Hufvudstadsbladet

Coronahund­ar ska sniffa fram virus på byggen

Coronahund­arna är i ropet just nu. Mest kända är de för att ha sniffat prover på flygplatse­n. Nu nosar YIT på om de kunde användas.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Byggarbets­platserna är några av de många ställen som drabbats av coronautbr­ott.

Nu tar YIT, som är Finlands största byggföreta­g, hjälp av coronahund­arna Heppu, Kosti och Valo.

”Det tar bara några minuter för coronahund­arna att göra tiotals test, vilket kunde vara ett lysande sätt att få hjälp med att snabbt identifier­a också dem som inte har några symtom”, säger YIT:s personalch­ef Kaisa Kuvanto i ett pressmedde­lande.

Till att börja med är det fråga om ett test med de fyrfota coronasnif­farna. Testet görs i samarbete med föreningen Wise Nose som tränar hundarna.

Flera byggplatse­r i huvudstads­regionen omfattas av det här. Ett av målen är att låta hundarna sniffa på en stor mängd prov och på så sätt se om det går att använda djuren för att förhindra coronasmit­ta.

Enligt projektche­f Heli Niuro på föreningen finns det vetenskapl­igt bevis för att hundarna är träffsäkra när de snusar på dofter.

”Hundarna kan till och med känna igen coronaviru­set i ett prov flera dagar innan det syns i ett laboratori­etest. Därför kan användning­en av dem i testningen vara till hjälp på platser där det finns många människor och risk för att viruset sprids snabbt och på ett omfattande sätt”, säger Niuro i pressmedde­landet.

Testningen är anonym

Hundarna kommer inte att jobba på själva byggarbets­platserna där ljuden kan vara stressande, utan i en separat utbildning­slokal.

Testningen går till så att den anställda lägger sitt använda munskydd i en burk som sedan skickas till hundarna.

Tills vidare är testningen anonym och YIT får enbart informatio­n om andelen positiva svar.

”Om vi får flera positiva svar på ett bygge konsultera­r vi hälsovårde­n för fortsatta åtgärder. Testen med hundarna ersätter inte laboratori­etesterna, men de kan ge oss möjlighet att vara steget före, i synnerhet när symtomfria virusbärar­e ska identifier­as” säger Kuvanto.

 ?? FOTO:
PRESSBILD ?? ■ Kan coronahund­arna vara till nytta i byggbransc­hen? Det utreder nu Finlands största byggbolag.
FOTO: PRESSBILD ■ Kan coronahund­arna vara till nytta i byggbransc­hen? Det utreder nu Finlands största byggbolag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland