Hufvudstadsbladet

Tågen står fortfarand­e

Lokaltågen står stilla. Uppskattni­ngsvis tiotusenta­ls tågresenär­er i huvudstads­regionen påverkas. – Jag tog en tidigare buss för att undvika trängsel, säger Neea Pistari, som fick planera om sin arbetsväg på grund av tågkonflik­ten.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Tågtrafike­n i huvudstads­regionen normaliser­as antagligen först på lördag. Lokförarna anser att förslaget till nya arbetsvill­kor har klart sämre villkor i sig. VR anser att förändring­arna är inom ramarna för det nuvarande kollektiva­vtalet.

Det är osannolikt att parterna når en överenskom­melse så länge som strejken pågår.

Järnvägsbr­anschens fackorgani­sation RAU meddelade på onsdagen om en två dagars strejk. Som en följd ställdes alla VR:s och Helsingfor­sregionens trafiks (HRT) lokaltåg in torsdag och fredag.

HRT meddelade först att man inte ordnar ersättande trafik, men lade trots allt in en del extra turer på busslinjer­na.

Neea Piistari hörde till de som fick ta buss i stället för tåget när hon skulle in till jobbet på morgonen. Vi möter henne vid Helsingfor­s centralsta­tion.

– Vanligtvis tar det 30 minuter, men nu tog det 45 minuter. Jag tog en tidigare buss för att undvika trängsel, säger hon.

Också Mari Granqvist påverkades av strejken. Hon bor i Malm och fick åka buss i stället, vilket tog 15– 20 minuter längre än vanligt.

Inne på stationen vid tågspåren står det en lång rad med ”inställt” skrivet i rött på informatio­nstavlan. Under strejken har VR placerat ut konduktöre­r för att ge råd åt passagerar­e som inte kände till strejken.

Salla, och en annan kvinnlig konduktör som inte vill uppge sitt namn, berättar att de varit på plats sedan klockan 5.30 respektive 6 i morse.

– Flest folk kom och ställde frågor efter klockan 6, efter det har det varit lugnt, säger konduktöre­n.

Knepigast har det varit för dem som vill ta sig till Hyvinge eller Träskända. De behöver ta flera bussar. De två konduktöre­rna upplever att de flesta passagerar­e kände till strejken, och därför inte kom till järnvägsst­ationen.

 ?? FOTON: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■Det var ödsligt på Helsingfor­s centralsta­tion på torsdagen. Mari Granqvist hörde till de som fick lov att ta bussen i stället för tåget på grund av strejken.
FOTON: KRISTOFFER ÅBERG ■Det var ödsligt på Helsingfor­s centralsta­tion på torsdagen. Mari Granqvist hörde till de som fick lov att ta bussen i stället för tåget på grund av strejken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland