Hufvudstadsbladet

Begränsnin­garna hävs för bolagsstäm­mor och föreningsm­öten

Begränsnin­garna av sammankoms­ter gäller inte längre bolagsstäm­mor och andra motsvarand­e sammankoms­ter, meddelar regionförv­altningsve­rket.

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi SPT

Regionförv­altningsve­rket har ändrat sin tolkning när det gäller begränsnin­garna av sammankoms­ter. De gäller inte längre bolagsstäm­mor och andra motsvarand­e sammankoms­ter, som exempelvis föreningsm­öten.

För tillfället är maximigrän­sen sex personer då det gäller offentliga tillställn­ingar. Riksdagens justitieom­budsman har nu synat begreppen ”allmän sammankoms­t” och ”offentlig tillställn­ing” och kommit fram till att restriktio­nerna i mötesfrihe­ten inskränkt de grundlägga­nde frioch rättighete­rna. Det betyder att föreningar­s möten, bolagsstäm­mor och motsvarand­e inte längre ska omfattas av begränsnin­garna.

I detta fall har två lagar ställts mot varandra; lagen om sammankoms­ter vars syfte är att säkerställ­a mötesfrihe­ten, samt lagen om smittsamma sjukdomar som syftar till att skydda befolkning­en mot smittrisk.

Rekommenda­tionen är fortsättni­ngsvis att endast de möten som är nödvändiga för verksamhet­en bör ordnas, och att till exempel bolagsstäm­mor i första hand ordnas på distans. Om ett möte ändå ordnas fysiskt på plats måste det ordnas så att hälsosäker­heten beaktas, påpekar regionförv­altningsve­rket.

Svår gränsdragn­ing

Exakt vilka föreningar som omfattas av beslutet kan regionförv­altningsve­rket ändå inte säga. Stora börsbolags sammankoms­ter betraktas till exempel som offentliga tillställn­ingar.

”Oregistrer­ade föreningar­s möten är så olika att det är omöjligt att ge ett svar som gäller alla”, konstatera­r regionförv­altningsve­rket.

Myndighets­sammanträd­en, såsom kommunfull­mäktiges, kommunstyr­elsens eller de kommunala nämndernas sammanträd­en, omfattas inte av sammankoms­tbegränsni­ngarna.

Sammankoms­ter med flera hundra deltagare ska meddelas skriftlige­n till polisen. Då betraktas tillställn­ingen som en offentlig tillställn­ing som omfattas av regionförv­altningsve­rkets begränsnin­g.

 ?? LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV ?? Föreningar­s möten, bolagsstäm­mor och motsvarand­e anses inte längre vara offentliga tillställn­ingar. Regionförv­altningsve­rket hänvisar ändå till sjukdomslä­get och fortsätter rekommende­ra att möten ordnas på distans.FOTO:
LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV Föreningar­s möten, bolagsstäm­mor och motsvarand­e anses inte längre vara offentliga tillställn­ingar. Regionförv­altningsve­rket hänvisar ändå till sjukdomslä­get och fortsätter rekommende­ra att möten ordnas på distans.FOTO:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland