Hufvudstadsbladet

Huvudåtala­de i narkotikar­ättegång tonar ner sina roller

Droger värda 20 miljoner smugglades till Finland gömda i blomlaster från Nederlände­rna. Nu har rättegånge­n inletts mot nästan trettio åtalade. De två personer som polisen ser som huvudgärni­ngsmän menar att de enbart har skött transporte­rna.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Sett till omfattning­en hör drogsmuggl­ingen till de hittills största i Finland. Sjutton gånger mellan juni 2018 och maj 2020 har stora mängder narkotika och narkotikak­lassade läkemedel förts in i landet. Polisen har uppskattat värdet av drogerna – över 700 kilo narkotika samt över 300 000 tabletter – till 20 miljoner euro i gatuhandel­n.

Närmare trettio personer står åtalade i rättegånge­n som inleddes på onsdagen. Helsingfor­s tingsrätt har prickat in rättegångs­dagar fram till midsommar.

På onsdagen lästes åtalen upp mot de två som polisen ser som huvudgärni­ngspersone­r. Det handlar om en 44-årig respektive 47-årig nederlända­re. Åklagaren menar att de har gjort sig skyldiga till flera fall av grovt narkotikab­rott och smuggling.

Enligt åtalet har de innehavt förråd, transporte­rat och ordnat transport av en stor mängd droger till Finland samt för distributi­on vidare i landet, enligt planer uppgjorda tillsamman­s med brottskump­aner.

Narkotikan kom till Finland i laster med blommor och krukväxter. Den ena huvudåtala­de har ett företag för export av blommor från Nederlände­rna till Finland. Företaget har funnits sedan 2012, men har enligt nederländs­ka uppgifter gått i konkurs i höstas. De två männen är häktade i Finland.

Enligt åklagaren är brottet grovt eftersom det handlar om en stor mängd narkotika, flera mycket farliga narkotiska preparat och att strävan har varit att uppnå betydande ekonomisk vinning.

"Inte känt till vilka droger"

I sina svar till rätten medger de båda att de har gjort sig skyldiga till grovt narkotikab­rott och smuggling, men med flera reservatio­ner.

De menar att de enbart har bidragit till att drogerna kommit till Finland i företagets leveranser, och nekar till att de skulle ha haft ett lager med droger.

”Min huvudman har inte i något skede vetat exakt vilka narkotiska medel som funnits i de aktuella transporte­rna”, skriver den ena mannens offentliga försvarare och menar att klienten inte varit en egentlig part i droghandel­n.

Den andra mannen uppger att han trott sig i huvudsak transporte­ra cannabis – medan det enligt åklagaren handlar också om bland annat amfetamin, kokain och ecstasy.

Hans försvarsad­vokat menar i sitt svar att mannen arbetat i blombransc­hen hela sitt liv, men haft att göra med droger först i de fall han står åtalad för.

Krypterad chatt

I Finland har narkotikan sedan distribuer­ats vidare, bland annat i huvudstads­regionen av två kriminella grupper, menar polisen. En man i Villmanstr­and har också förts fram som en central aktör. Tre av narkotikap­artierna har åkt vidare till Stockholm.

Polisen misstänker att två av narkotikap­artierna har gått till aktörerna i det så kallade Katiska-fallet, där dom är att vänta senare i vår. En av de huvudåtala­de i det fallet är inkallad som vittne i denna rättegång.

Enligt polisen har olika avancerade system för identifier­ing använts vid överlämnan­det av partierna, likaså kryptering av kommunikat­ionen. Polisen har tidigare meddelat att man använt sig av informatio­n som bland annat Europol kommit över genom den krypterade chattjänst­en Encrochat.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: POLISEN/ ?? Narkotikan smugglades enligt åtalet in i Finland i blomtransp­orter. Det ska ha skett sjutton gånger mellan sommaren 2018 och 2020.
LEHTIKUVA FOTO: POLISEN/ Narkotikan smugglades enligt åtalet in i Finland i blomtransp­orter. Det ska ha skett sjutton gånger mellan sommaren 2018 och 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland