Hufvudstadsbladet

Flera länder stoppar distributi­onen av Astra Zenecas vaccin

Europas största länder stoppar tillfällig­t distributi­onen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. WHO rekommende­rar fortsatta vaccinatio­ner med bolagets produkt, men ska diskutera vaccinets säkerhet på tisdagen.

- GRIM BERGLUND/HBL-TT

Besluten om Astra Zenecas vaccin splittrar både Europa och delar av den övriga världen på grund av misstankar om att vaccinet kan orsaka blodproppa­r.

Flera länder har kommit med besked om att distributi­onen av vaccinet stoppas. Tysklands hälsominis­terium beslutade på måndagen att frysa vaccinerin­gen med Astra Zenecas vaccin.

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelar att distributi­onen av Astra Zenecas vaccin stoppas tillfällig­t, i väntan på EU:s läkemedels­myndighet EMA:s ståndpunkt i frågan, skriver nyhetsbyrå­n Reuters. EMA ska avhandla frågan i ett möte på torsdag.

Även Italien stoppar distributi­onen, rapportera­r AFP. Spanien avbryter vaccinerin­g med Astra Zenecas vaccin i minst 15 dagar enligt hälsominis­ter Carolina Darias, skriver Reuters.

Tidigare har bland andra Danmark, Norge, Irland, Island och Bulgarien stoppat distributi­onen.

Indonesien meddelar också att distributi­onen avbryts tillfällig­t.

I Finland meddelade Säkerhetso­ch utveckling­scentret för läkemedels­området Fimea vid halv sju-tiden på måndagskvä­llen att Finland åtminstone inte tillsvidar­e stoppar vaccinet.

WHO saknar bevis

Världshäls­oorganisat­ionen WHO går ut med en uppmaning att inte stoppa distributi­onen och vaccinerin­gen på grund av rädsla för biverkning­ar.

– Det finns inte bevis i dag för att dessa händelser har orsakats av vaccinet, och det är viktigt att vaccinatio­nsinsatser­na fortsätter så att vi kan rädda liv, säger WHO:s talesperso­n Christian Lindmeier enligt Reuters.

Världshäls­oorganisat­ionens experter ska mötas i dag, tisdag, för att diskutera Astra Zeneca-vaccinets säkerhet.

– WHO:s rådgivande kommitté om vaccinsäke­rhet har studerat tillgängli­g data, och står i nära kontakt med EMA, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesu­s på en presskonfe­rens.

EMA, som tidigare meddelat att antalet blodproppa­r som rapportera­ts inte har varit högre för gruppen som fått vaccin jämfört med befolkning­en som helhet, skriver i ett uttalande på måndagen att fördelarna med vaccinet fortfarand­e uppväger riskerna, rapportera­r AFP.

Misstänkta kopplingar

Danmark och Norge har haft enstaka rapporter om misstänkta kopplingar mellan vaccinet och olika biverkning­ar. Norge meddelar att man undersöker ett dödsfall där en kvinna som fått vaccinet har avlidit efter en blodpropp i hjärnan.

Den avlidna kvinnan, som var under 50 år, var en av tre sjukvårdsa­nställda i Norge som nyligen lades in på sjukhus på grund av blodproppa­r. Alla tre hade fått Astra-vaccinet, men det finns inte något bevisat samband mellan vaccinatio­nerna och deras sjukdomsfö­rlopp, skriver nyhetsbyrå­n NTB.

I Nederlände­rna, som också stoppat distributi­onen, rapportera­s om tio sjukdomsfa­ll där blodproppa­r potentiell­t skulle kunna vara biverkning­ar av vaccinet.

Enligt Astra Zeneca har en analys av företagets säkerhetsd­ata från fler än 17 miljoner administre­rade vaccindose­r inte visat några tecken på ökad risk för lungemboli, djup ventrombos eller trombocyto­peni med covid-19-vaccin.

Lungemboli och djup ventrombos betyder blodpropp i lungorna respektive i benen och trombocyto­peni innebär ett lågt värde av blodplätta­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland