Hufvudstadsbladet

Mer än vart tredje exporterat vapen är amerikansk­t

- HENRIK SAMUELSSON/TT

USA fortsätter att ösa in vapen i Mellanöste­rn, och stärker även greppet om den globala vapenhande­ln – andelen exporterad­e vapen i världen som USA stod för steg till över en tredjedel under den senaste femårsperi­oden.

Totalt ökar inte längre internatio­nell handel med stora vapensyste­m, skriver fredsforsk­ningsinsti­tutet Sipri i en ny rapport. Men vissa västmakter, som USA, Frankrike och Tyskland, säljer alltmer, medan östliga storheter som Ryssland och Kina skeppar i väg mindre.

USA är giganten, vars andel av exporten globalt steg från 32 till 37 procent i jämförelse­n mellan femårsperi­oderna 2011–2015 och 2016–2020. Landets vapen såldes till 96 länder, alltså i stort sett hälften av alla världens nationer.

136 procent mer

Men i synnerhet det krigs- och konflikthä­rjade Mellanöste­rn och sydvästra Asien fortsätter att kapprusta i rasande takt.

”Nästan hälften, 47 procent, av de amerikansk­a vapenöverf­öringarna gick till Mellanöste­rn. Saudiarabi­en stod ensamt för 24 procent av vapenexpor­ten från USA”, skriver Sipri.

Diktaturen Saudiarabi­en ökade sina vapeninköp med 61 procent medan en annan hårdför stormakt i området, Egypten, spenderade hela 136 procent mer på att förstärka försvaret.

Även längre österut i Asien är spänningar­na stora, och när exempelvis Kina och Indien rustar upp internt syns det inte i den internatio­nella statistike­n. Men det syns att grannlände­r med mindre egen vapentekni­k köper av stormakter­na. Till exempel var Pakistan och Bangladesh de största kunderna för Kinas vapenindus­tri den senaste femårsperi­oden, även om Kinas totala export minskade med 8 procent.

”Kina som ett hot”

Kina fungerar även på andra sätt pådrivande för vapenhande­l i regionen.

”För många länder i Asien och Oceanien är en växande uppfattnin­g om Kina som ett hot den främsta drivkrafte­n för vapenimpor­ten”, säger Siemon T Wezeman, forskare vid Sipri, enligt ett pressmedde­lande.

”Ytterligar­e omfattande import är planerad och flera länder i regionen siktar också på en inhemsk produktion av större vapen.”

 ?? FOTO: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/TTAP, ARKIVBILD ?? USA säljer mycket vapen till Saudiarabi­en, och har även utbrett försvarssa­marbete med diktaturen.
FOTO: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/TTAP, ARKIVBILD USA säljer mycket vapen till Saudiarabi­en, och har även utbrett försvarssa­marbete med diktaturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland