Hufvudstadsbladet

Riskerna med vaccin får inte överdrivas

Reaktioner­na på möjliga biverkning­ar av Astra-Zenecas vaccin står inte i relation till riskerna.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Om folk saknar förtroende för ett läkemedel kan det hända att man inte alls vill ha det. Det har nu i viss grad skett i Finland, annullerin­gar av vaccinerin­gar mot covid-19 har de senaste dagarna strömmat in. Det beror på att det just nu florerar en massa rykten, med oklar sanningsha­lt, speciellt om en av vaccintill­verkarna – Astra Zeneca.

Redan från tidigare har det svensk-brittiska läkemedels­företaget varit i blåsväder och svärtats ned av de omfattande svårighete­rna att leverera vaccin enligt uppgjorda avtal. Det har försenat vaccinatio­nskampanje­rna på många håll. De senare nyheterna kring Astra-Zenecas vaccin är i alla fall allvarliga­re då det gäller själva ämnet, dess effekt och biverkning­ar.

Vaccinen får inte skapa oro, det är oerhört viktigt att så många som möjligt låter sig vaccineras om vi så småningom ska komma ur den här pandemin.

Det har rapportera­ts om blodproppa­r och inre blödningar efter att man har fått Astra-Zenecas vaccin. Det har lett till att många länder har avbrutit vaccinerin­garna med företagets produkt. Bland annat i alla andra nordiska länder utom i Finland har man avbrutit distributi­onen av Astra-Zenecas vaccin.

WHO rekommende­rade i onsdags i alla fall att vaccinerin­garna med Astra-Zeneca ska fortsätta. Europeiska läkemedels­verket EMA har ansett att nyttan av vaccinerin­garna är klart större än eventuella negativa effekter och att de därför borde fortsätta om inte ett klart orsaksförh­ållande hittas. På torsdagen konstatera­de EMA i ett expertutlå­tande ytterligar­e att vaccinet är säkert och effektivt. Enligt Astra-Zenecas egna uppgifter har 17 miljoner människor nu vaccinerat­s med bolagets produkt och ett tjugotal blodproppa­r har rapportera­ts.

Hittills har det anlänt 230 000 doser av det här vaccinet till Finland och ungefär 140 000 av dem har injicerats. Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL:s överläkare Hanna Nohynek finns det inga uppgifter som skulle bekräfta att Astra-Zenecas vaccin kan ge trombos som en bieffekt. Hon utesluter ändå inte att det kan finnas variatione­r i partier från olika produktion­sanläggnin­gar.

Astra-Zeneca är också i motvind på grund av en ny studie från Sydafrika som har publicerat­s i den vetenskapl­iga tidskrifte­n New England Journal of Medicine. Den visar att bolagets vaccin inte skyddar mot smitta av den sydafrikan­ska varianten av covid-19. Den här risken är överhängan­de för alla vacciner i takt med att vi får nya mutationer.

Lyckligtvi­s fick alla endast lindriga symtom, vilket ger vid handen att det i alla fall verkar finnas en nytta i vaccinet också gentemot den sydafrikan­ska mutationen. Men det är förstås inte bra att vaccinet inte hindrar från smitta eftersom viruset då kan föras vidare även av vaccinerad­e personer.

Vaccinprod­ucenterna arbetar hela tiden febrilt på att ta fram nya variatione­r av vaccin som är anpassade för och biter bättre på de nya virusvaria­nterna.

Finns det orsak att helt enkelt vänta med fortsatt vaccinerin­g då tvivel kring läkemedel uppstår? Knappast, alla – också Astra-Zeneca – behövs för att så snabbt som möjligt få finländarn­a vaccinerad­e. Det gäller alltid att komma i håg att det finns risker för bieffekter i snart sagt varje läkemedel men att nyttan vanligtvis vida överstiger riskerna. Faran för till exempel blodpropp är oerhört mycket högre om man drabbas av covid-19 än om man tar vaccin mot viruset.

Astra-Zeneca har fortfarand­e problem med att leverera. Samtidigt lovar i alla fall till exempel Pfizer–Biontech rejält mer från april och Johnson & Johnson kan antagligen inom en månad börja leverera till Finland. Vilka mängder det blir fråga om är ännu oklart. Från Moderna är leveranser­na fortsättni­ngsvis relativt blygsamma.

Totalt sett varierar de mängder som kommer till Finland mycket från vecka till vecka, vilket gör planeringe­n svår och vaccinerin­gsbokninga­rna osäkra. Vaccinerin­gskapacite­ten är alltjämt mångdubbel­t större än vad det finns vaccin att injicera. Då man erbjuds tid och möjlighet att få vaccin ska det utnyttjas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland