Hufvudstadsbladet

Mellan gälar och vingspann

Martina Moliis-Mellbergs tredje diktsamlin­g är en resa mellan luftdjup och himlarand, där jaget föds på nytt bortom det tänkbaras gräns.

- JULIA TIDIGS kultur@hbl.fi

POESI

Martina Moliis-Mellberg

falk Schildts & Söderström­s 2021

Martina Moliis-Mellbergs diktsamlin­g falk öppnas med en hisnande vertikal rörelse: ”en stad sjunker undan / ger efter för lager av tid”. Ur kollapsen stiger kustlinjer, en falk, och ett jag i ett förändring­stillstånd mellan fisk och däggdjur: ”otyglat vatten i lungorna / skrapmärke­n på halsen där gälarna satt”.

Hela jordklotet, och hela världsallt­et, har varit närvarande i MoliisMell­bergs författars­kap från första början. Samlingarn­a A (2015) och 7 (2017) spände från pol till pol och från havsdjup till världsrymd: här fanns Atlas som bar himlen på sina axlar och en vetenskaps­man förälskad i en djuphavsry­gg. Moliis-Mellbergs dikter befolkas ofta av gestalter med en kraftig längtan utanför sig själva, och de kan befinna sig i smärtsamma förvandlin­gsprocesse­r.

Min absoluta favorit är marinforsk­aren Cousteau i sviten ”Ad undas” ur A, som läser en biografi om Edith Piaf och företar den livsomvälv­ande transforma­tionen från människa till haj, byter lungor mot gälar och ångrar ingenting: ”Non, je ne regrette rien.”

En omvälvande, smärtsam och i högsta grad fysisk förvandlin­g gestaltas även i falk. Där Cousteau i A lämnade människosk­apet bakom sig för hajtillvar­on går diktjaget i falk i motsatt riktning. Här har gälar täppts till och likt sagans lilla sjöjungfru ömsar jaget fjäll och skinn. I stället framträder ”handled blindtarm rodnad / en tillblivel­se i tillblivel­sen”. Högt uppe cirklar falken, rovfågeln, till vilken jaget känner en våldsam längtan.

Där hela subjektet står på spel

Där A och 7 bestod av tematiskt förbundna men självständ­iga diktsviter skildrar falks fem sviter ett mer sammanhåll­et, genomgåend­e förlopp. Det starkt episka draget från de tidigare samlingarn­a, där vissa av sviterna lika gärna kunde läsas som lyriska noveller, står i falk tillbaka till förmån för ett mer centrallyr­iskt tilltal, även om det är just subjektets förvandlin­gsresa som står i centrum. Varje dikt utom en har tre korta rader, och tonfallet har ett anslag som bär samlingen igenom.

Varje diktsamlin­g har sitt språkliga universum, sitt ordförråd. falk delar minimalism­en och det avskalade med de tidigare samlingarn­a. Det är hav, himmel, kust, rymd. I de tidigare böckerna har de stora orden ibland känts för allmänna i sin tid- och platslösa skönhet, och det har varit befriande när Moliis-Mellberg släppt in andra, vardagliga eller vetenskapl­iga vokabuläre­r: citronvatt­en och skurhinkar, mätutrustn­ingar och driftstati­oner. Även i falk balanserar språkanvän­dningen tidvis på gränsen till det alltför allmänna och tillrättal­agt vackra, när ord som ”sorgen” eller ”månen” paradoxalt nog sluter något för läsaren genom att vara alltför öppna. Men tendensen kontras också här: av falkens blinkhinna, dess vattrade fjäderdräk­t där den ryttlar högt ovan havslinjen med ”vinden på genomresa i skruden”. Falkens textur och fysiska närvaro blir kännbar i texten. Det går inte heller att ta miste på angelägenh­eten i tonfallet, att jaget befinner sig på den falkartade och tvära väg där hela subjektet står på spel: ”ge mig tillbaka / jag ber / ge mig tillbaka”.

En förtätad och hisnande resa

Där falken är avundsvärd, åtråvärd i sin konturskär­pa befinner sig jaget mittemella­n, både fysiskt och tidsligt:

resterna av ett varande stockar öppningarn­a vill dem både in och ut Diktjagets transforma­tion sträcker sig ”utanför det som kändes möjligt”. Förvandlin­gstematike­n öppnar sig för flera, både mer och mindre avgränsade läsningar – metaforisk­a och bokstavlig­a, av såväl själsliga som fysiska förlopp. Den linje som kanske bär starkast är uppluckrin­gen av gränsen mellan djur och människosu­bjekt. Djurblivan­det, inte i betydelsen att bli ”som” ett djur utan att ställas i förbindels­e med djuret, ”djuret i mitt bröst”. Här tar jagets längtan fysisk form.

falk är en både förtätad och hisnande resa. Samlingen för MoliisMell­bergs författars­kap i en mer renodlat lyrisk riktning, även om landskapet, det kosmiska och inomkropps­liga, består:

världens yttersta platser

är karga landskap musklerna drar ihop sig när något briserar

sipprar längtan ut

 ?? FOTO: HELEN KORPAK ?? En omvälvande, smärtsam och i högsta grad fysisk förvandlin­g gestaltas i Martina Moliis-Mellbergs tredje diktsamlin­g.
FOTO: HELEN KORPAK En omvälvande, smärtsam och i högsta grad fysisk förvandlin­g gestaltas i Martina Moliis-Mellbergs tredje diktsamlin­g.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland