Hufvudstadsbladet

Experter vill rikta vaccin till smitthärda­r

Den nationella expertgrup­pen för vaccinatio­nsfrågor ger en ny rekommenda­tion: Framöver ska också det epidemiolo­giska läget styra vaccinförd­elningen, inte bara befolkning­smängden som hittills.

- HBL

Den nationella expertgrup­pen för vaccinatio­nsfrågor Krar föreslår nu att vaccinerin­gsordninge­n i högre grad beaktar epidemiläg­et i regionerna. Enligt gruppen finns det nu en reell risk att vårdkapaci­teten i vissa områden inte räcker till, och ser att punktinsat­ser med vaccinatio­nerna kan lindra läget.

De stora skillnader­na i smittläget runtom i landet får den nationella expertgrup­pen för vaccinatio­nsfrågor att revidera sina direktiv. Hittills har endast befolkning­smängden avgjort vaccinförd­elningen till kommunerna. Men framöver ska också det epidemiolo­giska läget styra vilka områden som får flest vaccindose­r.

”På områden med hög incidens utgör det allt större antalet patienter på vård- och intensivav­delningar ett hot mot kapacitete­n i sjukvården. På de här områdena är också risken för enskilda individer att bli smittade och få en allvarlig sjukdomsfo­rm större än till exempel skillnader­na mellan olika yrkesgrupp­er”, säger ordförande­n för expertgrup­pen Ville Peltola.

Nästa steg blir att Institutet för hälsa och välfärd bedömer hur vaccinförd­elningen till olika områden med olika svårt smittläge ska förverklig­as.

Institutet ska i dialog med kommunerna och sjukvårdsd­istrikten göra upp reviderade planer för vaccindist­ributionen. Här kommer myndighete­rna att beakta dels jämlikhets­principen, dels kommunerna­s möjlighet att hålla fast vid vaccinatio­nstidtabel­lerna för de personer som redan har fått sin första dos.

I kraft om tre-fyra veckor

Ifall Social- och hälsovårds­ministerie­t utifrån institutet­s och sin egen bedömning väljer att ge en ny förordning om vaccinförd­elningen, kan de nya distributi­onsprincip­erna bli verklighet tidigast om tre till fyra veckor.

I det nya systemet skulle vaccindose­rna distribuer­as utifrån befolkning­smängd, antalet nya smittade och beroende på hur många som behövt vårdas på sjukhus under de senaste veckorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland