Hufvudstadsbladet

Byggmateri­al från skyskrapa föll ner på gatan i Fiskehamne­n

Ytterligar­e en farlig situation har inträffat på byggarbets­platsen vid Fiskehamne­n. På måndagsmor­gonen föll en träskiva ner från en av skyskrapor­na och landade precis bredvid några förbipasse­rande.

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

En läsare berättar för HBL att hennes dotter befann sig alldeles vid platsen där skivan ramlade ner. Ett annat ögonvittne uppger på sociala medier att hen höll på att bli träffad då skivan landade alldeles intill ett övergångss­tälle.

Den farliga situatione­n uppstod strax före klockan 8 på morgonen, då en skiva föll ner från den tredje skyskrapan Lumo One som byggs på området. Skivan landade i korsningen mellan Verkstadsg­atan och Fiskehamns­gatan.

Byggbolage­t SRV uppger att man omedelbart avbryter verksamhet­en.

En liknande olycka hände förra veckan då en fanerdörr från bygget trillade ner på Verkstadsg­atan. Då meddelade SRV att bolaget går igenom alla sina dörrar och kollar att de är fastspända på rätt sätt.

Då hette det att olyckan skedde på grund av den hårda vinden som lyckades slita loss dörren. Tidigare stod en byggarbets­platshiss som vindskydd för dörren, men då den togs bort blev dörren extra utsatt för vinden. Även en stolpe lär ha trillat ner från bygget på innergårde­n.

Vad som orsakade måndagens olycka vill SRV:s säkerhetsc­hef Aleksi Auer inte gå in på.

– Vi har inlett en utredning och börjat analysera vad som hänt. Dessutom har vi vidtagit åtgärder för att det här inte ska hända igen, säger han till HBL.

Hur är det möjligt att sådana här livsfarlig­a olyckor kan ske? Kan vi inte bygga högt i Finland? – Det är klart, ju högre vi bygger, desto högre är riskerna att något sådant här händer. Men allt detta har vi tagit med i vår riskbedömn­ing när det gäller säkerheten med byggen på höga höjder.

Vad händer nu?

– Vi har avbrutit all byggverksa­mhet utomhus och väntar nu på att utredninge­n blir klar för att kunna vidta korrigeran­de åtgärder.

Polisen i Helsingfor­s har tagit emot en polisanmäl­an och utreder måndagens olycka som ett brott mot arbetssäke­rheten.

Helsingin Uutiset var först ute med nyheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland