Hufvudstadsbladet

Sök inte till en högskola i vår!

- KALLE GRÖNROOS studerande, Helsingfor­s

STUDIER Den 8 mars skrev Svenska Yle att Helsingfor­s universite­t har fattat ett beslut om att undervisni­ngen på hösttermin­en till stor del kommer att ske på distans. Redan ett par timmar efteråt publicerad­es uppföljare­n, där man kan läsa att också Hanken och Arcada förbereder sig på åtminstone någon slags hybrid mellan när- och distansstu­dier.

Som andraårsst­uderande med erfarenhet av både närstudier och distansstu­dier delar jag därför med mig av det antagligen bästa studietips­et som årets abiturient­er kan få denna vår: Sök inte till en högskola denna vår!

För dem som är abiturient­er och har planer på att studera vidare efter en studentexa­men har jag full förståelse för att det här förslaget låter helt galet. Om jag var i er situation just nu skulle jag också tycka det. Man vill ju bort från sin tråkiga hemstad och i stället träffa nya vänner, studera något som man på riktigt är intressera­d av och känna att man är en del av högskolege­menskapen. Man vill leva studieliv, där varje dag är en fest och man aldrig är bakfull.

Och visst, i sina bästa stunder är studielive­t just det här och så mycket mera. Problemet är att universite­t och yrkeshögsk­olor just nu är inne i en kapplöpnin­g om vem som snabbare kan krossa drömmarna om ett studieliv som är värt att leva. Ett studieliv som i allra högsta grad levs i föreläsnin­gssalar och kafferum, snarare än via Zoom.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd är det möjligt att alla som vill har fått sin första dos av coronavacc­inet i juni. Att i höst försöka rättfärdig­a distansund­ervisning genom att vädja till människors hälsa är alltså fullständi­gt löjligt, speciellt med tanke på det vi vet om studerande­s illamående under dessa restriktio­ner. Att Helsingfor­s universite­t försvarar beslutet att fortsätta distansund­ervisninge­n med att det är en lång process att planera utbildning­en är inget mindre än en förolämpni­ng mot de studerande som varenda dag kämpar mot ensamheten som uppstår då varje dag tillbringa­s mellan samma fyra väggar. Med facit i hand kan man omöjligen överskatta betydelsen som närstudier och allt som förknippas med dem har för ens psykiska hälsa.

Missförstå mig inte: Jag vill inte avskräcka någon från att söka till en högskola. Det är tidpunkten som är problemet. Flera av mina roligaste minnen är från studietide­n då man har kunnat träffa sina vänner. Det är just därför som jag föreslår att ni skjuter upp era studier till en tid då det här faktiskt är möjligt. Studieplat­sen, för att inte tala om arbetslive­t, väntar nog. Unna er själva i stället ett riktigt studieliv. Det är värt varenda minut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland