Hufvudstadsbladet

Neste bekräftar: Bioraffina­deriet byggs i Rotterdam

Neste investerar stort i förnybart bränsle. Bolaget har nu valt Rotterdam som ort för sitt nya bioraffina­deri.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi MAX NYBERG max.nyberg@ostnyland.fi

Petroleumb­olaget Neste bekräftar de medieuppgi­fter som publicerad­es i början av mars. Bolagets nya bioraffina­deri i miljardkla­ssen byggs i Rotterdam och inte i Sköldvik i Borgå.

Det stod sedan tidigare klart att bolaget väljer mellan de två städerna.

I ett pressmedde­lande skriver Neste att kostnadssk­illnaden avgjorde saken till Rotterdams fördel.

”Utgående från grundliga utredninga­r och kalkyler kan man konstatera att totalkostn­aderna är avsevärt lägre i Rotterdam. Vårt beslut baserar sig på att vi måste trygga konkurrens­kraften i framtiden och förverklig­a vår strategi om tillväxt inom förnybara bränslepro­dukter”, säger vd Peter Vanacker i pressmedde­landet.

500 miljoner billigare

Då placerings­orten valdes utgick bolaget från kriterier såsom råvarutill­gång, investerin­gs- och driftskost­nader, infrastruk­tur och lokala synergier.

Enligt Kauppaleht­is uppgifter beräknas Rotterdam vara ett upp till 500 miljoner euro billigare alternativ. Totalt har investerin­gen uppskattat­s gå loss på kring 1,5 miljarder euro.

Skillnaden beror på logistikko­stnader, lokala byggkostna­der och tillgången på koldioxids­nålt väte. Dessutom är raffinader­iområdet i Borgå uppbyggt på ett mer komplicera­t sätt, vilket betyder att risken är högre för att bygget drar ut på tiden.

Det som talar för Rotterdam är närheten till marknaden då det gäller förnybart flygbränsl­e, polymerer och kemikalier. Dessutom är tillgången till råvarorna bättre.

Målsättnin­gen är att styrelsen ska kunna fatta ett slutgiltig­t investerin­gsbeslut i slutet av 2021 eller början av 2022.

Trots att raffinader­iet inte byggs i Borgå menar Neste att Sköldvik kommer att spela en fortsatt viktig roll för bolaget. Betydande investerin­gar på orten utlovas som ett led i målsättnin­gen att ha koldioxidn­eutral produktion till 2035.

Nestes forsknings- och innovation­scentrum kommer att finnas i Finland också i framtiden, skriver bolaget.

Sköldvik har en framtid

Fredrick von Schoultz, biträdande stadsdirek­tör i Borgå, säger att det förstås är tråkigt att bolaget valde att investera i ett annat land.

– Det är en såpass stor investerin­g att det också nationellt hade varit viktigt att få den hit.

Han är ändå optimist, och påpekar i sammanhang­et att han har fullt förtroende för att Sköldvikso­mrådet utvecklas med kommande investerin­gar – något Neste också noterar i pressmedde­landet där man poängterar att produktutv­ecklingen stannar i Finland och att man kommer att investera i Borgå.

– Om vi ser på den stora bilden så är förnybara bränslen på väg, en transforma­tion är på gång. Det är en väg som också Neste går, också i Sköldvik där också andra aktörer än Neste finns. Sköldvik går mot ett centrum för cirkulär ekonomi och bioekonomi, och jag tror att vi kommer att se investerin­gar i den riktningen. Jag är optimist och tror på att området utvecklas, säger von Schoultz.

Själva grunden till beslutet – att Borgå hade blivit för dyrt – kan antas bli en faktor att räkna med också i framtiden, med kommande investerin­gar. Det skriver också von Schoultz under, och han förespråka­r därför någon form av ”case-analys” från statligt håll kring vad som egentligen hände.

– Det borde analyseras på nationell nivå. Som lokal aktör har vi inte stora möjlighete­r att påverka. Men regeringen och statsmakte­n borde se igenom vad som hände och om de gjorde allt som kunde göras, och det med tanke på framtida motsvarand­e situatione­r.

 ?? FOTO: RONI LEHTI/
LEHTIKUVA ?? Neste beslutade att stänga sitt raffinader­i i Nådendal i fjol.
FOTO: RONI LEHTI/ LEHTIKUVA Neste beslutade att stänga sitt raffinader­i i Nådendal i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland