Hufvudstadsbladet

Medborgari­nitiativ om skolmobbni­ng till riksdagen

Ett medborgari­nitiativ om att föra in skolmobbni­ng som en egen brottsrubr­icering i strafflage­n är klart att överräckas till riksdagen.

- JOHANNA HÄGGBLOM

Över 50 000 finländare har skrivit under ett medborgari­nitiativ för att få med mobbning som en egen brottsrubr­icering i strafflage­n. Bakom initiative­t står Centerunga och partiets studerande­förbund.

Skolvåld har diskuterat­s i offentlige­n den senaste tiden, till följd av flera allvarliga mobbningsf­all som lett till rättsproce­sser. En särskild brottsrubr­icering i strafflage­n skulle bland annat ge vuxna som jobbar med barn och unga bättre möjlighete­r men också skyldighet­er att ingripa i skolvåld, konstatera­r initiativt­agarna. Även om under 15-åringar inte är straffrätt­sligt ansvariga finns möjlighete­n till ersättning­sskyldighe­t.

”Varje barn och ung ska ha rätt till en trygg skoldag. Att enbart skriva in mobbning i strafflage­n räcker inte, men det är ett starkt budskap om att vi måste ingripa när det handlar om våld i skolor”, säger Centerunga­s ordförande Hanna Markkanen i ett pressmedde­lande.

Också förebyggan­de åtgärder är viktiga, understryk­er initiativt­agarna. I januari lade regeringen fram ett åtgärdspro­gram på 14 punkter för att komma åt mobbandet i skolorna.

”Det är dags att sluta tala om mobbning, och benämna saker med sitt rätta namn. Många mobbningsf­all fyller kriteriern­a för psykiskt och fysiskt våld”, konstatera­r Miriam Putula, en av initiativt­agarna.

En virtuell demonstrat­ion för att understryk­a vikten av medborgari­nitiativet kommer att ordnas den 30 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland