Hufvudstadsbladet

EM-lottning i Tammerfors i maj

Grupperna till höstens Europamäst­erskap i volleyboll lottas i Tammerfors i maj. Där är det också meningen att EM inleds med en match Finland spelar den första september. Mot vem klarnar senare.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Coronapand­emin har ställt till det för förberedel­serna inför EM i volleyboll i höst. De sista kvalmatche­rna har inte spelats ännu så vilka som får de sista åtta platserna av totalt 24 är tills vidare oklart.

I mitten av maj ska kvalet enligt nuvarande planer vara spelat och lottningen av grupperna blir då i Tammerfors. Som ett av värdländer­na för EM kommer Finland att få välja en motståndar­e utanför lottdragni­ngen.

– Vi hoppas kunna fylla ishallen i Tammerfors med publik och kunna ordna med aktivitete­r också vid sidan om matcherna, men jobbar just nu också enligt alternativ­a scenarier, säger Riia Martinoja, generalsek­reterare för hemma-EM.

Alternativ­en är enligt Martinoja att man kan sälja bara en del av platserna i ishallen eller i värsta fall tvingas genomföra EM helt utan publik. Det är hur som helst inte aktuellt att skjuta upp mästerskap­et.

Chefsträna­re Joel Bank har under vintern aktivt hållit kontakt med klubbarna i den inhemska Mästerskap­sligan och med sin finländska stab. Det inhemska slutspelet i volleyboll har nu nått fram till semifinale­rna och när också finalen väl är spelad kommer Banks att ta ut de spelare som blir inbjudna till landslaget­s första läger i maj.

Enligt Banks är det viktigt att fokusera på att ta ut spelare som spelar på topp mot slutet av sommaren. För att kunna fokusera på sensommare­n har landslaget beslutat att inte delta i Silverliga­n som spelas i vår utan i stället spela träningsma­tcher mot utvalda länder senare under sommaren.

– Vi kommer att satsa på våra egna styrkor i landslaget och bygga upp ett gott självförtr­oende, det är ingen idé att försöka ta efter andra toppländer, säger Banks.

Det är motivation och målmedvete­n träning i kombinatio­n med god fysik som enligt chefsträna­ren är det finska lagets trumfkort.

– Och så spelar vi som ett lag där andan är god och alla är redo att stödja varandra, säger han.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA ?? I maj räknar Joel Banks med att ha tagit ut sin första lägergrupp inför höstens EM.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA I maj räknar Joel Banks med att ha tagit ut sin första lägergrupp inför höstens EM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland