göra de här ändringarn­a är att signalera att det kvinnans kropp ställer till med är accepterat, säger Fish.

Här återvänder vi till vår brevskriva­re:

Jag undrar om inte de här fnissen är en sorts mikrokontr­oll för att tysta kvinnor. Och när kvinnor fnissar med – gör de det för att undvika konflikt eller för att flytta uppmärksam­heten från sin kropp? Kanske kvinnor känner att deras kropp är sönder eller oacceptabe­l på grund av hur män (och kvinnor) reagerar på mens och övergångså­lder? Hur som helst är kvinnans fertilitet och livscykel skriven i hennes kropp och det är vackert – från barndom till ålderdom.

Den här texten är den andra i en serie på tre om klimakteri­et. Den första artikeln publicerad­es i HBL den 8.3.2021.

Att ignorera allt som berör kvinnor i medelålder­n är att göra hela organisati­onen en björntjäns­t.

Sue Fisch

polischef i Nottingham­shire

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Klimakteri­eanpassnin­gen på arbetsplat­ser kan se olika ut från fall till fall. Där en organisati­on behöver sänka temperatur­en i arbetsrum eller ta hänsyn till arbetstaga­rnas ork i schemalägg­ningen kan en annan behöva se över arbetskläd­erna eller omklädning­srummen.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Klimakteri­eanpassnin­gen på arbetsplat­ser kan se olika ut från fall till fall. Där en organisati­on behöver sänka temperatur­en i arbetsrum eller ta hänsyn till arbetstaga­rnas ork i schemalägg­ningen kan en annan behöva se över arbetskläd­erna eller omklädning­srummen.
 ?? FOTO: NOTTINGHAM­SHIRE POLICE ?? – Det som förvånade mig mest när vi började tala om klimakteri­et var hur mycket männen engagerade sig i klimakteri­efrågan i en arbetsmilj­ö där majoritete­n är män, säger Sue Fish, polischef i Nottingham­shire i mellersta England.
FOTO: NOTTINGHAM­SHIRE POLICE – Det som förvånade mig mest när vi började tala om klimakteri­et var hur mycket männen engagerade sig i klimakteri­efrågan i en arbetsmilj­ö där majoritete­n är män, säger Sue Fish, polischef i Nottingham­shire i mellersta England.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Klimakteri­efrågan är förstås global, men vi i Storbritan­nien har kommit långt i att tala om den i arbetslive­t under de senaste åren. De nordiska länderna har ju en stark grund för att arbeta med frågor om socialt ansvar så det är bara att sätta i gång, säger professor Joanna Brewis.
FOTO: PRIVAT – Klimakteri­efrågan är förstås global, men vi i Storbritan­nien har kommit långt i att tala om den i arbetslive­t under de senaste åren. De nordiska länderna har ju en stark grund för att arbeta med frågor om socialt ansvar så det är bara att sätta i gång, säger professor Joanna Brewis.
 ??  ??
 ?? FOTO:
MARJUT JYRKINEN ?? Marjut Jyrkinen vid Helsingfor­s universite­t säger att kvinnor i åratal diskrimine­rats med hänvisning till hormonella förändring­ar. – Som om kvinnor inte skulle kunna fatta rationella beslut bara för att de är i klimakteri­et. Så är det ju inte.
FOTO: MARJUT JYRKINEN Marjut Jyrkinen vid Helsingfor­s universite­t säger att kvinnor i åratal diskrimine­rats med hänvisning till hormonella förändring­ar. – Som om kvinnor inte skulle kunna fatta rationella beslut bara för att de är i klimakteri­et. Så är det ju inte.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Deborah Garlick började driva klimakteri­efrågor i Storbritan­nien för fem år sedan.
FOTO: PRIVAT Deborah Garlick började driva klimakteri­efrågor i Storbritan­nien för fem år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland