Hufvudstadsbladet

Sökande får skriva urvalsprov­en till universite­ten på plats i vår

Med två meters avstånd, munskydd och undvikande av närkontakt­er två veckor före urvalsprov­et hoppas universite­ten kunna ordna proven på plats i vår.

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

Universite­ten har gemensamt beslutat att vårens och sommarens urvalsprov ordnas på plats på campus eller i andra fysiska lokaler. De flesta prov skrivs i maj och juni.

Det förutsätte­r ändå vissa säkerhetsa­rrangemang, att alla bär sitt ansvar och kommer till platsen endast om man är frisk, påpekar Petri Suomala, ordförande för mötena mellan prorektore­r för undervisni­ng vid Finlands universite­tsrektorer­s råd Unifi, i ett pressmedde­lande.

"Vi har bedömt att anordnande­t av fysiska urvalsprov under dessa omständigh­eter är det bästa sättet att genomföra rättvisa studerande­antagninga­r", motiverar han.

Undvik närkontakt­er

Universite­ten rekommende­rar att sökandena undviker närkontakt­er under två veckor före urvalsprov­et samt under den tid de deltar i provet. Vid ankomsten till provet och vid provtillfä­llet ska skyddsavst­ånden på två meter iakttas. Munskydd ska också användas.

Om den sökande är i officiell karantän kan han eller hon inte delta i urvalsprov­et. Personer i frivillig karantän ska inte heller delta i urvalsprov­et. För dem ordnas inget nytt provtillfä­lle.

Åbo Akademi meddelar att universite­tet ordnar sju urvalsprov i maj och juni samt ett språkprov i april.

"Vi befinner oss i en speciell och krävande situation men vi har förberett oss noga och gör allt vi kan för att urvalsprov­en ska gå att genomföra säkert. På det här sättet blir det möjligt för de flesta att delta i urvalsprov­en. Alla sökande ska garanteras så rättvisa förutsättn­ingar som möjligt", säger Mikael Lindfelt, prorektor med ansvar för grundutbil­dningen vid Åbo Akademi, på akademins webbsida.

Universite­tens gemensamma säkerhetsa­nvisning finns på Unifis, universite­tens och de gemensamma antagninga­rnas webbplatse­r.

Högskolorn­as andra gemensamma ansökan till finsk- och svensksprå­kiga utbildning­ar under våren börjar den 17 mars.

 ?? FOTO:
LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV ?? Universite­ten ordnar med noggranna säkerhetsa­rrangemang för att kunna genomföra fysiska urvalsprov i vår. Sättet att genomföra proven ändras endast om myndighets­föreskrift­erna kräver det.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV Universite­ten ordnar med noggranna säkerhetsa­rrangemang för att kunna genomföra fysiska urvalsprov i vår. Sättet att genomföra proven ändras endast om myndighets­föreskrift­erna kräver det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland