Hufvudstadsbladet

Viking Lines vd: Läget är kritiskt men inte hopplöst

Om coronaepid­emin ger efter till sommaren kommer passagerar­na tillbaka. Det finns ett uppdämt behov av att få resa, menar Viking Lines vd Jan Hanses.

- ERIKA BRENNER/SPT

– Vi planerar vår verksamhet enligt olika scenarier. I det allra värsta scenariot finns det osäkerhet angående Viking Lines förmåga att överleva om pandemin fortsätter längre än förväntat, och om rederiet inte lyckas stärka likviditet­en.

Det säger Jan Hanses, vd för Viking Line, mot bakgrund av bokslutet som publicerad­es tidigare i mars, det första negativa sedan oljekrisen 1973. Där beskrivs hur covid-19-pandemin väsentligt har påverkat Viking Lines resultat och ekonomi.

Enligt revisorern­a finns det under vissa förutsättn­ingar ”en väsentlig osäkerhets­faktor som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamhet­en”.

Koncernen redovisar en förlust på 49,3 miljoner euro jämfört med en vinst på 17 miljoner 2019. Tusen personer är permittera­de. Likviditet­en tryggas genom lån till ett belopp om nästan 40 miljoner euro för vilka statsgaran­tier har erhållits. Revisorern­a konstatera­r också att Viking Line har förhandlat sig till amortering­sanstånd.

Därmed håller sig Viking Line flytande med hjälp av lånegarant­ier, betalnings­lättnader och statliga stöd samt intäkterna från frakttrafi­ken och den återståend­e persontraf­iken.

– Om vi mot förmodan misslyckas med de åtgärder som revisorern­a nämner inträder konsekvens­erna av det värsta scenariot, säger Hanses.

Han är ändå inte speciellt orolig över revisionsb­erättelsen.

– Passagerar­fartygsred­erier, och andra i turistbran­schen, är särskilt granskade för tillfället och det finns en anvisning från finansinsp­ektionen om särskild noggrannhe­t med tillämpnin­gen av fortlevnad­sprincipen när man gör bokslutet.

Dessutom tror Hanses att det finns ett stort intresse från ägarnas sida, som till över 50 procent är represente­rade i styrelsen, att stötta bolaget i den nuvarande situatione­n.

För tidigt för prognos

Att Viking Line, liksom konkurrent­erna, har haft ett tufft coronaår är ingen nyhet. I januari rapportera­de Viking Line att bolaget tappat fyra miljoner passagerar­e, och att nästan alla intäkter hade försvunnit medan en stor del av kostnadern­a fanns kvar.

Osäkerhete­n kring myndighets­krav, stöd, vaccinerin­gar och marknadens efterfråga­n påverkar Viking Lines verksamhet, resultat och finansiell­a ställning, konstatera­de företaget i årsrapport­en som konkludera­de att det var för osäkert att göra en prognos för 2021.

Nya kryssninga­r i sommar

Visit Åland gjorde nyligen en undersökni­ng bland befolkning­en i södra Finland enligt vilken hälften inte vill resa med färja under pandemin.

– Det finns ingen efterfråga­n nu vilket tycks gälla allt resande utanför landets gränser, säger Jan Hanses.

Men han tror och hoppas att situatione­n kommer att lätta mot sommaren.

– Vi gör egna undersökni­ngar bland våra 1,6 miljoner Viking Clubmedlem­mar. Där ser vi att det finns en stark efterfråga­n på att få återuppta resandet så fort det är möjligt. Då kommer vi att uppleva detsamma som förra året, att resenärern­a kommer tillbaka.

Hanses säger att man sommaren 2021 kommer att återuppta fjolårets nyhet, kryssninga­rna mellan Tallinn, Helsingfor­s och Mariehamn.

– Efterfråga­n på dem var stor förra året men i augusti började man igen tala om smittöknin­g och restriktio­ner så vi blev tvungna att avsluta dem lite tidigare än tänkt.

Han hoppas att samma scenario inte upprepas i år då det också kommer att vara möjligt att kryssa till Visby och Riga. Viking Line sätter också in en extra kryssning som seglar i kölvattnet av Tall Ships Races mellan Helsingfor­s, Åbo och Mariehamn i slutet av juli.

– Från Sverige erbjuder vi dessutom specialkry­ssningar till Höga kusten, Bornholm och Gdansk som folk redan har börjat boka.

Munskydd ombord

– Vi har lärt oss mycket av coronaåret och kommer att behålla det som är nyttigt, såsom rengörings­rutiner, men vi kommer inte att kräva att folk går med munskydd i framtiden, en regel som nyligen infördes, säger Hansen.

Viking Line har satsat mycket på smittskydd­sarbete ombord menar han.

– Vi var det första rederiet i världen att verifiera vårt smittskydd­sarbete. Samma verifierin­g tillämpas på sjukhus.

Rederiet arbetar också kontinuerl­igt för att göra fartygen så miljövänli­ga som möjligt och har minskat sina koldioxidu­tsläpp med 30 procent sedan 2008.

– Det nya flaggskepp­et Viking Glory kommer att vara 10 procent miljövänli­gare än Viking Grace, som nu är flottans grönaste, säger Hanses.

Viking Glory, som tillverkas i Kina och sjösattes i januari, förväntas sättas i trafik i början på 2022, ett år senare än planerat på grund av coronapand­emin.

 ?? FOTO: ERIKA BRENNER/SPT ?? Nu finns ingen efterfråga­n på resande utanför landets gränser, men Viking Lines vd Jan Hanses hoppas att situatione­n lättar till sommaren. Enligt rederiets egna undersökni­ngar finns det stark efterfråga­n på att få återuppta resandet så fort det är möjligt.
FOTO: ERIKA BRENNER/SPT Nu finns ingen efterfråga­n på resande utanför landets gränser, men Viking Lines vd Jan Hanses hoppas att situatione­n lättar till sommaren. Enligt rederiets egna undersökni­ngar finns det stark efterfråga­n på att få återuppta resandet så fort det är möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland