Hufvudstadsbladet

Kritiskt läge på estniska sjukhus när antalet coronapati­enter skenar i väg

Estlands hälsovårds­myndighet Terviseame­t överväger att rekrytera personal från Finland för att tackla coronakris­en.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

En lång rad överläkare och medicinska experter på sjukhus runtom i Estland varnar för ett skriande behov av vårdplatse­r för landets coronasmit­tade patienter som blir allt fler. Frågan ventilerad­es på ett virtuellt krismöte som ordnades med landets parlamenta­riker på måndagen.

– Antalet covidpatie­nter som behöver sjukhusvår­d har fördubblat­s de senaste veckorna då vi jämför med siffrorna för januari, säger direktör Urmas Sule på den estniska hälsovårds­myndighete­n Terviseame­t.

Den estniska coronaepid­emin har skenat i väg utom kontroll de senaste månaderna. På måndagen registrera­des 1 281 nya coronafall i landet. Estland har nu en incidens på 1 465, alltså antalet coronafall per 100 000 invånare de senaste, 14 dagarna. Det placerar landet i den europeiska värstingli­gan.

Just nu vårdas 720 coronapati­enter på sjukhus i Estland. De patienter som vårdas för covid på estniska sjukhus tillbringa­r i genomsnitt 10,5 dagar där.

– Behovet av sjukhusvår­d för covidpatie­nter ökar hela tiden. Vi ser en ökning med cirka 15 nya patienter per dag, säger Sule.

Tallinn i egen kategori

Cirka 12 000 nya coronafall har de senaste två veckorna registrera­ts i huvudstads­regionen och det omgivande landskapet Harjumaa (Harrien). Omkring 72 procent av alla nya coronafall på söndagen registrera­des i landskapet.

– Den muterade brittiska varianten har drabbat framför allt yngre personer i februari och mars, säger Sule.

För närvarande vårdas 69 coronapati­enter på intensiven. Enligt landets epidemiolo­ger kan behovet av intensivvå­rdsplatser fördubblas inom två veckor om R-talet fortsätter att skjuta i höjden. Tills vidare har 728 estländare dött av covid-19.

– Cirka 5,5 procent av alla som smittas av coronaviru­set behöver intensivvå­rd, säger överläkare Peep Talving på regionsjuk­huset i norra Tallinn.

På åtminstone tre av landets sjukhus är situatione­n kritisk. Enligt Terviseame­ts statistik använder centralsju­khuset i Ida-Virumaa (Östra Virland), centralsju­khuset i västra Tallinn och sjukhuset i Rakvere redan över 100 procent av sin kapacitet.

– Vi har varit tvungna att transporte­ra patienter till andra sjukhus i södra Estland, för att lösa en del av problemet, säger sjukhusdir­ektör Ralf Allikvee på sjukhuset i Rakvere.

Brist på andningsap­parater

På andra sjukhus pågår en febril omfördelni­ng av resurser för att tillmötesg­å behovet att vårda allt fler covidpatie­nter.

– Vi har flyttat personal från andra avdelninga­r till intensiven och vården av covidpatie­nter. Det är ingen hållbar lösning på sikt. Vi skulle behöva mer utbildad vårdperson­al och specialist­er för att klara av situatione­n, men vi har inte lyckats rekrytera mer folk, säger direktör Tarmo Bakler på centralsju­khuset i Ida-Virumaa.

Samma lösningar har också tilllämpat­s i landets huvudstad.

– Vi har lagt ned sex operations­salar för att frigöra personal och resurser som kan användas till vården av covidpatie­nter i stället, säger Peep Talving på regionsjuk­huset i norra Tallinn.

Överväger ni att skicka patienter över till Finland? – Det estniska sjukvårdss­ystemet klarar tills vidare av situatione­n, men vi har skickat en förfrågan till Finland och frågat om det finns beredskap att skicka sjukvårdsp­ersonal till Estland. Behovet av personal blir större ju mer epidemin eskalerar, säger Talving.

Landets hälsovårds­myndighet Terviseame­t överväger redan att rekrytera personal från Ukraina, Lettland eller Finland för att tackla problemet.

– Den finländska sjukvårdsp­ersonalen skulle säkert ha de bästa förutsättn­ingarna att jobba på ett estniskt sjukhus, säger Urmas Sule på Terviseame­t.

Utöver personalbr­isten saknas även andningsap­parater och annan teknisk utrustning på en del av de sjukhus som är värst drabbade.

 ?? FOTO: ARVO TARMULA/SPT-LÄÄNE ELU ?? Sjukhuset i Hapsal i nordvästra Estland har inga lediga intensivvå­rdsplatser just nu, uppger landets hälsovårds­myndighet.
FOTO: ARVO TARMULA/SPT-LÄÄNE ELU Sjukhuset i Hapsal i nordvästra Estland har inga lediga intensivvå­rdsplatser just nu, uppger landets hälsovårds­myndighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland