Hufvudstadsbladet

Mark Rutte favorit – trots skandaler och upplopp

Jäser missnöjet i Nederlände­rna? Nja – men knappast tillräckli­gt för att välta premiärmin­istern i alla fall. Trots coronauppl­opp och bidragsska­ndal väntas Mark Rutte få nytt förtroende i veckans val, mitt i pandemin.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

54-åringen från Haag, Mark Rutte, är på god väg att bli sitt lands mest långsittan­de ledare hittills. Det mesta tyder på att han som fortsatt regeringsc­hef framåt sommaren 2022 kommer att passera 80-talsföretr­ädaren Ruud Lubbers.

– Han kandiderar som ett säkert kort och jag tror att det går hem hos många väljare, säger Rem Korteweg på tankesmedj­an Clingendae­l till nyhetsbyrå­n Reuters.

– Det verkar som om högervälja­rna verkligen gillar (högerliber­ala partiet) VVD och Rutte och särskilt premiärmin­istern, säger Andre Krouwel på Vrije Universite­it i Amsterdam till AFP.

Frågan är snarare vilka som ska få vara med och fira. Rutte har haft fyra olika regeringsp­artner från höger till vänster under sina drygt tio år som premiärmin­ister. Nya kan mycket väl komma till efter veckans val, med tanke på hur splittrat och mångfärgat det nederländs­ka parlamente­t väntas bli.

Upp mot 15 partier kan ta plats i representa­nthuset i Haag. 13 av dem sitter där redan nu.

Våld och upplopp

Nederlände­rna har rent sjukdomsmä­ssigt klarat sig relativt bra genom coronapand­emin, med knappt 16 000 döda på 17,5 miljoner invånare.

Samtidigt har landet genomlevt några av de hetsigaste protestern­a i Europa mot nedstängni­ngar och andra regeringså­tgärder. Våldsamma upplopp utbröt i flera städer när utegångsfö­rbud infördes i slutet av januari och i början av mars eldades en testcentra­l upp. Så sent som i söndags användes vattenkano­ner mot demonstran­ter i Haag.

Våldsamhet­erna väntas ändå inte få någon större politisk effekt i valet. Snarare är det i stället kritik mot sjukvården och gemensamma EU-åtgärder som kan få opposition­en att växa.

– Det finns en del av väljarkåre­n som är skeptisk mot Nederlände­rnas EU-medlemsska­p och de kostnader som finns. Ungefär en tredjedel av de nederländs­ka väljarna vill lämna EU, säger statsvetar­en Linda Bos på Amsterdams universite­t till den belgiska tidningen Le Soir.

Snålar i EU

Geert Wilders från populistpa­rtiet PVV har i många år fört kampanj mot EU och har i år bland annat riktat in sig på de stora stödpaket som medlemslän­derna enats om.

– Vi har gett bort 43 miljarder euro till italienare och spanjorer. Dem skulle vi ha behövt för vårt eget hälsosyste­m i stället, klagade Wilders i en av de sista valdebatte­rna.

Å andra sidan är det inte särskilt enkelt att anklaga regeringen för att vara för EU-vänlig. Både Rutte och hans liberala VVD samt största koalitions­partnern i konservati­va CDA, lett av finansmini­ster Wopke Hoekstra, är rejält återhållsa­mma när det gäller EU.

Duon stred hårt under fjolåret för att hålla nere EU:s långtidsbu­dget och coronastöd, främst tillsamman­s med de övriga kollegorna i "sparsamma fyran" – från Sverige, Österrike och Danmark.

Bidragsska­ndal

Coronapand­emin gör att årets parlaments­val hålls under tre dagar i stället för en, med början under måndagen och avslut på onsdag.

VVD väntas bli klart största parti, följt av PVV och CDA och därefter de mindre partierna på rad. Det nya EU-kritiska populistpa­rtiet FVD tycktes för bara något år sedan bli en makt att räkna med, men har sedan dess närmast imploderat i interna bråk och anklagelse­r om antisemiti­sm.

I den nuvarande regeringen ingår även mer EU-vänligt liberala D66 och det lilla kristna partiet CU. Formellt avgick dock hela regeringen i januari, som följd av en gammal bidragsska­ndal där myndighete­rna varit alltför nitiska i att kräva tillbaka barnbidrag.

 ?? FOTO: OLIVIER HOSLET/TT-AP, ARKIVBILD ?? Mark Rutte har goda chanser att få fortsätta som Nederlände­rnas premiärmin­ister. Hans liberala parti VVD väntas bli klart störst i veckans parlaments­val.
FOTO: OLIVIER HOSLET/TT-AP, ARKIVBILD Mark Rutte har goda chanser att få fortsätta som Nederlände­rnas premiärmin­ister. Hans liberala parti VVD väntas bli klart störst i veckans parlaments­val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland