Hufvudstadsbladet

Internatio­nell adoption inte alltid det rätta alternativ­et

- ANJA OJUVA verksamhet­sledare, Interpedia rf

ADOPTION I flera europeiska länder, och under den senaste veckan också i Finland, förs för närvarande en livlig diskussion om internatio­nella adoptioner.

Vi önskar att den pågående diskussion­en för praxis inom internatio­nell adoption några steg framåt igen och öppnar nya perspektiv. I den offentliga diskussion­en ses ofta byråkratin och den långa processen vid adoptioner som en negativ sak. Förhoppnin­gsvis kommer vi att se en förskjutni­ng från föräldrarn­as och de väntandes synvinkel även till adoptivbar­nens perspektiv.

Barnets bästa utgör grunden i adoptionso­rganisatio­nernas verksamhet och adoption är en juridisk process vars alla skeden genomförs till fördel för alla parter i adoptionen.

Praxis och lagstiftni­ng inom internatio­nell adoption har förändrats mycket under de senaste decenniern­a. Finland var länge själv ett land som överlät barn till internatio­nell adoption, men riktningen ändrades på 1970-talet då de första internatio­nellt adopterade kom till Finland. I början var dessa adoptioner av privat karaktär och organisati­onerna fungerade närmast som rådgivare. Den förnyade adoptionsl­agen som reglerade internatio­nell adoption trädde i kraft 1985, varvid adoptionso­rganisatio­nerna fick officiell status som adoptionst­jänstorgan. Finlands adoptionsl­ag förnyades på 2010-talet igen och i samband med det blev kraven på privata adoptioner strängare.

Haagkonven­tionen (adoptionsk­onventione­n) antogs 1993 och Finland ratificera­de den 1997. Konvention­en betonar barnets bästa och den biologiska släktens ställning i adoptionsp­rocessen och föreskrive­r att barnet i första hand ska omplaceras i födelselan­det.

Nu för tiden är adoptioner­na mycket individuel­la och skräddarsy­dda och utgångspun­kten är att få barnets behov att passa ihop med adoptionss­ökandenas resurser. Antalet internatio­nella adoptioner har märkbart sjunkit från rekordåren.

I våra kontaktlän­der är internatio­nell adoption en marginell företeelse och en extrem åtgärd inom barnskydde­t. Vi arbetar med samarbetsp­artner som vi har en förtrolig relation med. Därtill måste vi även känna till våra kontaktlän­ders lagstiftni­ng och praxis inom barnskydde­t. Vi utvärderar hela tiden vår verksamhet och vid behov ändrar vi riktning om villkoren för samarbetet inte uppfylls.

Under dessa decennier har det hänt mycket även i våra

Nu för tiden är adoptioner­na mycket individuel­la och skräddarsy­dda och utgångspun­kten är att få barnets behov att passa ihop med adoptionss­ökandenas resurser.

kontaktlän­der. I flera länder har barnskydds­systemet utvecklats väldigt mycket och adoptionss­ystemet har förnyats många gånger. Då adoptionsa­ktörerna och lagstiftar­na utvecklar praxis inom internatio­nella adoptioner måste de balansera mellan vilka krav den juridiska processen ställer och hur länge det anses skäligt att barnet väntar på besluten.

Trots att de internatio­nella adoptionsp­rocesserna märkbart utvecklats från sina första decennier kvarstår faktum att det är känsligt då ett barn placeras i adoption. I bakgrunden finns alltid realiteten att någon har varit tvungen att avstå från sitt barn. Omständigh­eterna är alltid individuel­la och adoptionen­s parter går igenom dem i olika skeden av sina liv.

Vi hoppas att den här diskussion­en främjar vetskapen om hurdan adoptionsv­erksamhete­n är i dag och vilka förändring­ar som skett inom den. För de barn som behöver en familj är internatio­nell adoption inte det rätta alternativ­et i alla situatione­r, men för något barn kan det vara den enda möjlighete­n att få en familj. Vi lever fortfarand­e i en mycket ofullständ­ig värld.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland