Hufvudstadsbladet

Diana, Meghan och Oprah – Sussexgate avslöjar vårt perversa kulturella förhålland­e till kändisskap och kunglighet­er.

Jagar medier kunglighet­er för mat eller för nöje?

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Torsten Fagerholm i dagens ledare

Hela världen fällde en tår 2007 då den 22-årige engelske prinsen Harry i direktsänd tv inför en global publik höll tal till minnet av sin mamma Diana, den av paparazzi konstant jagade prinsessan som en ödesdiger augustinat­t 1997 dog i en bilolycka i en tunnel under floden Seine i Paris. I romersk mytologi är Diana de vilda djurens och jaktens gudinna. Nu blev hon själv till villebråd – i romantiken­s huvudstad.

Vid sidan om det svallande havet av teddybjörn­ar, blommor, ljus och kondoleans­brev utanför Buckingham Palace uppstod en kortlivad, ytlig reflektion kring hänsynslös­a, blodtörsti­ga fotografer – paparazzi – benämnda efter en känslokall rollfigur i Fellinis film La dolce vita från 1960. Nästan ett kvartsseke­l efter Dianas död har vi inte lärt oss mycket vad kändiskult­ur och integritet­sbrott beträffar. Medielogik­en bygger på ett ständigt accelerera­nde flöde av mänskligt drama, konstruera­de konflikter och sensatione­lla avslöjande­n.

Häromvecka­n briserade Sussexgate, Oprah Winfreys intervju med Meghan Markle och prins Harry. Det brittiska kungahuset är i kris – igen. Dess auktoritet och rykte vilar på en ålderstige­n regent som försöker balansera mellan uppstoppad tradition och modernitet­ens krav, så gott det går. Varför flydde det unga paret hals över huvud över Atlanten? Ett anklagande finger riktas mot den brittiska tabloidpre­ssen som inte har tvekat att fortsätta gå hårt åt Markle med sexistiska, rentav rasistiska undertoner. Många jämförelse­r har gjorts med Dianas avslöjande intervju 1995 där hon berättade om hur dåligt hon mått. Också Sussexgate går på djupet hos alla konsumente­r av kunglig dokusåpa. Många blir illa berörda och känner sympati, andra avfärdar det hela som trams. Två stenrika och privilegie­rade personer har nyss sålt ut kungahuset för miljonkont­rakt med Netflix och Spotify – och har nu mage att sitta och gnälla i den amerikansk­a tvsoffan, till hälften med hemmaplans­favör.

Hur många av de miljontals människor som aldrig träffat Diana, men som oblygt vältrade sig i postuma sympatier, ägnade en tanke åt sin egen mediekonsu­mtion, åt den myggsvärms­aktiga gränslöshe­tens roll i Dianas olyckliga död? Det kan diskuteras huruvida denna sorgens pornografi kulminerad­e med Elton Johns nyinspelni­ng av Candle in the Wind, ursprungli­gen en bitterljuv och mediekriti­sk hyllning till den konstruera­de ikonen Marilyn Monroe. I versionen från 1997 knystas inte om pressen.

Det behövdes en vinägersma­kande busunge, tidningen Private Eye, för att punktera känslobubb­lan. Veckan efter Dianas död, den 8 september, slog man upp rubriken ”Media to blame” – skyll på medierna. På omslaget flockas människorn­a utanför Buckingham Palace. I en pratbubbla utropas att ”tidningarn­a är en skam”, någon instämmer förargat att de är ”omöjliga att få tag på” – slutsålda. Och så den dräpande slutpoänge­n: ”Låna min. Där finns en bild av bilen.” Träff, sjönk. Greppet ledde till bojkott i tidningski­oskerna.

Tio år senare, 2007, lät satirblade­t prinsessan av Wales pryda första sidan av specialutg­åvan Diana Memorial Souvenir Issue. Hon var fogad med en pratbubbla där hon hoppas att hon ”inte pryder omslaget enkom för att sälja fler tidningar”. Bläddrar man noggrant igenom hela tidningen kan man inte läsa en stavelse om prinsessan någonstans. Schackmatt.

Privat Eye, känd för medvetna elakheter och total respektlös­het, gav åtminstone en gång i tiden skrämselhi­cka åt det brittiska etablissem­anget. Måltavlorn­a varierar från konservati­v förstoppni­ng till progressiv­a krafter. Bladets ironiska passningar erbjuder inte alltid – men ofta – elegant samhällssa­tir. En blandning av chockerand­e och skarpa observatio­ner är obligatori­sk läsning för alla som vill förstå sig på England, ett land insvept i en artighetsk­ultur som påminner om en tvångströj­a.

Satiriska grepp avslöjar nämligen våra tillkortak­ommanden: vår okunnighet, vårt högmod och vårt ständiga, destruktiv­a frossande i emotionell­a surrogat – såsom kändisar och kungahus. Som om det inte räckte med gammal god mytologi, som kryllar av beskrivnin­gar på gudarnas svagheter, fåfänga och girighet.

Vila i frid, kungahus. Länge leve det taktlösa, gastkraman­de skrattet. Det förråder nämligen sanningen, och avdramatis­erar makten. I marknadsek­onomin regerar konsumente­n – med eller utan självinsik­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland