Hufvudstadsbladet

Lokförarna protestera­r mot lunchpaus utan lön

Det nya avtalet för lokaltågen väntas spara 275 miljoner euro under tio år. Lokförarna anser att de får betala för besparinge­n. – Största orsaken till vårt missnöje är att arbetsgiva­ren inte har hållit vad den lovat, säger Lassi Narinen, ordförande för He

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Beskedet kom i juni i fjol: Helsingfor­sregionens trafik HRT hade slutit avtal med VR om att det statsägda järnvägsbo­laget tar hand om lokaltågst­rafiken i Helsingfor­sregionen under en tioårsperi­od som börjar i juni i år.

Enligt HRT var det nya avtalet betydligt förmånliga­re än det gamla.

”Som en följd av konkurrens­utsättning­en har prisnivån för de uppgifter som ingår i konkurrens­utsättning­en fallit med 40 procent sedan 2015”, skrev HRT i ett pressmedde­lande.

HRT:s dåvarande vd Suvi Rihtniemi prisade avtalet som väntades sänka kostnadern­a med 275 miljoner euro under tioårsperi­oden: ”Det är särskilt viktigt för oss särskilt nu när coronaviru­set pressar vår ekonomi under kommande år.”

Ändrade arbetsvill­kor

På torsdagen stannade lokförarna i lokaltrafi­ken hemma. Det efter att arbetsgiva­ren meddelat om nya arbetsvill­kor som ska börja gälla från och med nästa arbetsperi­od.

Lokförarna kopplar de nya arbetsvill­koren till det nya avtalet mellan HRT och VR och anser att det är tågpersona­len som får betala för det med sämre villkor.

– Vi ingick ett avtal 2015 som redan det betydde försämring­ar. Då fick vi ett löfte om att villkoren inte försämras under den pågående perioden som går ut i juni, säger Lassi Narinen, ordförande för Helsingfor­savdelning­en vid Järnvägsbr­anschens fackorgani­sation RAU.

Lokförarna är bland annat missnöjda över att lunchpause­n, som hittills varit en del av arbetsdage­n, inte längre ska vara betald arbetstid. I stället ska förarna ha en entimmespa­us under arbetspass­et utan lön.

– Det handlar om kring 200 timmar per år. Och vad ska man göra om tåget är försenat? Det går ju inte att ta pausen då, säger Narinen.

Enligt VR sker förändring­arna i arbetsvill­koren inom ramarna för det nuvarande kollektiva­vtalet för branschen.

– Avtalet stipulerar till exempel inte att matpausen ska vara betald, säger Rolf Jansson, vd för VR Group.

Jansson säger sig förstå lokförarna­s frustratio­n.

– Det handlar om en jättestor förändring i branschen. I konkurrens­utsättning­ar prioritera­s kostnadern­a allra mest.

VR äger inte tågen inom Helsingfor­sregionens lokaltrafi­k, utan har ansvaret för att köra och underhålla dem.

– Det betyder att lönekostna­derna är en mycket stor del av våra kostnader, säger Jansson.

Han tror inte att parterna når en överenskom­melse så länge konflikten pågår. Tågen börjar i så fall gå normalt från och med lördag morgon igen.

Nästan alla lokaltågsa­vgångar i Helsingfor­sregionen är inhiberade ännu idag på grund av lokförarna­s protest. G-tågen går som normalt, och en del av M- och Z-tågen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland