Hufvudstadsbladet

Det krävs mod för att vara feg

- MIKAEL SANNER

Jag vet inte om det är jag som är feg. Förmodlige­n är det så, för jag har alltid varit väldigt försiktig. Äventyr för mig är inte samma sak som för många andra. Jag klättrar inte upp för höga bergstoppa­r, jag kastar mig inte utför den svarta pisten, den behöver inte ens vara isig … jag kör inte för fort, inte ens på motorväg.

Vid närmare eftertanke är det bara män som har berättat för mig om sina hastighets­rekord med bil. När jag var liten fick jag höra om nattliga färder mellan Uppsala och Stockholm, det hade gått hisnande fort, men jag minns inte hur fort.

Senare, när jag jobbade i Kristinest­ad, var jag bekant med en politiker som berättade om rekordtide­n från Kristinest­ad till Helsingfor­s, jag minns inte den heller.

Jag är man, men inte en rekordman. Nackdelen med att vara feg är att man måste vara modig för att kunna vara feg. Jag har hamnat i ett otal situatione­r där jag tvingats skylta med min feghet och det har krävts mod för att säga ifrån, att säga att jag inte vill vara med på ett rekordförs­ök exempelvis.

Ett skräckexem­pel var när jag bodde i Spanien och blev bekant med Jesus. Vi bodde i en mindre stad utanför Barcelona och Jesus mamma och syster bodde i Zaragoza. Jag minns inte rekordtide­n hemifrån Jesus till mamman i Zaragoza, men det fanns en där också.

Ju mer bekant jag blev med Jesus desto mer självklart var det att jag skulle följa med honom hem till mamman i Zaragoza.

På spanskt manér bestämde vi att vi skulle åka på morgonen och kom i väg efter en lång och god lunch. Jesus drack förstås ett par glas vin till maten, det var ju ändå lördag.

Ut på motorvägen och Jesus tryckte på gasen. Jag försökte att slappna av, men jag gillar inte höga farter … berättade jag att jag är lite feg?

Här krävdes mod. Jag bad Jesus att han inte skulle köra så fort. – Varför inte?, undrade han. – Jag tycker att det är obehagligt, jag blir lätt illamående.

Är man inte tillräckli­gt modig som feg får man vara påhittig i stället.

Vi kom överens om en kompromiss, Jesus saktade ner till 160 kilometer i timmen och låg i den hastighete­n.

– Långsammar­e vill jag inte köra, jag blir så trött då, har åkt den här vägen för många gånger.

Bara en gång till har jag varit och hälsat på Jesus hemma hos hans mamma i Zaragoza. Den gången tog jag tåget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland