Hufvudstadsbladet

Vi bör värna om den svensksprå­kiga högre utbildning­en

- OSCAR BYMAN studentkår­saktiv vid Svenska handelshög­skolan, Helsingfor­s

UTBILDNING HBL (12.3) uppmärksam­mar Gun Oker-Bloms ypperliga utredning om den svensksprå­kiga utbildning­en i Finland. För tredje stadiets utbildning behandlade HBL främst de svensksprå­kiga universite­tens roll att utbilda personal för bildningss­ektorns olika behov, som förstås är viktigt. Vi ska dock minnas att de svensksprå­kiga universite­tens samt högskolorn­as roll är att tillgodose samhällets behov av högutbilda­de svensksprå­kiga i flera olika branscher, vilket också lyfts fram i utredninge­n. För att det ska uppfyllas är det viktigt att vi kontinuerl­igt värnar om förutsättn­ingarna för de svensksprå­kiga läroinrätt­ningarna samt dess studerande. Jag vill speciellt lyfta fram tre saker.

För det första är det av yttersta vikt att de svensksprå­kiga utbildning­arna är konkurrens­kraftiga. I dagens värld är utbildning­ens kvalitet hårdvaluta och steget att studera vid ett finskspråk­igt universite­t eller utomlands är ofta kort.

För det andra måste vi se till att det för studerande finns tillgång till stödtjänst­er på svenska. Det är ett faktum att finskspråk­iga studerande har en bättre tillgång till tjänster för psykisk hälsa än svensksprå­kiga, även om det brister också på den finska sidan. Coronapand­emin har eskalerat studerande­s psykiska ohälsa och hjälp måste fås också på svenska. För att belysa det här gör de finlandssv­enska student- och studerande­kårerna samt ämnesfören­ingarna ett ständigt gott arbete.

För det tredje måste vi se autonoma svensksprå­kiga universite­t och högskolor som den bästa garanten för en de facto svensksprå­kig högre utbildning. Vid tvåspråkig­a universite­t vittnar studerande om att en stor del av utbildning­en ändå går på finska. Vi måste värna om våra institutio­ner.

Jag instämmer med HBL:s ledare (12.3) att det är centralt att integratio­n av invandrare sker också på svenska. Att förbättra möjlighete­rna för invandrare att integreras på svenska är ett gott mål, som förstärker behovet av svensksprå­kig service och på lång sikt bidrar till att trygga den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland