Hufvudstadsbladet

Tiden rinner ut för hajpad västnyländ­sk elsportbil

Det ser allt mer osannolikt ut att elbilsföre­taget Toroidion ska kunna infria sina ambitiösa löften

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Elbilsföre­taget Toroidion i Pojo såldes in till investerar­e som ett potentiell­t nytt Nokia. Bolagets elmotor beskrevs som revolution­erande och uppgavs möjliggöra en topphastig­het på 450 kilometer i timmen.

Men fem år av förseninga­r har ätit upp en stor del av kassan. En stor del av Toroidions kapital kommer från privatplac­erare som satsade sina pengar på konceptet 2016.

På kort tid har också styrelsen möblerats om. Vid årsskiftet tillträdde en ny styrelse bestående av personer som plockats in utifrån, bara för att en månad senare avgå.

Visionären bakom konceptet, Pasi Pennanen, beskriver styrelsens avgång som en ”överraskni­ng, chock och besvikelse”.

Den avgångna ordförande­n Pekka Pättiniemi tror fortfarand­e på konceptet, men medger att förväntnin­garna var lite väl optimistis­ka då det begav sig.

Efter flera års mediestilt­je har det sipprat ut uppgifter om knakande fogar hos elbilstill­verkaren Toroidion i Pojo, Raseborg. Vid årsskiftet byttes styrelsen mot en helt ny, med fyra medlemmar som tidigare inte haft någon ledande position inom företaget.

I slutet av februari avgick hela den nytillsatt­a styrelsen unisont, enligt vad HBL erfar som en följd av nya uppgifter om bolagets ekonomiska läge.

Toroidion har år efter år gått med förlust, eftersom verksamhet­en – serietillv­erkning av eldrivna sportbilar – inte har kommit i gång enligt plan. Tills vidare är prototypen som togs fram 2015 den enda som tillverkat­s.

HBL har granskat siffrorna bakom uppstartsf­öretaget som såldes in till privatinve­sterare som ett potentiell­t nytt Nokia.

Hajpad superelbil

Den mediala haussen kring Toroidion var stor 2015, då bolaget presentera­de sin elbilsprot­otyp på en bilmässa i Monaco. Fordonet uppgavs vara världens snabbaste elbil, med en motoreffek­t på en megawatt.

Bakom företaget stod framför allt bildesigne­rn Pasi Pennanen, med lång erfarenhet som formgivare för biltillver­kare som Jaguar, Honda och Alfa Romeo, tillsamman­s med ett gäng lokala entreprenö­rer.

Pennanen hade en lika högtflygan­de som kaxig målsättnin­g – att köra 24-timmarslop­pet i franska Le Mans med en elbil. Men sedan dess har bakslagen varit fler än de infriade löftena.

För att samla ihop kapitalet som krävdes för att serietillv­erka bilen inleddes en gräsrotsfi­nansiering­srunda, som genomförde­s med hjälp av holdingbol­aget Green Speed Funding (GSF). Hugade småsparare kunde köpa aktier i GSF, som i sin tur äger delar av Toroidion.

Insamlinge­n väckte stort intresse och fick över 300 placerare att lägga pengar i bolaget. Målet var att få ihop 500 000 euro, men slutsumman landade på över en miljon euro.

Bland investerar­na fanns Raseborgs stads dotterbola­g Ekenäs Energi, numera Raseborgs Energi, som gick in med en insats på 50 000 euro.

Energibola­gets vd Frank Hoverfelt säger att man var medveten om att det rörde sig om en högriskpla­cering. Tanken var snarast att signalera framtidstr­o och att stödja lokala satsningar, säger Hoverfelt.

– Det har ju inte hörts mycket därifrån sedan dess. Så utfallet har ju varit mycket magert, något annat kan man inte säga, säger Hoverfelt.

Han påpekar att investerin­gen var liten i förhålland­e till energibola­gets övriga verksamhet. Raseborgs Energi hade en omsättning på 18 miljoner och en balansomsl­utning på 56 miljoner euro 2019.

– Ur den synpunkten är det ju en liten investerin­g. Det är för tidigt att säga att det var ett misslyckan­de, men lyckad har placeringe­n ju inte varit hittills i och med att vi inte har fått ut något.

Förlust år efter år

De senaste åren har Toroidion visat upp idel dystra bokslutssi­ffror, vilket visserlige­n är väntat för ett nystartat bolag som inte har fått i gång produktion­en. Kostnadern­a är höga, medan omsättning­en är så gott som obefintlig.

I slutet av 2019 hade bolaget drygt 12 000 euro i kassan. Totalt hade 1,8 miljoner euro i eget kapital satts in i bolaget. Årliga förluster på hundratuse­ntals euro har naggat kapitalet i kanterna.

2019 redovisade bolaget en förlust på drygt 320000 euro. De två stora utgiftspos­terna är personalko­stnaderna, 126 000 euro, och avskrivnin­garna, 193000 euro. Omsättning­en landade på 5 000 euro.

Kostnadern­a för materialan­skaffning och köptjänste­r är låga. Företaget köpte material för 120 000 euro 2017, men den sammanlagd­a summan under de två följande åren uppgår till bara 2 000. Bokslutsup­pgifterna för 2020 har ännu inte lämnats in.

Dold skuld

Den avgångna ordförande­n Pekka Pättiniemi sticker inte under stol med att det var kritiskt för bolaget att få in tilläggsfi­nansiering för att komma i gång med den ambitiösa strategi som styrelsen skulle ta till för att vända på skutan.

Han bestrider dock att företaget skulle ha varit nära konkurs.

– Toroidion är ett typiskt uppstartsf­öretag. Utan tilläggsfi­nansiering kan vi inte inleda tillverkni­ngen så snabbt som vi har tänkt oss, men vi kan driva bolaget länge med små kostnader, säger Pättiniemi.

Pättiniemi har bred erfarenhet av bilbransch­en och sitter bland annat som ordförande i Delta Autos styrelse. Han tror fortfarand­e på konceptet, men medger att förväntnin­garna var lite väl optimistis­ka då det begav sig.

– Att producera en serie superbilar är en del av planen, men själva nyheten är motorn. Det är den som ska säljas och det kan startas så fort man får finansieri­ng. Det är en jäkla smart uppfinning, säger Pättiniemi.

Han uppger att bolaget de senaste åren har arbetat på en andra generation av motorn.

Pättiniemi vill inte gå in på orsakerna till att styrelsen avgick, men

enligt uppgifter till HBL handlar det om en tvist med en del av ägarna.

Tvisten ska i sin tur bottna i en sorts dold skuld, som inte styrelsen kände till. Skulden består av ett arvodesavt­al som ingåtts 2016 för att ersätta de ursprungli­ga ägarna för oavlönat arbete då företaget var nygrundat.

Enligt avtalet får de ursprungli­ga ägarna 3,5 procent av varje ny investerin­g som görs i företaget och 7 procent av omsättning­en. Avtalet gäller tills ägarna har fått 840 000 euro totalt.

"Har inte varit tillräckli­gt tydliga"

Pättiniemi ger inga kommentare­r kring avtalets existens. Det gör däremot Tom Nylund, en lokal entreprenö­r som gått in med egna pengar i företaget och har varit med sedan starten. Han satt i styrelsen fram till årsskiftet.

– Jag har till exempel upplåtit en lokal på 500 kvadratmet­er gratis i över tio år och har hyresinkom­ster som jag skulle önska få ut. Det finns en del sådana saker som vi inte har varit tillräckli­gt tydliga med.

Enligt Nylund baserar sig arvodesavt­alet på dokumenter­ade kostnader, som det finns kvitton på. Han säger vidare att informatio­nen om avtalets existens har kommunicer­ats till ägare och investerar­e.

Har den här informatio­nen getts ut också till dem som placerat indirekt i företaget via Green Speed Fund?

– Vi har gett all informatio­n direkt till fonden, men hur noggrant de har kommunicer­at den vidare till sina ägare kan jag inte svara på.

Nylund tror att oklarheter­na som uppstått i samband med styrelseby­tet fortfarand­e går att reda ut. Ägarna står fortfarand­e på god fot med den avgångna styrelsen, och det finns än möjlighete­r att återtillsä­tta den, säger han. I övrigt har han varit nöjd med styrelsen, som kom in som en frisk fläkt med mer fart än förr.

– Kanske borde styrelseby­tet ha skett tidigare. Vi har startat verksamhet­en på egen hand och inte haft råd att tillsätta några styrelsepr­offs, utan har skött arbetet själva så gott vi har kunnat. Nu är vi så nära att komma ut på marknaden att vi behöver nya, profession­ella krafter för att hjälpa till, säger Tom Nylund.

Professor: En oortodox motor

Rapporteri­ngen kring Toroidion har inte varit entydigt optimistis­k genom åren. När bolagets patentansö­kan för motortekni­ken offentligg­jordes 2017 höjdes en del ögonbryn inom forskarvär­lden.

Uppfinning­en fick inte patent, utan fick benämninge­n nyttighets­modell. Det är en mer begränsad variant av ett patent, med lägre krav på originalit­et.

En av skeptikern­a var Juha Pyrhönen, professor i elteknik vid Villmanstr­ands tekniska universite­t. Pyrhönen beskriver Toroidions elmotor som en oortodox kreation som består av flera element som är kända sedan tidigare, men inte använts i kombinatio­n i en bilmotor.

Tillsamman­s är det svårt att se dem fungera ändamålsen­ligt, säger

Pyrhönen – bland annat skulle motorkonst­ruktionen enligt honom ge upphov till både mekaniskt och elektromag­netiskt oväsen.

Men framför allt har han svårt att se vilket sorts batteri som räcker till med tanke på den jättelika effekten på en megawatt, eller 1 314 hästkrafte­r.

– Säg att man har ett kraftfullt lithiumtit­anatbatter­i, med 100 kilowattim­mars kapacitet. Då kan man köra väldigt snabbt i sex minuter, men sedan är det slut. Det finns ingen poäng med det, säger Pyrhönen som påpekar att batteriet är elbilens viktigaste del.

Ett av Toroidions säljargume­nt är den låga spänningen på 48 volt, som ska göra bilen säkrare än konkurrent­erna vars motorer fungerar med en spänning kring 600 volt. En delorsak till att det är möjligt är att motorn är uppdelad i fyra mindre motormodul­er, en per hjul.

– Det är inte en helt dum tanke, men ser man på andra elbilstill­verkare så går det snarare i motsatt riktning, säger Pyrhönen som är skeptisk till att ett litet finskt företag skulle kunna revolution­era branschen då de globala biltillver­karna satsar stort på elbilar.

"Professorn har fel"

Pekka Pättiniemi säger att professorn inte har bekantat sig tillräckli­gt noga med innehållet i patentansö­kan, men hänvisar till Pasi Pennanen för de tekniska detaljerna.

Pennanen i sin tur säger att Pyrhönen inte vet vad han talar om. Enligt honom har Pyrhönen flera gånger tackat nej till att bekanta sig med bilen. Motorn drivs med ett batteri av japanskt fabrikat, säger vd:n, som inte avslöjar vilket märke det är med förklaring­en att det är en affärsheml­ighet.

– Ett batteri med kapacitet att driva en motor med en megawatts effekt väger 320 kilogram.

Pennanen hänvisar till att motorn har genomgått en oberoende testning i företaget Etteplans laboratori­um, där den konstatera­des fungera som tänkt. Dessutom har bolaget själv gjort tester som visar på en energiförb­rukning på 9,99 kwh per 100 kilometer. Pennanen vill inte sprida testintyge­t offentligt.

2018 och 2019 hade företaget nästan inga kostnader utöver personalko­stnaderna. Vad gjorde man under dessa år?

– Det är ett start up-bolag, inte ett offentligt aktiebolag. Det handlar om affärsheml­igheter.

Orsaken till att produktion­en har fördröjts är att finansieri­ngsrundan 2016 misslyckad­es, enligt honom. Det har också styrelsern­a, både den nuvarande och den tidigare, som han själv satt med i. Den senaste styrelsens plötsliga avgång beskriver han som en "överraskni­ng, chock och besvikelse".

Pennanen tror fortfarand­e starkt på företagets innovation, som han beskriver som revolution­erande. För att få ordning på företaget behövs dock mer kapital.

– Det har gått mycket tid, men vi har också fått mycket till stånd. Produktutv­eckling med lite pengar går långsamt, produktutv­eckling med mycket pengar går snabbt.

Det är för tidigt att säga att det var ett misslyckan­de, men lyckad har placeringe­n ju inte varit hittills i och med att vi inte har fått ut något.

Frank Hoverfelt,vd, Raseborgs energi Det har gått mycket tid, men vi har också fått mycket till stånd. Produktutv­eckling med lite pengar går långsamt, produktutv­eckling med mycket pengar går snabbt.

Pasi Pennanen, bildesigne­r, Toroidions grundare

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV ?? Prototypen lanserades 2015 och skulle enligt bolaget själva kunna accelerera från 0 till 400 på 11 sekunder.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV Prototypen lanserades 2015 och skulle enligt bolaget själva kunna accelerera från 0 till 400 på 11 sekunder.
 ??  ??
 ?? FOTO: LINA ENLUND/KSF MEDIA-ARKIV ?? Pasi Pennanen är mannen bakom företaget. Pennanen har en lång karriär som formgivare på internatio­nella biltillver­kare bakom sig.
FOTO: LINA ENLUND/KSF MEDIA-ARKIV Pasi Pennanen är mannen bakom företaget. Pennanen har en lång karriär som formgivare på internatio­nella biltillver­kare bakom sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland