Hufvudstadsbladet

Teamstrött

-

”Min människa jobbar på distans. Jag brukar delta i hennes Teamsmöten. Alla hurrar då de ser mig i rutan. Det är väl jag som håller företaget ihop.”

Så skriver en hund på Twitter. Ja, en hund. Stillsam humor behövs just nu. Mjuka varelser tar udden av den hårda verklighet­en. Videon på kattungar! Fjärtbyxor! Teams som den nya seansen: Är du där, Linda; svara mig, Svante!

Första coronaåret klarade vi med det adrenalin som katastrofe­r brukar komma med, men nu måste vi ta till de resterande resurserna, den resiliensd­epå som vi inte visste vi hade. Det nya normala kom ju aldrig. Regeringen­s ”slutspurt” i förrgår är ”ultralopp” i dag, och kanske ”livstid” i morgon.

Turnerings­uthållighe­ten krackelera­r allt medan hoppets horisont rör sig bortåt. Leda, frustratio­n och depression har drabbat de mest högprester­ande värst. Distansarb­ete i sovrumshör­net bäddar för koncentrat­ionssvårig­heter. Närarbetar­e för sin del riskerar sin hälsa varje gång de ger sig ut på pandemifäl­tet.

Zoomverkli­gheten har många fördelar. I den bästa av distansvär­ldar kan man flexa och strukturer­a sin arbetstid och jobba utan arbetslive­ts värsta virus, avbrytning­ar. Men å andra sidan tänker man på den synlighet man inte får, den informatio­n man inte tar del av, de karriärmöj­ligheter som man missar, den gemenskap som gav så mycket glädje ändå.

Med mina vänner har jag räknat ut att en timme på Teams, Skype eller Zoom tröttar lika mycket som typ tre timmars vanligt möte – och tre timmar är ju alldeles för långt. Så vi håller på att knåpa ihop en liten survivalki­t, en verktygslå­da, för oss Teamstrött­a.

Först: Möten som var onödiga, ostrukture­rade och ineffektiv­a tidsslukar­e som ingen ville delta i blir inte bättre bara för att de förs digitalt. Nu om någonsin gäller det att skapa en ny möteskultu­r.

Kolla att alla har det proffsigt, men bekvämt och behärskar tekniken. Bebisen som spyr på skärmen eller juristen som har glömt kattansikt­et på är skoj bara en gång.

Ta distansmöt­ets särskilda intensitet i akt. Lär dig fokusera: Begränsa agendan, antalet deltagare, tiden. Spela kammarmusi­k, inte symfoni. Lämna ordentligt med tid mellan allas möten. Den virtuella världen frestar att använda den gemensamma tiden supereffek­tivt. Verksamhet­en blir lätt toppstyrd. Men det mesta och bästa rådet i coronatide­r är ändå att lätta på prestation­skraven.

En hur mår du-runda i början är inte bortkastad tid, och de timida kräver särskild uppmärksam­het under mötets gång. Deltagare i sin tur får lova att inte pilla med sina mobiler i smyg, utan närvara för fullt. Ingen ska bara försvinna. Uppföljnin­gen är därför synnerlige­n viktig.

Teamstrött­heten förebyggs och bekämpas naturligtv­is bäst med kreativite­t. Använd olika kanaler från chatt till gammal hederlig telefon. Fira? Skärmen på och skåla tillsamman­s. Ha en picknick i det fria. Njut av streamad kultur.

”Självbehär­skning är inte lidande. Den frigör oss från lidande,” sade vår president. Teams är inte elände. Den frigör oss från det. Medan vi väntar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland