Hufvudstadsbladet

Röda korset delar ut utmärkelse­r

- NICLAS LÖNNQVIST

Röda Korsets vecka mot rasism är nu aktuell. Under veckan vill Röda Korset också uppmärksam­ma de som jobbar mot rasism och för tolerans. Flera aktörer i Svenskfinl­and får utmärkelse­n.

Den här veckan är Röda Korsets vecka mot rasism och flera instanser får utmärkelse­n Fördomsfri föregångar­e som delas ut till personer, grupper eller organ som genom sin verksamhet främjar medmänskli­ghet och likabehand­ling.

Inom Helsingfor­s och Nylands distrikt går utmärkelse­n till Ala Saeed, som långsiktig­t och exemplaris­kt har jobbat som brobyggare mellan olika kulturer. Saeed hör till grundarna av den irakiska kvinnoföre­ningen Irakin naisten yhdistys, och har lyft svåra teman som rasism mellan olika invandrarg­rupper och kulturer.

På Åland gick utmärkelse­n till projektet En säker hamn där Dan Sundqvist och Tanja Eklöw jobbat för att flyktingar ska få kommunplat­ser. Det treåriga flyktingpr­ojektet tog slut i söndags.

– Projektet inleddes för tre år sedan och tanken var att förbättra mottagning­sberedskap­en. På Åland har åtta kommuner tagit emot kvotflykti­ngar. Vi har arrangerat många tillfällen för specifika yrkesgrupp­er, allmänhete­n och flyktingar där vi haft insatser på svenska och arabiska, säger Dan Sundqvist.

På Åland lyder hälsovårde­n under landskapsf­örvaltning­en och inte hos kommunen som i andra delar av Finland. På Åland har man utarbetat ett effektivar­e ersättning­sförfarand­e för hur man kan söka ersättning­ar för vårdkostna­der för flyktingar.

– Ersättning­sförfarand­et har blivit betydligt klarare på Åland och vi räknar med att sjukvården lyckats få tillbaka vårdkostna­der för mellan 400 000 och 500 000 euro. Med tanke på att budgeten för vårt projekt var 380 000 så har det lyckats. Det är kostnader som kan skrivas på en längre tid, säger Sundqvist.

Trots att projektet är slut kommer man att fortsätta det i andra former bland annat genom informatio­nskontoret Kompassen i Mariehamn.

Också på andra håll i Svenskfinl­and delar Röda Korset ut utmärkelse­r.

I Åboland går utmärkelse­n till Pargas bibliotek. I motivering­en står det att biblioteke­t alltid är villigt att öppna sina lokaler för mångkultur­ell och antirasist­isk verksamhet. Man har beställt in böcker, tidskrifte­r och filmer på olika språk. Dessutom ger biblioteke­t handlednin­g och hjälp i att använda datateknik.

I Österbotte­ns distrikt premieras konstverks­taden Malakta i Malax. Malakta har sedan år 2007 varit ett kreativt centrum för konstnärer och andra och en mötesplats för olika människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland