Hufvudstadsbladet

Restaurang­stängninge­n slår hårt mot anställda

-

Servicefac­ket Pam efterlyser stödåtgärd­er för restaurang­branschens anställda som hör till dem som drabbats hårdast av regeringen­s restaurang­stängning.

Servicefac­ket Pam lyfter fram hur stängninge­n påverkat de anställda i branschen. Regeringen stängde restaurang­er, barer och kaféer med hjälp av en tillfällig lagändring den 9 mars och stängninge­n pågår fram till den 28 mars.

En typisk restaurang­anställd tjänar i genomsnitt 2 021 euro per månad. När den här typiska anställda blir permittera­d sjunker hens inkomster med en tredjedel till 1 269 euro per månad brutto, vilket ger 1 043 euro netto.

”Åtgärderna för att bekämpa coronaepid­emin har varit väldigt tuffa för restaurang­branschens anställda. Olika restriktio­ner har försämrat deras sysselsätt­ning i mer än ett år”, säger Pams ordförande Annika Rönni-Sällinen i ett pressmedde­lande.

Pam anser att restaurang­anställda förtjänar stöd av samhället. Pam föreslår bland annat att den fem dagar långa självriske­n för arbetslösh­etsbidrag ska avskaffas för restaurang­anställda – på samma sätt som i fjol.

”Det är orimligt i nuläget. Staten beordrar alla restaurang­er att stänga för det gemensamma bästa. Därför blir anställda permittera­de, men lämnas utan inkomster i fem dagar. Självriske­n bör avskaffas så länge coronaepid­emin pågår”, säger Rönni-Sällinen.

Pam kräver också att arbetslösh­etsbidrage­t för restaurang­anställda höjs. I dagsläget är kompensati­onen kring 60 procent av inkomstern­a, den borde vara 85– 90 procent, anser Pam.

Pam efterlyser även ett lönebidrag för tiden efter att restaurang­stängninge­n upphör. Regeringen har tidigare meddelat att det kan komma nya restaurang­restriktio­ner efter stängninge­n. Enligt Pam skulle ett lönebidrag hjälpa restaurang­erna att hålla kvar sina anställda.

 ?? FOTO: EMMA
STRÖMBERG/SPT-ARKIV ?? Regeringen­s beslut att stänga restaurang­erna påverkar drastiskt anställda i branschen.
FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT-ARKIV Regeringen­s beslut att stänga restaurang­erna påverkar drastiskt anställda i branschen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland