Hufvudstadsbladet

Trafiköver­vakningen kräver nya resurser och en moderniser­ing

- SVEN-OLOF HASSEL pensionera­d överkommis­sarie, tidigare ordförande för trafikskad­ekommissio­nen i västra Finland, Åbo

TRAFIK EU:s mål var att högst 136 personer skulle mista livet i trafiken i Finland förra året. Polisens överkommis­sarie vid trafiksäke­rhetsbyrån uttalade sig offentligt redan i början av året och påstod att det finns möjlighete­r att uppnå målet.

Det visade sig vara ett för optimistis­kt tänkande när siffrorna vid årets slut publicerad­es. Även om pandemin minskade trafikmäng­derna rejält, kom man inte ens i närheten av målet. Årets skörd blev 220 döda i trafiken, som är cirka två gånger så många som i grannlände­rna Norge och Sverige med beaktande av invånarant­alet. Det vore allt skäl för polisen att dryfta vad som har gått snett. Efter polisrefor­men 2014 då rörliga polisen slopades och införlivad­es med den lokala polisen, har polisen bland annat kraftigt satsat på automatisk trafiköver­vakning och med sina kameror ertappat ett stort antal bilförare med fortkörnin­g. Ofta har det varit fråga om rätt ringa fartövertr­ädelser. Kamerorna har härvidlag noterat närmare tre gånger fler bilförare för fortkörnin­g än i Sverige och Norge. En bra fråga för polisen vore därför varför de svåra trafikolyc­korna inte har minskat i samma takt hos oss som i våra grannlände­r även om kamerorna blixtrat ofta? Är den automatisk­a trafiköver­vakningen eventuellt fel utformad hos oss?

I Sverige och Norge satsar man mera på synlig trafiköver­vakning. Man följer också en noggrant uppgjord trafiköver­vakningspl­an med kvantitati­va mål. Av någon anledning har polisen hos oss inte någon dylik plan. Samma gäller Kommunikat­ionsminist­eriet, som är ansvarig för trafiksäke­rheten i vårt land. En riksomfatt­ande plan för trafiksäke­rheten har inte funnits de senaste åren.

I samband med polisrefor­men lovade politikern­a att resurserna för trafiköver­vakning skulle bibehållas. Tyvärr blev det inte så. Nu för tiden är det rätt sällan man påträffar synliga trafikpoli­spatruller på våra landsvägar. Frågar man polisen var patrullern­a är får man svaret att det inte finns poliser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland