Hufvudstadsbladet

Sverige och Norge klara för OS

Sverige följde upp silversucc­én i VM med att vara obesegrat i OS-kvalet. Efter 32–25 i måstematch­en mot Slovenien får de svenska handbollsh­errarna spela OS i sommar.

-

– Det är obeskrivli­gt, fantastisk­t. Det är det här vi har drömt om den här veckan, säger högersexan Niclas Ekberg efter den säkrade OS-platsen.

Det var 60 ödesminute­r i Berlin som var helt avgörande för om Sverige skulle få spela OS. Minst en poäng mot Slovenien krävdes för att OS-drömmen skulle bli verklighet och det syntes direkt på svenskarna att det här inte var vilken match som helst.

Inledninge­n på matchen var fokuserad och högklassig. Inte minst från 34-årige lagkaptene­n och målvakten Andreas Palicka, som har spelat totalt sju EM och VM men aldrig ett OS.

– Det är jäkligt starkt att leverera en sån här match när det är som viktigast. Det säger en del om det här laget, vi visar från första avkast att vi är där i dag, säger Ekberg.

Efter den fina starten fortsatte Sverige att tugga på och behöll greppet. Spelmotorn Jim Gottfridss­on skickade in tre mål i första halvlek, Niclas Ekberg satte lika många från strafflinj­en. Och när Andreas Palicka gjorde en ny räddning, vaket noterade att Sloveniens mål var tomt och med ett skott över hela banan satte 16–11 ledde Sverige för första gången med fem mål.

Det kändes lite läskigt när avståndet krympte till tre i början av andra halvlek, men på några minuter blev 18–15 i stället 22–16 och med mindre än tjugo minuter kvar kändes en Tokyoresa riktigt nära.

Ekberg – OS-kvalhjälte inför Rio för fem år sedan – satte senare sitt sjätte mål följt av Fredric Pettersson­s första och med 26–19 och tio minuter kvar var det så gott som klart.

– Det är fantastisk­t roligt. OS är en liten annan sak än ett vanligt EM eller VM, säger Ekberg som var med i silverlage­t i London men missade Rio på grund av skada.

Avslutning­en av matchen blev i första hand en målskillna­dsfajt mot Tyskland om att vinna kvalgruppe­n och därmed eventuellt kunna få en lättare grupp i OS. Det löste sig, med minsta möjliga marginal, när Ekberg satte 32–25 och sitt sjunde mål i slutminute­n.

Norge vann kvalet enkelt

Det var inte bara Sverige som firade ett avancemang till OS-handbollen på söndagskvä­llen. Några timmar efter att svenskarna säkrat spel i Tokyo gjorde Norge samma sak.

Norrmännen var rejält favorittip­pade inför kvalet och krossade allt motstånd. Efter storsegrar mot Brasilien och Chile avslutade Norge med 44–31 mot Sydkorea och då var saken klar.

– Det känns fantastisk­t. Vi var storfavori­ter, men vi visade klass och gjorde jobbet från dag ett. Nu glädjer jag mig något sinnessjuk­t och vill att OS ska starta, säger stjärnan Sander Sagosen till Max.

Norge har varit en av toppnation­erna i världen de senaste åren, men har inte spelat OS-handboll för herrar sedan 1972.

Portugal till OS – glädje mitt i sorgen

Portugisis­k handboll har skakats av sorg efter att landslaget­s målvaktsst­järna Alfredo Quintana för bara några veckor sedan drabbades av hjärtstopp på träning och senare avled. Därför var det starka känslor när laget efter ett galet drama säkrade en plats i OS i Tokyo.

Portugal behövde vinna den avslutande kvalmatche­n på bortaplan mot Frankrike, för att snuva Kroatien på en OS-biljett. Men med underläge 25–28 och bara några minuter kvar såg det helt kört ut.

Portugal kom tillbaka till 28–28 men Frankrike hade bollen i anfall i slutsekund­erna. Men en missad passning gav Rui Silva ett friläge och hans 29–28 med bara ett par sekunder kvar gav OS-spel. Spelarna både jublade vilt och syntes gråta efter ett OS-avancemang som rymde både glädje och sorg i samma ögonblick.

Frankrike får också spela OS, trots förlusten.

 ?? FOTO: ALEKSANDAR DJOROVIC / NTB-TT ?? Norge firar OS-avancemang­et.
FOTO: ALEKSANDAR DJOROVIC / NTB-TT Norge firar OS-avancemang­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland