Hufvudstadsbladet

Vräkningsd­ags.

På måndagen byggdes stora stoppkryss över huvudbanan 18-36. Ingen flyger till Malm fram till sommaren. Eller kanske aldrig mer.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

När fogden börjar röra sig på Malms flygplats kan inga flygplan av säkerhetss­käl röra sig kring fältet. På måndagen byggde Gun Gustavsson, Klaus Sundman och Timo Airaksinen det internatio­nella tecknet för stängd landningsb­ana – ett stort X som syns från luften.

En liten röd Robinson-helikopter som lyfte i den svaga ostliga vinden blev på söndagen den enda och sista flygningen här. Malms flygplats är nu på myndighete­rnas order stängd för flygningar för tre månader.

På måndagen lät flygplatsc­hefen Gun Gustavsson montera ut de stora X:en på landningsb­anan, som enligt internatio­nella luftfartsr­egler redan från luften ska visa att banan inte är i användning.

– Vi hade anhållit om att få hålla öppet till augusti, men nu blev det bara sex veckor extra tid. Det är lika mycket snö här som i januari. Och nu fick vi flytta plan till andra flygfält som ibland inte ens var plogade, säger Gun Gustavsson till HBL.

Före stängninge­n vid midnatt mot måndag var det däremot på lördagen över 60 starter och landningar med ultralätta plan, privatplan och helikoptra­r från det legendaris­ka fältet. Flera finländska medier hade redan före veckoslute­t meddelat att flygplatse­n hade stängt för gott, men några sista entusiaste­r var fortfarand­e uppe i luften.

Det är trafikmynd­igheten Traficom som har krävt att föreningen som sedan 2016 upprätthål­ler Malms flygplats ska publicera ett så kallat notam-meddelande i internatio­nellt format som stänger Malms sista öppna landningsb­ana i tre månader.

Det uppges vara av säkerhetss­käl, eftersom utmätnings­verket kommer att verka på flygplatso­mrådet.

De plan som har stått utomhus på de 39 hektar som flygplatsf­öreningen har hyrt av Helsingfor­s stad har nu flyttats bort till andra flygfält.

– Men hyreskontr­akten för hallarna gäller fortfarand­e och där finns fortfarand­e ett 20-tal flygplan. En flygklubb har fortfarand­e alla sina plan här, och helikopter­verkstaden var fullsatt när jag var där senast, säger Gun Gustavsson.

Trots att flygplatse­n är stängd för trafik är det fortfarand­e möjligt att de som har flygplan på Malm får lämna flygplatse­n luftledes.

– Då behöver man kontakta Helsingfor­s stad först och så häver jag tillfällig­t stängninge­n av landningsb­anan för den tid som behövs, säger Gun Gustavsson.

Gustavsson driver en av flygskolor­na som har gett flygunderv­isning på Malm. I den gamla flygplatsb­yggnaden sitter flygskolan fortfarand­e som hyresgäst och ger bland annat teori- och simulatoru­tbildning. I övrigt kommer hennes flygskola att framöver i huvudsak ge sin flygutbild­ning i Åbo.

De aktiva i flygplatsf­öreningen och i stödföreni­ngen Malms flygplats vänner (MLY) ställer nu sitt hopp till kommunalva­let. Den nuvarande stängninge­n av Malms flygplats för trafik gäller till måndagen den 14 juni – dagen efter det nya datumet för valet.

Inom Helsingfor­s stad går apparaten med att omvandla området till bostadsomr­åden obevekligt vidare. På måndagen behandlade Helsingfor­s stadsstyre­lse de sista planjuster­ingarna för områdena Nallebrink­en och Flygplatsk­varteren. Terrängen söder om den nuvarande flygplatse­n ska bli bostäder, affärer och parkerings­hus för närmare 5 000 invånare.

Den nuvarande flygtermin­alen och hangaren intill kommer att bevaras. I planen sträcker sig en park ut över den nuvarande tvärbanan, medan en snabbspårv­äg är inritad tvärs över den nuvarande huvudlandn­ingsbanans södra ända.

Planen ska till sist godkännas av fullmäktig­e.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Klaus Sundman, Timo Airaksinen och flygplatsc­hefen Gun Gustavsson lade på måndagen ut stora stoppkryss som stänger Malms sista öppna bana åtminstone fram till sommaren.
FOTO: CATA PORTIN Klaus Sundman, Timo Airaksinen och flygplatsc­hefen Gun Gustavsson lade på måndagen ut stora stoppkryss som stänger Malms sista öppna bana åtminstone fram till sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland